Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: Okropne kolory w PS i AB.

Dopiero zaczyna

Domyślnie Okropne kolory w PS i AB.

Witam. Sprawia przedstawia się następująco. Mam monitor na którym wszystko wygląda w miarę ok. Filmy są w porządku, zdjęcia oglądane na sieci są ok i ogólnie nie mam zastrzeżeń. Poza jedną okropną rzeczą.

Kolory wyświetlane w programie PS i AB wyglądają miejscami okropnie. Na ekraniku aparatu wszystko jest ok ale gdy wrzucam fotkę do photoshopa czy do bridga to jest tak strasznie, że aż się chce płakać. Kolory niebieskie, czerwone, fioletowe, różowe przerzygane. Muszę ostro zmniejszać ich nasycenie aby zdjęcie jakoś wyglądało. Przestrzeń kolorów ustawiona tak samo sRGB w apracie i w photoshopie. Z profilami kolorów cuduje jak się da i i tak średnio co to pomaga.

Filmy kręcone aparatem wyglądają natomiast świetnie i nie mam z nimi problemów - obraz na ekranie aparatu wygląda tak jak na ekranie komputera. Problem jest tylko ze zdjęciami. Mam wrażenie, że kiedyś nie miałem takiego problemu.

Posiadany sprzęt to: canon 550d. Proszę o pomoc.

Uzależniony

Domyślnie

Podejrzewam, że wcisnąłeś ctrl+Y i masz soft proof z jakimś profilem.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Nie zwróciłem uwagi,że problem pojawia się też w Bridge.
    Tutaj to kwestia ustawień kolorów w Bridge i synchronizacji z PS.
    Ustawienia różnią się w zależności od wersji więc wygoogluj "adobe bridge ustawienia kolorów".
    Np. to może pomóc
    http://help.adobe.com/pl_PL/Illustra...A70EFB8C4.html
    Ostatnio edytowane przez rOOmak ; 22-09-2011 o 23:49 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jak to rozwiązać?

Poza tym zauważyłem, że jak wchodzę w folder ze zdjęciami w Bridgu to mam miniaturki, które są nieostre jeszcze i kolory są ok. Następnie coś tam się ładuje i miniaturki się dogrywają i kolory się pieprzą. Dosłownie w chwili gdy zdjęcie się doładuje. Gdy jest jeszcze nieostre to kolory są ok.

Uzależniony

Domyślnie

którą wersję AB używasz?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

CS5.

Przed chwilą 3 razy zminimalizowałem i zmaksymalizowałem okno AB i kolory na jednym zdjęciu były ok. Niebieski nie był przerzygany. Następnie kliknąłem na miniaturkę, fota się odświeżyła i zamiast ładnej niebieskiej koszuli zrobiła się fioletowa okropna plama.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

No właśnie tego próbowałem i nie mam pojęcia który z tych profili wybrać. Probowałem kilka i jakoś nie trafiłem na dobry.

Próbowałem jeszcze kilka razy tego triku z minimalizowaniem okna. W zasadzie każde zdjęcie się zmienia po 3-10 takich operacjach. I wygląda wtedy dobrze. Problem w tym, że jak je klikne to te kolory sie psują.
    Ostatnio edytowane przez Scrow ; 23-09-2011 o 00:34

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Spróbuj podczas uruchamiania Photoshopa/Bridga przytrzymać klawisze Shift+Ctrl+Alt,
    a pojawi nam się komunikat z prośbą o potwierdzenie przywrócenia ustawień fabrycznych.

Może pomoże

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Uzależniony

Domyślnie

Spróbuj "Photoshop 5 Default Spaces"

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Próbowałem, próbowałem i nic. Nie mam pojęcia, co dalej robić.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    No zaraz się popłaczę;(.
    Ostatnio edytowane przez Scrow ; 23-09-2011 o 19:40 Powód: Automerged Doublepost

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów