Życzę wszystkim zainteresowanym Canoniarzom żeby Wasza firma nie narobiła Wam takiego wstydu jak Nikon![]()
![]()
Życzę wszystkim zainteresowanym Canoniarzom żeby Wasza firma nie narobiła Wam takiego wstydu jak Nikon![]()
![]()
Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9
a jaki ulamek promila rynku (bezlusterkowcow) ten Q zajal?
w krajach innych niz ludzi malych, zakochanych w elektronicznych gadzetach i skanowaniu swoimi aparatami Europy
przede wszystkim, to Nikon, w odroznieniu od Pentaksa, ma jakis marketing i to moze mu dac jakas sprzedaz. ale realnie na rzecz patrzac, to to jest produkt z gatunku "me too" i ten marketing bedzie tu musial bokami robic, zeby ludziom wyprac mozg.
z drugiej strony... sam mam iPada i widze na wlasne oczy, jak pranie mozgu potrafi byc skuteczne i zrobic z nedznego i koszmarnie drogiego produktu bestseller...![]()
na moje oko, nedza tej premiery Nikona (tak realnie z punktu widzenia produktu) dosc wyraznie pokazuje, ze na rynku mikrusow nie ma az tyle miejsca. i mnie sie jednak wydaje, ze Canon to realnie przeliczy na jeny i mu wyjdzie, ze to nie ma sensu.
inna kwestia - skad w ogole przekonanie, ze Canon musi zrobic bezlusterkowca? moze po prostu 1200D bedzie mial wyjete lustro. ot...
Półprzepuszczalne lustro ma już Sony i pewnie opatentowało co mogło by przyblokować innych.
Bezlusterkowce to jest jakiś % rynku, na pewno większy niż ten na którym jest model G12. Jak cię tam nie ma to na nim nie zarabiasz, a główni akcjonariusze pytają prezesa zadają pytanie "dlaczego?". Skoro Nikon tam wlazł, i Canon musi. Pytanie jak bardzo obawa o utratę sprzdaży luster skurczy matrycę?
na takiej samej zasadzie Canon powinien byl co najmniej robic sredni format. a nie robil. Leo, why?
wychodzisz ze swoich zalozen jakby to byly aksjomaty. a sek w tym, ze nie sa. ja sam od dobrych 2 lat (jesli nie dluzej) powtarzam, ze Canon nie musi miec bezlusterkowca. i poki co jestem blizszy prawdy![]()
NEX-7 - plusy:
+ największa matryca (i chyba najlepsza na chwilę obecną technologia matryc)
+ solidne body z przyciskami i kółkami
+ odchylany LCD (świetnej jakości)
+ EVF (o największej rozdzielczości)
minusy:
- najwyższa cena za body
- wolniejszy (prawdopodobnie) AF od micro43 (i być może od Nikona)
- mały wybór optyki
- spory % obiektywów optycznie nie za bardzo (a są w katalogu i za szybko następców nie będzie)
- obiektywy Carl Zeiss bardzo drogie (24mm f/1.8 za 1000$, gdy Leica-Panas 25mm f/1.4 za 600$, o 20mm f/1.7 nie wspominając)
- obiektywy mają większe gabaryty od konkurencji z mniejszymi matrycami (m43, Nikon)
Bo średni format to 0,00x% rynku (albo i mniej) i się kurczy. A bezlusterkowce to kilkanaście lub kilkadziesiąt % rynku który się powiększa. Wraz z rozwiązywaniem problemów wieku dziecięcego będzie jeszcze większy (AF już jest szybki w m43, EVF już są sensowne w m43, jeszcze lepsze u Sony).
Ostatnio edytowane przez Piotr_0602 ; 21-09-2011 o 10:15
ale 1Ds tez
owszem. dzisiaj.
rynek DSLR tez sie powiekszal jeszcze 4 lata temu. i takie aparaty klepalo nawet Fuji. ba, Olympus tez robil DSLR...
na podobnej zasadzie rynek kompaktow byl duzy i rosnal i nawet taki Ricoh robil cyfrowe malpki.
sek w tym, ze to sa wszystko jednak mocno rozlaczne sektory rynku. mozna klepac srednie nie robiac malego obrazka. mozna klepac DSLR nie robiac bezlusterkowcow.
i nic nie stoi na przeszkodzie, zeby Oly, Panas i Sony robily swoje maluchy z wymienna optyka. ale z tego nie wynika jeszcze, ze Canon je musi tez robic.