Pokaż wyniki od 1 do 10 z 64

Wątek: 5D + biegający syn

Mieszany widok

Domyślnie

W takich chwilach wychodzi niestety przewaga MF nad AF. Tylko wprawna ręka i przewidywanie pozwalają na MF uzyskać wyniki takie, jakich nie osiągnie nawet najlepszy AF
    canon, olympus

Bywalec Awatar Maćko_Pń
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lMl Zobacz posta
    W takich chwilach wychodzi niestety przewaga MF nad AF. Tylko wprawna ręka i przewidywanie pozwalają na MF uzyskać wyniki takie, jakich nie osiągnie nawet najlepszy AF
    Kurcze... poważnie... myślałem że MF to relikt przeszłości. Sam nie wiem... a są może jakieś ćwiczenia żeby ten MF opanować ? Oczywiście chodzi mi żebym sobie w domu na spokojnie coś poćwiczył, a nie w terenie jak trzeba konkretne zdjęcia robić.
    5 D + 350 D + 17-40 L f4 + 70-200 L f4 + 50 f1,4 + 100 macro f2,8 + 430EX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maćko_Pń Zobacz posta
    Kurcze... poważnie... myślałem że MF to relikt przeszłości. Sam nie wiem... a są może jakieś ćwiczenia żeby ten MF opanować ? Oczywiście chodzi mi żebym sobie w domu na spokojnie coś poćwiczył, a nie w terenie jak trzeba konkretne zdjęcia robić.
    Większość pewnie do dzisiaj tak twierdzi.
    Ja mam skuteczność lepszą niż Twój AF i robię na manualu. Ćwiczenia? No pewnie, że są... trzeba robić zdjęcia. Na początku masz celność w okolicy 1/10, później na pewno nie będzie 100%, ale już w okolicy 50% jak najbardziej.

Cytat Zamieszczone przez OrzelPiotr Zobacz posta
    Nawet jak już wycelujesz sobie w punkt tą ostrość i dziecko cudem trafi właśnie w ten zakres to i tak jest duża szansa, że ucieknie z kadru zanim zdążysz zrobić zdjęcie.

Proponuje poćwiczyć łapanie ostrości na turlających się bilach.
    Dlatego celujesz przed punktem. Mało tego, możesz równocześnie ustawiać ostrość i robić zdjęcia.
    canon, olympus

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lMl Zobacz posta
    Nawet jak już wycelujesz sobie w punkt tą ostrość i dziecko cudem trafi właśnie w ten zakres to i tak jest duża szansa, że ucieknie z kadru zanim zdążysz zrobić zdjęcie.

Proponuje poćwiczyć łapanie ostrości na turlających się bilach.

Uprawnienia umieszczania postów