Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
Około pół roku temu snułem na tym forum, przy okazji dyskusji o optyce takie rozważania
:
"
Po co też tak upakowane matryce, jak 18 Mp na APS-C? To wg mnie tylko poligon dla sprawdzenia ich w boju i ja węszę, że czeka nas kolejny krop do matrycy wielkości około połowy APS-C, i nowe obiektywy z tym samym mocowaniem EF-S, ale o krótszych ogniskowych i ze dwie działki przesłony jaśniejszych"
.

No i widzę, że to się sprawdza! Mamy nowy, mniejszy od APS-C format matrycy, wymienną optykę, z czasem do tego megaogryzka dostaniemy superjasne szkła, ale najpierw firmy muszą jeszcze wytrzepać sporo kasy z tego stada baranów
często podnoszona w materiałach reklamowych łatwość budowy jasnej, lekkiej i mniejszej optyki pod aps-c jest jak na razie marketingowym chłytem, jasnej optyki dedykowanej pod aps-c jak na razie nie ma i nie widać żeby się miała pojawić, lekkość i małość uzyskuje się poprzez użycie lekkiego fantastycznego plastiku nawet na bagnecie, nie chcę wiedzieć z czego są soczewki, ten sprzęt ma działać na przeciętnych wartościach przysłony, podobnie będzie z jeszcze mniejszymi matrycami.