Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Canon 550D. Szybka strata ładunku z akumulatora.

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar Furman
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie Canon 550D. Szybka strata ładunku z akumulatora.

Witam wszystkich forumowiczów.
    Mam pewien problem, a mianowicie mam Canona 550D. Nowy ma dopiero 2 tygodnie. No i tu zaczyna się problem. Mój Canon bardzo szybko się rozładowuje, akumulator to LP-E8. Nowy oryginalny. Macie może jakieś propozycje, zmiany ustawień aparatu cokolwiek żeby zaoszczędzać energię?

Z góry dzięki za odpowiedzi.
    Dopiero zaczynam.
    Canon EOS 550D + Canon 18-55 mm f/3.5-5.6 IS + Canon EF 50 mm f/1.8 II + karta SanDisk SDHC Extreme 8GB class 10 + Lowepro SlingShot 302 AW
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Dopiero zaczyna Awatar artirus
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Co to znaczy szybko?
    Ile zdjęć jesteś w stanie zrobić?
    Ile czasu używasz LV?
    Wyjmujesz aku jak nie używasz aparatu dłużej?

Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

1. 1-2 dni używania czyt. używam tylko w dzień.
    2. Z wyłączonym IS-em z 2000-2500 zdjęć.
    3. Co to LV?
    4. Jeśli mam zamiar nie używać go tak do 3 dni to nie wyjmuje. Jak dłużej to tak.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jeśli chodzi o tą ilość fotek to zazwyczaj ja robię takie "fotoreportaże" czyli 1 min = 10 zdjęć. Tak w zaokrągleniu. Lampy rzadko używam, a tak naprawdę wcale.
    Ostatnio edytowane przez Furman ; 22-09-2011 o 08:03 Powód: Automerged Doublepost
    Dopiero zaczynam.
    Canon EOS 550D + Canon 18-55 mm f/3.5-5.6 IS + Canon EF 50 mm f/1.8 II + karta SanDisk SDHC Extreme 8GB class 10 + Lowepro SlingShot 302 AW
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Czy użwyasz wbudowanej lampy podczas focenia, wspomagania wbudowaną lampą AF itd.?
    No i co to znaczy szybko?
    Teoretycznie - bez częstego użwyania Lv, lampy wbudowanej oraz wspomagania AF powninienś wykopnać ok. niecałych 400 fotek.
    Z moich doświadczen wynika, że energię w 550d zżera najbardziej lampa i Lv.
    Ewnetulanie jeśli jest to ilość rzędu do 100 fotek to może trafiłeś wadliwy aku, tożto tylko ogniwo i czasem może się tak zdarzyć...
    Ostatnio edytowane przez Bangi ; 22-09-2011 o 07:58 Powód: Automerged Doublepost

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Czy ja dobrze rozumiem, że robisz na 1 aku 2000-2500 zdjęć???

Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

No jeśli robię fotoreportaż dużo zdjęć w krótkim czasie robię to przez cały dzień np. Na pielgrzymce no to zrobię to 2000-2500. Robiłem tak i przez ok. 5-6 godzin zrobiłem ok.1500 zdjęć i spadła mi jedna kreska. A pytanie czy tryb A-DEP czy coś w tym stylu + IS i przeglądanie zdjęć zabiera dużo energii?
    Dopiero zaczynam.
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Najwięcej energii pobiera ekran, czyli LV, A-DEP - też używa ekranu, IS i lampa.
    Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Czy ja dobrze rozumiem, że robisz na 1 aku 2000-2500 zdjęć???
    Nic w tym dziwnego. Ja na jednym wyjściu z aparatem z domu robię ok 200-300 RAW, potem wyjmuję aku. Zdjęcia z lampą, bez lampy 3s LV, czasem coś skasuję i wychodzi mi okolo 1000 na jednym naładowaniu a kolega pewnie robi jpg i wali serją po 15 :-)
    Ostatnio edytowane przez artirus ; 22-09-2011 o 08:27 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Furman, ogarnij się! Zrobiłeś 2.5 tysiąca zdjęć na jednym akumulatorze i narzekasz, że Ci się za szybko wyładowuje?
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wynik 1500 fotek to IMHO bardzo dobry wynik i nic tylko się cieszyć
    W tym przypadku nie można patrzeć przez pryzmat czasu (ile np. dni wytrzyma) tylko właśnie na liczbę zdjęć - wszsytko w Twoim przyapdku jest jak nabardziej OK.
    Odnośnie tego co najbardziej "zjada" energię, to wg mnie najbardziej Lv z lampą wbudowaną - tak wynika z moich luźnych przemyśleń używania 550d.
    Tak trochę odbiegając od tematu - to zastanów się tylko, czy jest sens cyakania tyle fotek np. na tej pielgrzymce co piszesz - przecież większość będzie taka sama... nie szkoda Ci migawki?

Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Tak trochę odbiegając od tematu - to zastanów się tylko, czy jest sens cyakania tyle fotek np. na tej pielgrzymce co piszesz - przecież większość będzie taka sama... nie szkoda Ci migawki?
    To się nazywa zachłyśnięcie lustrzanką :-). Na początku też tak miałem. Seria jpg bez umiaru i zastanowienia. Wszystko przychodzi z czasem. Jak już się "nacieszy", zacznie robić w RAW, skończy się miejsce na dysku, bądź czas na obróbkę, to kadry będą przemyślane i zdjęć coraz mniej - za to lepsze. Czego nam wszystkim życzę.

A z aku wszystko O.K.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów