Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: Wielkość sensora a dyfrakcja

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez meteor
    BTW widze, ze zaraz Ci stuknie 2000 postow
    No i? :P
    Ja nie patrze na licznik postow... ani na tym forum ani na zadnym innym. I w sumie mozna by wylaczyc bo powoduje czasem jakies glupie zazdrosci i nabijania

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Pogadamy sobie w niedziele, jesli sie spotkamy w Payerne , bo podobno sie wybierasz?
    Nono, 3 osoby to już będzie mini-zlot prawie

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ad.1 1/n^2 to rozklad jasnosci kolejnych prążków dyfrakcyjnych. rozklad w prazku jest typu [sin(sin alpha)/sin alpha]^2. Ogladalem to sobie w ksiazce Resnick, Halliday: Fizyka 2, ale bedzie pewnie w wiekszosci innych rowniez.
    Niestety, RH jest troche za ciezki, zeby go taskac ze soba 1/2 Europy...
    A co do rozkladow - z grubsza to o co mi chodzilo - ksztalt jak pofalowany Gauss (bez wnikania w wartosci pochodnych) z predkoscia opadania wartosci ekstremow lokalnych jak 1/n^2 - np. dla 3 prazka to ok 1/16 orginalnej amplitudy. Biorac pod uwage rozmiar piksela ok 7-8um to wplyw na sasiednie piksele nie powinien byc za duzy (?)...
    Ad.2 Kwestia nomenklatury. Sensor ma na wyjsciu sygnal skwantowany na 12bit (probkowanie to podzial na pixele raczej -> mozna myslec o probkowaniu analogowym).
    Chyle czola - oczywiscie mialem na mysli kwantowanie... Dzialalem zawsze glownie w dziedzinie czasu (telekomuna), wiec nieco zapominam o pozostalych trzech wymiarach, no i glownie tylko probkuje...
    Ad.3 Zgoda, o tym wlasnie mowi ten wzor. Tylko, ze liczy sie mniejsza z tych dwoch. A przy duzym f gwaltownie spada rozdzielczosc obiektywu.
    Zgoda w 100% - i tu dobra wiadomosc dla Viteza (tak mniej scisle ) -> Zwiekszajac f pogarszasz w duzo wiekszym stopniu jakosc obrazu na odbitce niz zwiekszajac rozdzielczosc matrycy -> proroctwa Xaphida (o otwieraniu do f11) nie powiny sie spelnic.
    Ad.4 Dyfrakcja jest zalezna od wielkosci otworu i dlugosci swiatla. Z glebia mi chodzilo tylko o to, ze jesli dopasujesz rozmiar plamki rozpraszania do rozmiaru pixela, to wraz ze wzrostem upakowania pixeli, maleje GO. Ale to kolejny efekt pozorny, dzialajacy przy 1:1.
    Czyli mowiac ogolnie obrazek nam sie nieco rozplywa - caly, niezaleznie od odleglosci...
    Pogadamy sobie w niedziele, jesli sie spotkamy w Payerne , bo podobno sie wybierasz?
    Wybieram sie, ale raczej w sobote - a moze ktos jeszcze sie wybiera?
    EOS 500N, EOS 350D
    CANON 28-80/3.5-5.6, CANON 18-55 II USM/3.5-5.6, SIGMA 70-300/4-5.6 MACRO, DB 40GB

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Przy f14 w najgorszym wypadku bedzie fota jak z 10d...

[ Dodano: 30-08-2004 ]
    Ja niestety w niedziele, moze jeszcze dokupie bilet na sobote, nie wiem. Przylatuje dopiero w piatek po poludniu i bede sie musial zorientowac co i jak.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja niestety w niedziele, moze jeszcze dokupie bilet na sobote, nie wiem. Przylatuje dopiero w piatek po poludniu i bede sie musial zorientowac co i jak.
    Powiem tylko, ze w obydwa dni maja byc rozne pokazy - ja jade tylko w sobote glownie z lenistwa (ach to wczesne wstawanie ...)
    EOS 500N, EOS 350D
    CANON 28-80/3.5-5.6, CANON 18-55 II USM/3.5-5.6, SIGMA 70-300/4-5.6 MACRO, DB 40GB

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Skąd to znam... Lenistwo...
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów