Strona 13 z 19 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 189

Wątek: nadchodzi filmowanie 50D

Dopiero zaczyna Awatar artek80
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Mam do Was pytanie. Jak korzystać z prekursora ekspozycji ( przyciemnianie i rozjaśnianie ) . Nie mogę tego nigdzie znaleźć ?

Może ktoś jeszcze o tym nie wie: po włączeniu opcji Follow Fokus ( zmienić na arrows ) możemy ostrzyć za pomocą dżojstika a nie obiektywem.

O ile mi wiadomo nie ma jeszcze możliwości samo ostrzenia podczas kręcenia filmów ??

Miasto
    Łódź

Domyślnie

i jeszcze jedno pytanie:

jak to jest z tą przesłoną, kiedy przestawiam ją w czasie kręcenia nic się nie dziej, na filmie także nie widzę zmian w głębi ostrości. Przed chwilą zrobiłem test. Nagrałem dwa filmiki po 10 sekund jeden z przesłoną 2.8 drugi 22. Oba w opcji AV.

Może trzeba kręcić w innym trybie ?

Czy podczas kręcenia zmiana przesłony daje rezulta na waszych filmach w postaci zwiększenie , bądź zmniejszenia GO ?

Czy mam coś źle ustawione w menu ML ?

Proszę o rady. Mam pierwszy raz możliwość kręcenia lustrzanką , więc może moje pytania dla Was są banalne ale mi nie dają spokoju.

Pozdrawiam Wszystkich
    Artur
    Ostatnio edytowane przez artek80 ; 13-12-2011 o 13:24

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Nie sprawdzałem, jak to wygląda w najnowszej wersji ML dla 50D, ale wcześniejsze nie dawały możliwości zmiany przysłony w trakcie filmowania. Ja do filmów i Time Lapse'ów używam obiektywów M42. Tam nie ma tego problemu.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Miasto
    Łódź

Domyślnie

No dobra, tylko czy jak chcę wykonać Time Lapse , to czy przy pomocy nowego oprogramowania ML mogę ustawić np. serię 100 zdjęć robionych co minutę ?
    Mówimy tu o tybie AV , gdzie aparat teoretycznie do każdego zdjęcia powinien sam odpowiednio dopasować czas aby nie było różnic w oświetleniu kadru po złożeniu w całość.

Z tego co czytałem zdecydowanie lepsze Time Lapse wychodzą z serii zdjęć aniżeli z filmu.
    Chyba , że nie znalazłem odpowiedniego poradnika pokazującego jak zrobić dobry Time Lapse z nakręconych lustrzanką scen
    Ostatnio edytowane przez artek80 ; 13-12-2011 o 13:54

Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Tak na szybko, nie widzę możliwości ustawienia limitu zdjęć. Moje próby z Time Lapse wyglądają tak: http://www.youtube.com/watch?v=3Aov3co3IaQ
    To były serie zdjęć robione co 7, 15 i 20 sekund. Ten fragment między 10 a 14 sekundą był robiony obiektywem 17-85 i widać tam jakiś myk z przysłoną, bo zmienia się jasność sceny. Reszta robiona Pentaconem 50/1,8 i Olimpią 28/2,8
    Ostatnio edytowane przez mc_iek ; 13-12-2011 o 14:34

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artek80 Zobacz posta
    i jeszcze jedno pytanie:

jak to jest z tą przesłoną, kiedy przestawiam ją w czasie kręcenia nic się nie dziej, na filmie także nie widzę zmian w głębi ostrości. Przed chwilą zrobiłem test. Nagrałem dwa filmiki po 10 sekund jeden z przesłoną 2.8 drugi 22. Oba w opcji AV.

Może trzeba kręcić w innym trybie ?

Czy podczas kręcenia zmiana przesłony daje rezulta na waszych filmach w postaci zwiększenie , bądź zmniejszenia GO ?

Czy mam coś źle ustawione w menu ML ?

Proszę o rady. Mam pierwszy raz możliwość kręcenia lustrzanką , więc może moje pytania dla Was są banalne ale mi nie dają spokoju.

Pozdrawiam Wszystkich
    Artur
    Wyłącz Exposure Lock w menu i przełącz na M - (kółkiem zmiany trybów można kręcić nawet w trakcie filmowania ). Przesłonę regulujesz wtedy tylnym kółkiem. Inna sprawa, to jak uzyskać stała ekspozycję kręcąc przysłoną (konieczna byłaby wtedy odpowiednia zmiana czasu lub ISO - fajnie byłoby gdyby np ISO zmieniało się automagicznie. Może ktoś wie, jak to uzyskać na 50D z ML?

Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

W zakładce Expo można ustawić ISO na auto ale to chyba nic nie daje...

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    W zakładce Expo można ustawić ISO na auto ale to chyba nic nie daje...
    Przy M i manualnych nastawach czasu i przysłony automatyka ISO nie działa. A może ktoś ma na to sposób?

Bywalec Awatar pemstudio
    Miasto
    Piotrków Tryb.

Domyślnie

No ja dziś pierwszy TL mam za sobą z pomocą ML. I całkiem przyjemnie się to robi. Jeśli mogę prosić o jakieś podpowiedzi to linka dałem w galerii na forum.

Uzależniony

Domyślnie

http://magiclantern.wikia.com/wiki/Unified#Downloads
    do pobrania jest już wersja 11.12.12
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez pemstudio Zobacz posta
    tezmarek: sprawdzałem w 3 puszkach 50D i migotania nie miałem w 2 w 1 było. Ciekawe czym to jest spowodowane.
    Naciśniej jeden lub dwa razy przycisk Info...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    I jeszcze jedno - albo w 50D pojawiło się nagrywanie 640x480/30 albo wcześniej byłem ślepy.
    Ostatnio edytowane przez tezmarek ; 14-12-2011 o 00:40 Powód: Automerged Doublepost

Strona 13 z 19 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów