Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 64

Wątek: 5D + biegający syn

Bywalec Awatar Maćko_Pń
    Miasto
    Poznań

Domyślnie 5D + biegający syn

Cześć !!!!
    Od roku nie robię praktycznie innych zdjęć, jak fotografie mojej pociechy. Używam do tego 5d + 50mm1,4f. Do tej pory było wszystko fajnie, pracowałem na przesłonach 2-2,5 zdjęcia wychodził super. Wszystko niestety skończyło się kiedy mój syn zaczął chodzić, a chwilkę potem biegać. Zdjęcia to istny dramat jak mam trafione 1 na 5 to jest święto lasu. Oczywiście nie robię zdjęć biegnącego dziecka na mnie, bo tu szanse były by zerowe. Staram się robić fotki gdzie kierunek ruchu jest prostopadły do osi obiektywu, a i tak jest dramat. Wiem że 5d ma raczej słaby AF, który się nadaje do landszaftu, no ale bez przesady, żeby aż taka lipa. Do fotek stosuje tylko centrala, one shot ( bo reszta to chyba tylko jest jako dekoracja), wspomaganie AFu lampą i efekty bardzo marne. Nawet próbowałem ostrzyć na MF, ale to już w ogóle bez szans, może jakby miał na każde zdjęcie 10 sekund czasu to wtedy bym się wyrobił. Czy macie dla mnie może jakieś rady jak tego typu zdjęcia robić tym sprzętem, który mam?? może 100 2,8 byłoby lepiej ? Ponadto nawet jak trafię to zdjęcia nie są tak ostre jak te statyczne , a czasy mam na poziomie 1/400. Może wymiana na inne body by pomogła ? wiadomo 1d byłoby najlepsze, ale czy np 7d by też dało radę. chciałem też sobie kupić 50 L ale jak poczytałem forum to się okazało że to już w ogóle szkło porażka, a ja tak polubiłem tą ogniskową.
    pozdro
    m
    5 D + 350 D + 17-40 L f4 + 70-200 L f4 + 50 f1,4 + 100 macro f2,8 + 430EX

Domyślnie

W takich chwilach wychodzi niestety przewaga MF nad AF. Tylko wprawna ręka i przewidywanie pozwalają na MF uzyskać wyniki takie, jakich nie osiągnie nawet najlepszy AF
    canon, olympus

Bywalec Awatar Maćko_Pń
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lMl Zobacz posta
    W takich chwilach wychodzi niestety przewaga MF nad AF. Tylko wprawna ręka i przewidywanie pozwalają na MF uzyskać wyniki takie, jakich nie osiągnie nawet najlepszy AF
    Kurcze... poważnie... myślałem że MF to relikt przeszłości. Sam nie wiem... a są może jakieś ćwiczenia żeby ten MF opanować ? Oczywiście chodzi mi żebym sobie w domu na spokojnie coś poćwiczył, a nie w terenie jak trzeba konkretne zdjęcia robić.
    5 D + 350 D + 17-40 L f4 + 70-200 L f4 + 50 f1,4 + 100 macro f2,8 + 430EX

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lMl Zobacz posta
    Nawet jak już wycelujesz sobie w punkt tą ostrość i dziecko cudem trafi właśnie w ten zakres to i tak jest duża szansa, że ucieknie z kadru zanim zdążysz zrobić zdjęcie.

Proponuje poćwiczyć łapanie ostrości na turlających się bilach.

Początki nałogu Awatar kuzi4
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

7D wyrobi bez problemu... tylko zmieniać FF na cropa? Powiem Ci, że 1/400 i nie ogarnia to coś nie teges. Nie wiem, bo nie miałem 5D ale ten czas jest relatywnie krótki chyba, że ten typ tak ma.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kuzi4 Zobacz posta
    7D wyrobi bez problemu...
    Na szybkie dziecko poruszającej się po chaotycznych, absolutnie nieprzewidywalnych trajektoriach to nic nie pomoże. Chyba, że ciekły azot
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Z mojego doswiadczenia o wiele lepiej daje rade 70-200f4, 70-200f2.8 to juz rewelacja.

Początki nałogu Awatar kuzi4
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Na szybkie dziecko poruszającej się po chaotycznych, absolutnie nieprzewidywalnych trajektoriach to nic nie pomoże. Chyba, że ciekły azot
    10 kl/sek i jedną powinno się trafić :-P

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kuzi4 Zobacz posta
    10 kl/sek i jedną powinno się trafić :-P
    Ale trzeba jeszcze dwie piątki dokupić...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cóż ja robiłem takie zdjęcia zestawem 40D i 70-200/2.8 IS i dawał rady. Było trochę przestrzelonych ale po prostu trzeba zrobić trochę więcej zdjęć seriami i można wybrać sporo dobrych. Przy tym 40D jak wiadomo tytanem jakości jeśli chodzi o śledzący AF nie jest.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów