Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Canon 50/1.8 II - jaki filtr UV

Coś już napisał
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie Canon 50/1.8 II - jaki filtr UV

Witam

Kupiłem kilka dni temu powyższy obiektyw i zastanawiam się nad dokupieniem w celach ochronnych filtra UV.Zastanawia mnie jedno czy kupując UV Hoya czy też Hama z linii najtańszych może to mocno pogorszyć jakość zdjęcia.Chodzi mi tylko o ochronę szkła ale jeśli te najtańsze mają mocno wpłynąć na jakość zdjęć to bedę się musiał zastanowić nad kupnem jakiegoś lepszego.Proszę o opinię w tej sprawie.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez rychu_lhotse ; 08-01-2006 o 17:59
    Rychu_lhotse

Uzależniony Awatar nastier
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

a moze zamiast filtra przejsciowke 58->52 i korzystac w wiekszego filtra (zakladam,ze kupiony)?
    na nic sprzętu kupa, gdy fotograf ****.

fotoblog

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Kup dowolny UV od przyzwoitego producenta Hoya, Hakuwa B+W etc. nie musi być najwyższy model
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Nene
    Guest

Domyślnie Filtr

Hoya UV Super HMC , i nie baw się w zadne tam inne badziewia. Szkoda by było zepsuc ta tania ale B przyzwoitą 50.
    pozdro

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rychu_lhotse
    Zastanawia mnie jedno czy kupując UV Hoya czy też Hama z linii najtańszych może to mocno pogorszyć jakość zdjęcia.
    witam,
    miałem na tym obiektywku dość długo (jeszcze od czasów analoga) filtr sky-1a hamy (chyba) - czułem się dobrze zabezpieczony ale po przejściu na cyfrę filtr dość szybko zdjąłem. wiadomo, nie był on rewelacją, więc tym bardziej wpływał na jakość fotek. może nawet nie dosłownie, ale po prostu nigdy nie było pewności, czy aby zdjęcia są najlepsze z możliwych :wink:

a do zabezpieczenia kupiłem metalową osłonę p-słoneczną (produkt CCCP) i jest okay - bez filtrów

pozdro.,
    m.

Początki nałogu Awatar SimOn!
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcingreen
    gdzieś był test taniego filtra UV
    na stronce kolesia co wykonuje macro (ktoś kojarzy? było tam napisane w stylu: czym ja robie te wszystkie robaki? linka nie pamiętam)
    Jesli chodzi o ten test to jest TU po lewej stronie jest link do >> Test taniego filtra polaryzacyjnego.<<

A ta oslona wyglada ciekawie
    podpis...

Bywalec Awatar serbio
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

"a moze zamiast filtra przejsciowke 58->52 i korzystac w wiekszego filtra (zakladam,ze kupiony)"
    Chyba powinna być przejsciówka 52>58!!
    Pozdrawiam.

Uprawnienia umieszczania postów