Plik ml-50d-108.fir służy tylko do modyfikacji firmware aparatu. Po wykonaniu modyfikacji nie jest już potrzebny!
Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!
no to jak skopiuje te pliki to muszę jeszcze coś zrobić czy już będę mógł nagrywać ?
Panowie który to przycisk magiczny Q który ustawia w 50D automatyczne dobieranie iso, czasów itp?
Myślałem, że uwaliłem 50-tkę, ale działa. (tak to jest tak się nie przeczyta instrukcji) Całkiem przyzwoicie to funkcjonuję. Wydaje mi się, że przycisk Q to funkcyjny w 50d
Do robienia zdjęć używam komórek...
... szarych.
Pierwszy raz jestem na tym forum więc witam wszystkich. Podjąłem próbę wgrywania softu do mojej 50-tki ale chyba coś poszło nie tak. Początkową robiłem tak jak pisał Zybi_S ale po wgraniu plików na kartę aparat w ogóle nie reagował jakby ich tam nie było. Później próbowałem inną metodą poprzez zgranie na kartę pliku magiclantern.fir. I tutaj już coś się zaczęło dziać, przez chwilę pojawił się ekran ML aktualizacja po czym wyświetlacz wyłączył się (aparat zawiesił się) i zapaliła się kontrolka dostępu przy pokrętle. Po paru sekundach wyłączyłem aparat przełącznikiem, kontrolka dalej się świeciła więc wyciągnąłem baterię. No i stało się coś dziwnego. Po włączeniu aparatu monitor lcd nie działa, aparat na nic nie reaguje. Jedynym pocieszeniem jest to że działa górny panel lcd, mogę zmieniać nastawy aparatu ale zdjęć już nie robi. Usunąłem plik magiclantern.fir z karty ale to nie pomogło, baterię była wyjmowana na kilka minut i ciągle to samo. Nie mam pomysłu jak to naprawić. Może ktoś ma jakiś pomysł?
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Jeżeli zmodyfikowałeś firmware, samo usunięcie plików ML z karty ustawionej jako butowalna nic nie daje, bo aparat szuka na niej pliku i jak nie znajdzie, to się wiesza. Kartę trzeba formatnąć na standardową. Jeżeli jest butowalna, to musi mieć pliki ML na sobie.
Ostatnio edytowane przez mc_iek ; 10-02-2012 o 18:07
Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!
A tak na serio - próbowałeś wgrać oficjalny/legalny firmware???
Początkowo wgrałem na kartę pliki z tego źródła https://bitbucket.org/hudson/magic-lantern/downloads/ i tam był miedzy innymi najnowszy firmware, włączyłem aktualizację coś mignęło, wyjąłem baterię ale wersja została bez zmian (1.0.7). Później kombinowałem już z tym plikiem magiclatern, ale wychodzi na to że coś namieszałem w sofcie (zdaje mi się że za wcześnie wyłączyłem aparat, powinienem poczekać aż zgaśnie kontrolka)....
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
1.Czy próbowałeś wejść do menu po wyjęciu karty CF?
Próbowałem, nie da się wejść, przyciski na tylnej ściance nie działają:/
Jeżeli zmodyfikowałeś firmware, samo usunięcie plików ML z karty ustawionej jako butowalna nic nie daje, bo aparat szuka na niej pliku i jak nie znajdzie, to się wiesza. Kartę trzeba formatnąć na standardową. Jeżeli jest butowalna, to musi mieć pliki ML na sobie.
Nie za bardzo rozumiem...czyli co mam sformatować kartę i próbować wgrać pliki ML na nowo? Problem w tym że ja nie mogę wejść w menu także nie wiem czy to coś da...
Jakimś cudem udało mi się rozwiązać problem. Sformatowałem kartę z poziomu windowsa i za którymś razem udało mi się odpalić menu. Skasowałem nastawy aparatu, sformatowałem kartę i wszystko działa..ufff, a już myślałem że bez serwisu si ę nie obędzie. Dzięki wszystkim a w szczególności użytkownikowi mc_iek. Tylko teraz mam dylemat czy walczyć z tym dalejPrzeczytam chyba jeszcze raz ten wątek a później zobacze
![]()
Ostatnio edytowane przez lukaszp ; 10-02-2012 o 20:10 Powód: Automerged Doublepost