Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: canon 50 1.4 i zepsuty af

Domyślnie canon 50 1.4 i zepsuty af

Może ktoś się orientuje ile kosztuje wymiana af w canonie 50 1.4? I czy to się w ogóle opłaca? Może lepiej zakupić 50 1.8, bo podobno jest solidniejsze? Nie wiem co robić? Inwestować w 1,4 czy dać sobie spokój, bo z tego co czytałam na forach to bardzo delikatne szkło i lubi się psuć.
    Dzięki za odpowiedzi!

Coś już napisał Awatar 2em
    Miasto
    Sosnowiec/Świętochłowice

Domyślnie

Pytaj tutaj http://www.e-csi.pl/ , tel: (22) 379 20 90, nie ma co dywagować.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Didina Zobacz posta
    Może ktoś się orientuje ile kosztuje wymiana af w canonie 50 1.4? I czy to się w ogóle opłaca? Może lepiej zakupić 50 1.8, bo podobno jest solidniejsze? Nie wiem co robić? Inwestować w 1,4 czy dać sobie spokój, bo z tego co czytałam na forach to bardzo delikatne szkło i lubi się psuć.
    Dzięki za odpowiedzi!
    Ta twoja opinia to troche nieprzemyślana jest. Jak można wogóle porównywać solidne szkło 50/1,4 to takiego plasticzaka
    Wymiana AF to koszt ok. 350zł a szklo warte 1000zł. Odpowiedz sobie sam
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi! Teraz jestem pewna, że zainwestuję w naprawę. Tylko będę musiała wysłać szkło do Polski, bo tu gdzie jestem pan podał mi cenę za wymianę af 200e, a zaraz wysunął propozycję, że on ode mnie odkupi to zepsute szkło za 30e !!!! wtedy zapaliła mi się czerwona lampka i stwierdziłam, że poszukam innego miejsca do naprawy.
    Poszperałam w internecie i na flickr'u znalazłam opinię, że z tym szkłem trzeba uważać i najlepiej mieć cały czas założoną osłonę obiektywu - to dla innych użytkowników 50tki ku uwadze

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Częsta usterka w tym obiektywie. Pod wpływem siły uderzenia, metalowa prowadnica przedniej grupy soczewek deformuje się i AF zacina się w pewnym małym zakresie. Naprawa tego w domowych warunkach zajmuje 30 minut.

Domyślnie

Tylko, że af się nie zacina, on jest kompletnie martwy, jak wciskam spust do połowy to nie ma żadnej reakcji, żadnego dźwięku...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Sprawdż przełącznik AF-M.Wyczyść styki w obiektywie i aparacie [szmatka i spirytus np.]
    AF to masz w aparacie .W obiektywie jest tylko silnik.Czy z innymi obiektywami jest ok?

Domyślnie

Przełącznik działa. Inne obiektywy też, czyściłam już styki - nie pomogło.
    Mutt ja nie mam żadnych narzędzi, nawet do rozkręcenia tego obiektywu, zresztą z moimi "zgrabnymi" palcami wynik domowej naprawy byłby wątpliwy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Ta twoja opinia to troche nieprzemyślana jest. Jak można wogóle porównywać solidne szkło 50/1,4 to takiego plasticzaka
    Może autorka wątku miała na myśli Mk I ? ;-)

Cytat Zamieszczone przez Didina Zobacz posta
    Przełącznik działa. Inne obiektywy też, czyściłam już styki - nie pomogło.
    Mutt ja nie mam żadnych narzędzi, nawet do rozkręcenia tego obiektywu, zresztą z moimi "zgrabnymi" palcami wynik domowej naprawy byłby wątpliwy
    Wbrew pozorom, nie jest to aż tak skomplikowane.
    Dla potomnych, TUTAJ instrukcja jak się do tego zabrać we własnym zakresie.
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów