Wiem, że to nie wytłumaczy problemu, ale powinno go rozwiązać. Przeinstaluj całego CS... innych pomysłów nie mam.Sorry.
Wiem, że to nie wytłumaczy problemu, ale powinno go rozwiązać. Przeinstaluj całego CS... innych pomysłów nie mam.Sorry.
Odinstalowałem wszystko co się dało. Wgrałem od nowa wszystko i nic... Mam teraz podejrzenie, że to coś nie tak z camera raw. Nie wiem czy potrzebnie wgrywałem camera raw od adobe. Jak wszedłem w oprogramowanie Digital Photo Professional to zdjęcia są ok. A w photoshopie dalej kicha. Mam obecnie wgrane camera raw od adobe i ze strony canona. Ktoś wie czy to camera raw od adobe da się odinstalować?
Camera Raw jest zintegrowana z Photoshopem.
Robisz zdjęcia w RAW czy jpg?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Otwórz to samo zdjcie w photoshop i w innej przeglądarce, ustaw okna obok siebie, zrób "print screen" i wrzóć tutaj.
Ostatnio edytowane przez rOOmak ; 24-09-2011 o 05:53 Powód: Automerged Doublepost
Mniej więcej wygląda to tak:
http://imageshack.us/f/12/beztytuuxhq.jpg/
Z lewej Digital Photo Professional z prawe Adobe Photoshop.
Jaki masz profil monitora podpięty w Windowsie?
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
w Windowsie nic nie jest ustawione szczególnego. Tak jak od nowości. Znów zrobiłem reinstalację i dopóki nie wgrałem camera raw to było ok. Znaczy miniaturki tylko bo całej foty nie otworzyłem w bridgu. A jak zainstalowałem camera raw to znów kupa.
Monitor sam ustawiony na sRGB ale te oba zdjęcia były z tego samego monitora i zdjęcia robię w rawach.
Ja nie rozumiem co ty robisz. Jak instalujesz Camera Raw oddzielnie? Instalujesz PS bez Camera Raw? Ja nawet próbuje u siebie doprowadzić do ustwień które powtórzą twój problem i nie mogęAle nie mam PC i może mi coś umknąć związanego z systemem...
Nie ma możliwości zainstalowania PS bez CameraRaw. CameraRaw jest integralną częścią PS i ewentualnie możesz doinstalować nową wersję CameraRaw. Nie ma sytuacji, że instalujesz PS bez CameraRaw
Napisz bardzo dokładnie, z zaznaczeniem najmniejszego szczegółu, co i jak robisz, otwierając zdjęcie w ACR. Jaki format, jaki profil.
Takie rzeczy nie dzieją sie same, a to co pokazujesz, jest bardzo niespotykane.
Ostatnio edytowane przez dinderi ; 24-09-2011 o 23:08
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Zróbmy test.
Otwórz Bridge i jakieś zdjęcie RAW w PS.
Otworzy się Camera RAW.
Na dole okna w CR bedzie informacja na temat przestrzeni kolorów i rozdzielczości.
Kliknij na to i w nowym oknie wybierz ProPhoto RGB.(zapisz jaki był przed tym, i też podaj tutaj)
Teraz ustawienia w CR.
Po lewej stronie histogramu masz "Preview". Odchacz i zobacz czy się coś zmienia.
Ustaw White Balance na "As shot".
Temperature i Tint nie ruszaj.
Pod tym masz do wyboru opcje "Auto" i "Default". Wybierz "Default" jeżeli jest szary tzn że jest zaznaczony.
Zapisz ustawienia jakie są poniżej i podaj tutaj.
Ustaw na kolejno 0.00; 0; 0; 5; +50; +25; 0; 0.
Pod histogramem masz ikonki. Kliknij na ikonke z aparatem "Camera Calibration".
W Camera Profile -> Name - podaj jaki masz wybrany, następnie wybierz "Adobe standard" jeśli był inny.
Kliknij na "Open Image" na dole okna.
Możliwe, że w PS otworzyło Ci się okno z informacją o niezgodności profili.
Embedded: ProPhoto RGB
Working: ---- podaj jaki.
wybierz pierwszą opcję: Use the embedded profile.
Jeżeli to okno Ci się nie pokazało:
Edit -> Convert to Profile
Podaj jaki jest Source Space Profile
jeżeli jest ProPhoto RGB to w Destination Space profile zmień na sRGB IEC61966-2.1.
Zapisz zdjęcie jako jpg. Zamknij PS i otwórz to zdjęcie w innej przeglądarce i zobacz czy wyświetla prawidłowo.
Dobra. Chyba znalazłem odpowiedź na cały problem. Jakieś pół roku temu i dalej robiłem fotki w stylu obrazu 'standard'. Wtedy nigdy nie było żadnych problemów. Potem przerzuciłem się na styl 'neutral' ze względu na filmy. Styl jednak pozostał do obrazów. Obróbką jednak się nie zajmowałem, zdjęcia zrzucałem na dysk i leżały kilka miesięcy. Potem stwierdziłem, że zmodyfikuje styl neutral i pozmieniałem suwaki. Potem robiłem już tak zdjęcia, które wyglądają w PS jak wyglądają.
Nigdy jednak nie zmieniałem w camera raw opcji 'camera calibration' gdzie jest opcja zmiany profili. Cały czas miałem ustawione Adobe Standard. Myślę zatem, że zdjęcia, które robiłem z profilem standard wyglądały ok poprzez to, że PS sobie nieźle z nimi radził. A potem gdy ja zacząłem kombinować z stylami w aparacie a nie zmieniałem ich w PS to tak to wygląda. Najgorzej jest ze zdjęciami, w których mam poprzestawiane suwaki w aparacie bo PS sobie nie radzi. Oprogramowanie canonowskie najwidoczniej sobie lepiej z tym radzi i nie ma żadnych problemów.
Czy może być takie rozwiązanie na cały problem?
Zaraz idę w plener porobić więcej zdjęć w standardzie i faithful i zobaczę jak to wyjdzie bez poprzestawianych suwaków.