Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Przejście z Sony a700 na canon 5d mk1-warto?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A co do drugiej części pytania jest mi w stanie ktos pomoc? Bo cieżko decydować sie na sprzęt którego nie miało sie w ręce...

Początki nałogu

Domyślnie

w chwili premiery a700 była pozycjonowana jako rywal dla 40d i d300

ceny były podobne (d300 trochę droższy), ale a700 nijak się ma canona i nikona

a skuteczność af-s mnie nie interesuję, bo każdy aparat w tym trybie daje radę, af-c jak sam stwierdziłeś jest słabe

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Pozycjonowana przez kogo? Forumowiczów i portale fotograficzne?

Początki nałogu

Domyślnie

przez cenę?

http://www.dpreview.com/reviews/sonydslra700/page22.asp

d300 jest droższy, ale też najlepszy
    40d nawet tańszy

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Akurat ta lepszość 40D jest moim zdaniem trochę kontrowersyjna, szczególnie po wgraniu FW4. I mówię to jako były użytkownik ze względu na własne doświadczenia, a nie po minutowym macaniu w FJ czy innym MM.

Oczywiście jeśli chodzi o D300 to klasa bez porównania wyżej.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Panowie - litości - to nie jest przedmiotem wątku .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Kolega tak w rzeczywistości to poradę już od jakiegoś czasu dostaje na KKM ;-)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

z tej dwojki bezdyskusyjnie bralbym 5D do portretu. bede powtarzal ten "szamanizm" o roznicy w obrazku, ale ona naprawde jest widoczna. z drugiej strony, pomyslalbym jeszcze nad ta optyka, dlatego ze:

1. 50/1.8 rysuje brzydko. jesli nie przeszkadzaja Ci szkla manualne a chcesz niedroga 50-tke to pomysl o Zuiko OM 50/1.8 z adapterem OM-EOS z potwierdzeniem ostrosci. mialem to, uzywalem i za wyjatkiem Sigmy 50/1.4 nie znam do Canona 50-tki o tak przyjemnym bokehu.
    inna kwestia jest, ze 50 w FF to jest dosc szeroko na ludzi.
    2. nie znam Sigmy 24/2.8 ale upewnij sie, ze model o ktorym myslisz bedzie dzialal z cyfrowym korpusem (jesli to nowka to na pewno, ale starsze modele moga sprawiac problemy). ale tu rowniez zaproponuje... Zuiko OM 24/2.8. taniej, a szklo znane z dobrego obrazka.
    3. Canon 85/1.8 to dobry wybor do portretu.

zeby nie bylo posadzen - nie mam jakiegos odpalu na punkcie Zuiko OM (chociaz kiedys sobie na polke kupie zestaw tego systemu ), ale tak sie po prostu sklada, ze do tych dwoch ogniskowych byly w tym systemi dwa bardzo porzadne obiektywy, ktore dzisiaj mozna kupic w fajnej cenie. do portretu, o ile nie przeszkadza Ci ostrzenie reczne, beda o niebo lepsze od odpowiednikow Canona czy Sigmy...
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Miałem olympusa i zuiko OM 50/1.8 i wszystko zalezy ode wersji bo moj był wersja I i aberowal tak, że masakra, ale przyznam miał bardzo przyjemny "anagowy" bokeh.

MC_ decyzja praktycznie podjęta i pomogły tu oba fora, ale pozstaje jeszcze tylko kwestia pomacania 5d i tu niezmiennie od 2h moja prośba jest wciąż aktualna no i pozostaje jeszcze kwestia sprzedaży całości sprzętu Sony...
    Ostatnio edytowane przez geko123 ; 21-09-2011 o 11:34

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Ja miałem na weekend zabawki Wołosa ;-)

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów