Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 64

Wątek: 5D + biegający syn

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Np. (jak byś kiedyś miał Nikona) na nikoncafe.com na podforum D3 jest super post jak przestawić AF by ZAWSZE kopał puszki konkurencji; sprawdziłem działa
    Nie no, a jakże by mogło być inaczej (szczególnie na nikoncafe) . To już nie jest onanizm to szczyt perwersji .

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Autorowi gratuluję odwagi (serio) a Canonowi braku chęci by wreszcie przetłumaczyć ten **** artykuł o asterics button (AF-On) na wszystkie języki krajów, w których oficjalnie sprzedają aparaty, dzisiaj to już chyba w postaci 720p, wrzuconego na YT.

Fakt, że takiego czegoś jeszcze nie ma jasno utwierdza mnie w przekonaniu, gdzie ma was korporacja i/lub polski oddział.
    Chyba już ktoś tu o tym pisał ale wystarczy przeczytać instrukcję obsługi puszki jest tam sporo na ten temat.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar Maćko_Pń
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta

Chyba już ktoś tu o tym pisał ale wystarczy przeczytać instrukcję obsługi puszki jest tam sporo na ten temat.
    Czy chodzi tu o przycisk * na body który blokuje ekspozycję / AF. Bo jeśli tak to nie za bardzo trybie co mi to może dać .
    5 D + 350 D + 17-40 L f4 + 70-200 L f4 + 50 f1,4 + 100 macro f2,8 + 430EX

Coś już napisał Awatar m2k
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maćko_Pń Zobacz posta
    (...) Zdjęcia to istny dramat jak mam trafione 1 na 5 to jest święto lasu.
    To i tak niezle przy takim sposobie fotografowania, jaki uskuteczniasz :-) Nie czytalem watku do konca, bo za dlugi, ale widzialem rady kolegow, ktore sa jak najbardziej OK. Czy juz teraz Ci sie udaje uzyskac ostre zdjecia?

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Czy chodzi tu o przycisk * na body który blokuje ekspozycję / AF. Bo jeśli tak to nie za bardzo trybie co mi to może dać .
    To żeby nie było za lekko wyciąg posta nt. AF-On button w D3 z nikoncafe.com (wymagana rejestracja)

Cytat Zamieszczone przez spencer313@www.nikoncafe.com

Here is the setup:
    1) change your menu such that AF is activated ONLY with the AF-ON button, and
    2) change to AF-C release priority.
    3) put your focus mode switch in AF-C and leave it there.

Now, on the fly, you can:

1) Manually focus: just don't touch the AF-ON button
    2) Focus and recompose: put the focus point on subject, push AF-ON and release. Recompose and press shutter release.
    3) Continuously focus: Track target with focus point while holding down AF-ON. Fire at will.

The point is that you can make the decision on the fly, without changing (or hunting for) any switches. Your forefinger and thumb do all the work, as necessary, on demand, vertical or horizontal, and you don't have to take your eye off the viewfinder. Also, the "half-press" is eliminated (except for VR-on... are you listening, Nikon?) which is good for operating under stress, or in motion. It does take some training if you have operated with the traditional half-press focusing for many years... but, not as much as you think. I switched over, and am glad I did.
    źródło: http://www.nikoncafe.com/vforums/sho...d.php?t=144080

Powyższy post dyskredytuje w mojej opinii cały ****** marketing Canona, który nie potrafi tak wytłumaczyć (pisząc paragraf nt. CFn 4:1 w instrukcjach w sposób znany chyba tylko osobom piszącym instrukcje aparatów Panasonica ) tego ludziom, jak spencer313

A tu masz interpretację wg Canona
    http://www.youtube.com/watch?v=1F4KFyz7KoE

życząc sukcesów (ja po poście Kolekcjonera i dinderi przejrzałem pdf do 600D ) pozdrawiam wszystkich czekających na ostre foty.
    the silence is deafening

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cały OT o problemach z 50L wycięty tutaj:
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=78629
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar Maćko_Pń
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Chciałem wszystkim gorąco podziękować za Wasze wskazówki, które okazały się niezwykle cenne. Dzisiaj pogoda dopisała, wziąłem aparat i zrobiłem małą sesje na huśtawce, a więc dla AF poziom trudności hard. Aparat ustawiłem na Servo, tryb zdjęć seryjnych, zdjąłem polar ze szkła i jazda. Stałem z boku huśtawki, aby ruch był w jednej płaszczyźnie, ale i tak podczas robienia zdjęć słyszałem jak sinik AFa cały czas charakterystycznie szumi. Moje wyniki to około 20% zupełnie nietrafionych, 20% lekko nietrafionych, natomiast reszta trafiła w cel. Oczywiście na 100% cropie można by się gdzieniegdzie czepiać, że AF przestrzelił +/- 1cm, ale tak jak napisałem na 100% cropie. Jestem z wyniku BARDZO zadowolony i zrobiłem wiele fajnych zdjęć. Dodam, jeszcze że robiłem na przesłonie 2,8, żeby mniej więcej całą pociechę mieć w GO, bo robiłem gdzieś z odległości 1,5 metra. Zauważyłem, że przy zdjęciach seryjnych lampa niestety momentami nie nadążała, ale mam 430 EX więc cudów od niej nie wymagam. Z moich obserwacji zauważyłem też, że kluczem do sukcesu był chyba tryb servo, gdyż jak trzaskałem serię to większość fot z serii była ok. Jutro dalsze próby, na razie jestem bardzo zadowolony i trochę mi wstyd, że braki techniczne zwalałem na sprzęt. No ale cóż... jak to się utarło w slangu motocyklowym "Co z tego że koni cały kupa, jak rider **** "

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

no widzisz ile kasy zaoszczędziłeś :-D

ale jak będziesz miał okazję, to koniecznie podepnij 50L :cool:

Bywalec Awatar Maćko_Pń
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

pomysł 50 L nadal się w głowie mi czai także spokojnie...
    A co do AF-on to ja czegoś takiego w 5d mkI nie mam

Pełne uzależnienie

Domyślnie

pomysł 50 L nadal się w głowie mi czai także spokojnie...
    A co do AF-on to ja czegoś takiego w 5d mkI nie mam
    Chyba możesz w C.Fn. ustawić uaktywnianie AF przyciskiem z tyłu (gwiazdką), pod kciukiem.

Bywalec Awatar Maćko_Pń
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Przeglądałem C.Fn. ale nic nie znalazłem ( jutro zajrzę jeszcze do instrukcji), a poza tym ja często z gwiazdki korzystam jako lock AE.

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów