Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Wymiana L-ek na Tokinę???

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Nie wiem w jakim dołku finansowym/umysłowym musiałbym być żeby eLki wymienić na tokiny/tamrony/sigmy
    Szkła to nie jest tylko światło f4 czy 2.8 to też szybkość, dokładność i celność AFa, tu do eLek nie ma startu żadna konstrukcja alternatywna, praca pod światło, kontrast, aberracje i inne defekty optyczne - tutaj bywa różnie ale jednak eLki trzymają statystycznie najwyższy poziom. No i oddanie kolorów. Np. Samyang 14mm to fajne szkło, ale kolory czasem jest mi tak ciężko zrównać z 35L czy 85/1.8 (choc nie eLka to i tak jest genialna), że naprawdę dużo czasu i przekleństw mija ;-)
    Na pewno nie wymieniaj eLek na kundelki innych producentów. A 17-55 gdyby nie był EF-S to pewnie byłby eLką ;-) Optycznie świetny a budowa wcale nie taka zła (znajomy reporter używa codziennie po kilka h od 2lat i jest wszystko ok.)
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Miałem podobny dylemat. Proponuje poczytać tu:

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=75082

Dla APS-C jeżeli chcesz Canona, to nie ma alternatywy
    Jeżeli bierzesz pod uwagę innych producentów to pogadaj z kolega Dziobolek, który jest szczęśliwym posiadaczem Sigmy.

Ja mam wlasnie 17-55 i nie załuje ani jednego Euro wydanego na ten słoik
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Dopiero zaczyna Awatar argar
    Miasto
    USA

Domyślnie

Ja również dodam, jestem codziennym użytkownikiem Canon 17-55mm f/2.8 IS USM i na dzień dzisiejszy nie ma zamieninka który by dorównywał temu obiektywowi dla cropped aparatu. Jakość wykonania tego obiektywu nie jest na poziomie L-ki ale na pewno zdjęcia które produkuje ten obiektyw można smiało prównywać z L-ką. Szybki, cichy i pewny AF, ostry od f/2.8... kolory naturalne i dobry kontrast. Jestem bardzo zadowolony z tego obiektywu i nie żałuję ani jednego $$$ wydanego na ten obiektyw.

Jedyna uwaga, mój znajomy kupił ten sam obiekty w tym samy czasie co ja kupiłem z tą różnicą, że ja założyłem UV filter od pierwszego dnia a on nie. Mój obiektyw po 1.5 roku użytkowania ma może 3-4 ziarnka kurzu w środku, kolegi obiektyw bez filtra ma niezłą piaskownicę (nadal nie ma to wpływu na zdjęcia ale wygląda to mało ciekawie) .... niestety największą wadą tego obiektywu jest nieszczelność i łatwość gromadzenia kurzu... więc polecam filtr nakręcony od pierwszego dnia... pomaga bardzo dużo....
    Ostatnio edytowane przez argar ; 28-09-2011 o 07:48

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

Może już po czasie ale 17-40/4L i 70-200/4L to znakomite szkła i zamieniając je na Tokinę wpakujesz się w kłopoty. Przerobiłem trochę szkieł, używałem pożyczone i moje odczucia są takie: Sigma - brak powtarzalności produkcji, wady optyczne, złe justowanie, dobra budowa, Tamron - ostre, optycznie przyzwoite, mechanicznie tandetne niestety i awaryjne, Tokina - może ja pecha miałem ale tam wszystko aberruje i to potwornie. Zostaw to co masz, bo za ten pieniądz nic lepszego nie da sie kupić.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Światło napewno lepsze, konstrukcja taka sobie, AF sporo wolniejszy. Wszystko zależy od tego czemu szkła maja służyć. Miałem równiez podobny dylemat, ale wybrałem eLki i ... lampę
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Dopiero zaczyna Awatar STR8
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Po jakimś czasie przyjdzie Tobie ochota na pełną klatkę i będziesz sprzedawał Tokiny i wracał do budżetowych Elek

Zablokowany

Domyślnie

nigdy nie miałem takiego dylematu z L na ...., natomiast nie mając kasy przez dłuuuuugi czas miałem dylemat dwa słoiki .... czy jedna L i wybierałem dwa .... Od ponad roku mam C 70-200 F:4 ,a od niedzieli F:2.8 i na pewno nie zamienię L-ki na inny słoik no chyba że będę potrzebował kasy ,ale to chyba lepiej będzie pozbyć się jednego ze szkieł niż L-ki zamieniać na ....

Domyślnie

Odradzam Tokinę 16-50. Jeśli jednak masz parcie na niezłą ostrość, kosztem szybkości AF, polecam Tokinę 11-16/2.8 oraz Tokinę 50-135/2.8. Ale czy warto się przesiadać z eLek na te szkła? Chyba nie. Jak już, to ewentualnie uzupełnić brakujący zakres, jeśli taki brak występuje.
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów