Strona 11 z 13 PierwszyPierwszy ... 910111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 130

Wątek: bezlusterkowy system Nikona - crop x2,7

Coś już napisał

Domyślnie

Uważam, że w segmencie profi, nic podobnego się nie wydarzy, choćby z uwagi na czysto fizyczne ograniczenia zdolności rozdzielczej układu obietyw-matryca, nie mówiąc już o innych ograniczeniach układów mała matryca/krótka ogniskowa.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    O to właśnie chodzi - wszystko, co w tym aparacie wydaje się takie beznadziejnie badziewne nabiera sensu w kontekście priorytetu szybkiego, precyzyjnego i skutecznego ustawienia ostrości.
    Chodzi o lag.
    Czornyj, krótkie pytanie, krótka odpowiedź: miałeś GF2 z 14/2.5 w rękach, tak czy nie? Może E-P3 z 12/2? Tak czy nie?

Gdzie Nikon może urwać to lag, przed fotką (EPL1, mniej, ale jeszcze jest w GF1; w E-P3 już jest OK jak na kompakt) i co ważniejsze lag PO ZROBIENIU FOTKI.
    Nie jest możliwe zrobienie zdjęcia, naciśnięcie play i wyświetlenie fotki (GF1, E-PL1, GH2).
    Trzeba sekundę odczekać. Na lag u Nikona to za bardzo bym nie liczył, jeszcze na Expeed 3 I teraz ciekawe czy AF-c podczas filmików będzie szybszy od 14/14-140/45-200/14-45... jeśli nie to z automatu dzięki sobie (patrz slajdy z dpreview) zrównają się do... motorynki/skutera (GF3 na ich slajdzie).

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    O ironio może to być aparat, który w praktyce będzie robił znacznie ostrzejsze zdjęcia niż cokolwiek innego - nie dlatego, że będzie miał pierdylion megapikseli, szkła f/1 i wielką matrycę, a dlatego że po prostu dobrze nastawi piep... ostrość.
    To (beep-> cyk-> fotka) jest od dawna czytaj od czasów G1 a jak ktoś udaje snoba i ma uczulenie na Pana/Oly napis na korpusie sam sobie jest winien.
    Nikonowi pomoże (tylko) 10 MPx, (jeszcze) mniejszy sensor i Expeed 3

Do MC_:

Mała GO w 43 na 12/2 nie jest mała?
    http://www.stevehuffphoto.com/wp-con...1/jack12mm.jpg

* - before you go zauważ, że w przeciwieństwie do Ciebie jestem grzeczny i nie spolszczyłem ci tego Rycerza.
    the silence is deafening

Domyślnie

A mi się wydaje, że czornyj może mieć rację. Wydaje mi się, że jeszcze nikt o tym nie wspomniał, ale ten aparat potrafi zrobić zdjęcie przed i po wciśnięciu spustu. Nie wiem jak to ma funkcjonować ale tak twierdzi newsletter. To by była jeszcze jedna funkcja "przyśpieszająca" ten aparat.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Opa_Apo Zobacz posta
    A mi się wydaje, że czornyj może mieć rację. Wydaje mi się, że jeszcze nikt o tym nie wspomniał, ale ten aparat potrafi zrobić zdjęcie przed i po wciśnięciu spustu. Nie wiem jak to ma funkcjonować ale tak twierdzi newsletter. To by była jeszcze jedna funkcja "przyśpieszająca" ten aparat.
    Ja to rozumiem i czytam tak: kolejna lekcja wyciągnięta z LX i mikro, idealne? połączenie odpowiednio AF-Q i iA. Tylko dlaczego nie pociągnęli dalej i nie zrobili softwarowej korekcji chociaż CA. Kolejny firmware, "pro" model?
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 23-09-2011 o 09:27
    the silence is deafening

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Opa_Apo Zobacz posta
    A mi się wydaje, że czornyj może mieć rację. Wydaje mi się, że jeszcze nikt o tym nie wspomniał, ale ten aparat potrafi zrobić zdjęcie przed i po wciśnięciu spustu. ...
    OK ale trzeba zdjąć dekielek z obiektywu czy nie ?

A na poważnie - jeżeli tak to znaczy, że on jest notorycznie w trybie "uśpienia" i reaguje na ruch aparatu.
    Na ile więc wystarczy bateria ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez waldekgdynia Zobacz posta
    Na ile więc wystarczy bateria ?
    No to jest najnowsza technologia, spodziewałbym się skoku typu 5D->5D2.
    the silence is deafening

Początki nałogu

Domyślnie

"The result is, according to Nikon, the fastest autofocus of any camera the company has ever made - including its professional flagship DSLR, the D3S. Not only that, the 1 system cameras can shoot at 10 frames per second while maintaining focus on a moving subject."
    Należy połączyć te dwie informacje i wyciągnąć wniosek.
    Jeśli aparat przed wciśnięciem spustu migawki ma zrobione zdjęcie, to dlaczego po wciśnięciu spustu migawki nie miałby zrobić szybko zdjęcia? Przecież wszystko ma ustawione.

Z resztą takie działanie nie jest innowacyjne, dużo wcześniej widziałem coś takiego w LX5 i NEX-3 (podejrzewam, że np. w m4/3 Panas i ostatnie Olki, też coś takiego funkcjonuje) - no może bez robienia zdjęcia przed. Pisałem już o tym. LX5 i NEX na bieżąco (online) ustawiają ostrość, nawet jak nie wciskamy spustu migawki, wystarczy ruszać aparatem i obserwować LCD. Super to widać w NEX z opcją zakreślania ostrych obszarów (takie wsparcie dla MF). Dzięki temu naocznie to zobaczyłem, nie wyłączyłem zakreślania ostrych fragmentów po przełączeniu na AF i zobaczyłem jak NEX sobie wyostrza wstępnie gdy przesuwam aparat. Efekt w postaci szybkiego AF murowany - po prostu aparat nie musi nic wyostrzać wciskam migawkę i robi się zdjęcie.

To samo był na filmiku pokazującym jak E-P3 potrafi błyskawicznie ostrzyć z ZD12-60 na przelotce 4/3->m4/3. Zmysły, Panowie (i Panie) zmysły ... można oszukać :wink: Co nie wyklucza, że firmy poprawiają szybkość AF samego w sobie.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Niezupełnie. Są nowe konstrukcje bardzo jasnych stałek i zoomów pod APS-C, chociażby 2,8/18-50 Tamrona czy analogiczny Sigmy są zdecydowanie mniejsze i lżejsze niż ich FF odpowiedniki 2,8/28-70 itp. To, że nie robi się już jaśniejszych zoomów, niż 1:2,8 pod APS-C nie oznacza, ze w końcu się ich nie zrobi; może na osłodę, na sam schyłek systemu, gdy juz nowy system będzie mocno osadzony. Mam obiektyw Canon EF-S 4-5,6/55-250 mm, czyli odpowiednik obiektywu 88-400 mm pod FF, a jest on bardzo lekki i poręczny, oraz o bardzo dobrej jakości optycznej. Na APS-C jeszcze nie występuje tak dramatyczny głód małej GO, jak przy formatach matryc P&S, więc można się spodziewać, że producenci stopniowo będą go zaspokajać. Jaskółka w postaci zooma o świetle 1:1,8 w kompakcie Olympusa czyni jednak wiosnę, bo to, co teraz Nikon proponuje do swojego nowego systemu, czyli standardowy zoom o świetle 3,5-5,6 jest robieniem sobie na razie jaj z publiczności- wszakże kompakty mają jaśniejszą optykę. Ale, jak napisałem wcześniej, na razie trzeba wysondować rynek, nabić kasy na badziewiu, a dopiero póóóóźniej dać klientom to, na co czekają. Nic na sam początek, bo zaspokojone na dzień dobry oczekiwania klienta to minimum 10 lat marazmu w sprzedaży
    APS-C już trochę lat ma więc nie jest dziwne że trochę optyki się pojawia Tamron i sigma i canon oczywiście 17-50/2.8 no i ok jest to standard jeśli tego by nie było to byłaby porażka na całej linii jeśli pojawi się o działkę jaśniejsze to się zgodzę że jest jasny standardowy zoom dedykowany pod aps-c ale i tak jest nieźle, co do 55-250 to już nie jest tak wesoło zaliczyłbym go raczej do kategorii plastic-fantastic, niech zrobią dedykowany aps-c 100-400/4 lub nawet 100-300/4 skoro tak łatwo można robić lekką małą i jasną optykę pod aps-c już nawet nie mówię o wersji L ale niech bagnet będzie metalowy a jakby jeszcze nie kręcił mordą i miał wewnętrzne ogniskowanie i USM to się zgodzę że się coś pojawia bo jak na razie to tylko marketingowy bełkot.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Domyślnie porównywarka szybkości

V1 vs. wybierzcie sami

http://www.lesnumeriques.com/duels.p...p2=10222&ph=21

Nikon podzielił los Samsunga
    Okazuje się że łatwo kogoś zbesztać w necie (Sams) czy na slajdzie (Nikon) a życie wszystko prostuje,
    hej!
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

a miało być tak pięknie...

Strona 11 z 13 PierwszyPierwszy ... 910111213 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów