Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Włókna szklane, węgiel i inne tworzywa

Mieszany widok

Bywalec Awatar Smok
    Miasto
    W-wa

Domyślnie Włókna szklane, węgiel i inne tworzywa

Witam

Niedawno przeczytałem gdzieś informację o nowych planowanych modelach BMW z napędem elektrycznym, w związku z wagą akumulatorów, aby zapewnić niską wagę całego samochodu nie rezygnując z wymogów bezpieczeństwa i chcąc zapewnić dynamikę zdecydowano się korzystać z różnego rodzaju tworzyw i włókien węglowych, z których zamierza się te modele zbudować, a nie jak dotychczas z metalu.
    Więcej powstaje zakład w którym będą wytwarzane włókna węglowe.
    Nie wspominam o lotnictwie gdzie różnego rodzaju włókna węglowe stosowane są coraz chętniej i na coraz większą skalę.
    Jako modelarz (latam modelami RC) we własnym warsztacie stosuję węgiel, włókna węglowe i szklane od dawna, eliminując praktycznie całkowicie różnego rodzaju metale.
    Ale dlaczego ten przydługi wstęp.
    Otóż wielokrotnie i na tym forum też czytałem dyskusje na temat nowych aparatów, gdzie jednym z głównych argumentów przeciw było że obudowa jest wykonana nie z metalu.
    Przekornie ten tekścik dedykuję tym wszystkim, którzy uważają że tylko dźwiganie kilogramów sprzętu, w pancernych metalowych obudowach umożliwia robienie fotek

Pozdrawiam

Smok
    "Piękno jest doskonałością z defektami" - Gilbert Adair

Domyślnie

Nie o to ludziom chodzi, że musi być z metalu. Liczy się wytrzymałość, którą zapewnia metal, a której nie daje powszechnie używany plastik.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gerbil Zobacz posta
    Nie o to ludziom chodzi, że musi być z metalu. Liczy się wytrzymałość, którą zapewnia metal, a której nie daje powszechnie używany plastik.
    Włókno węglowe, to nie jest zwykły plastik. Tego się używa chociażby w formule 1, bo jest lżejsze i przy zderzeniu dużo lepiej absorbuje energię rozpadając się.

Cytat Zamieszczone przez Smok Zobacz posta
    Witam

Niedawno przeczytałem gdzieś informację o nowych planowanych modelach BMW z napędem elektrycznym, w związku z wagą akumulatorów, aby zapewnić niską wagę całego samochodu nie rezygnując z wymogów bezpieczeństwa i chcąc zapewnić dynamikę zdecydowano się korzystać z różnego rodzaju tworzyw i włókien węglowych, z których zamierza się te modele zbudować, a nie jak dotychczas z metalu.
    Więcej powstaje zakład w którym będą wytwarzane włókna węglowe.
    Nie wspominam o lotnictwie gdzie różnego rodzaju włókna węglowe stosowane są coraz chętniej i na coraz większą skalę.
    Jako modelarz (latam modelami RC) we własnym warsztacie stosuję węgiel, włókna węglowe i szklane od dawna, eliminując praktycznie całkowicie różnego rodzaju metale.
    Ale dlaczego ten przydługi wstęp.
    Otóż wielokrotnie i na tym forum też czytałem dyskusje na temat nowych aparatów, gdzie jednym z głównych argumentów przeciw było że obudowa jest wykonana nie z metalu.
    Przekornie ten tekścik dedykuję tym wszystkim, którzy uważają że tylko dźwiganie kilogramów sprzętu, w pancernych metalowych obudowach umożliwia robienie fotek

Pozdrawiam

Smok
    Wydaje mi się, że 60D i niższe modele są po prostu z plastiku. W miarę wytrzymałego ale jednak plastiku, a nie włókna węglowego. Dlatego większość woli "metalowe" obudowy z kompozytów magnezowych czyli plastiku z domieszkami magnezu.
    Osobiście uważam, że włókna chyba by się nie sprawdziły w DSLR, bo przy zderzeniu kruszą się zamiast deformować. Potem by się miało puszkę jak ser szwajcarski.

Początki nałogu Awatar gervee
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Opa_Apo Zobacz posta
    Włókno węglowe, to nie jest zwykły plastik. Tego się używa chociażby w formule 1, bo jest lżejsze i przy zderzeniu dużo lepiej absorbuje energię rozpadając się.

Wydaje mi się, że 60D i niższe modele są po prostu z plastiku. W miarę wytrzymałego ale jednak plastiku, a nie włókna węglowego. Dlatego większość woli "metalowe" obudowy z kompozytów magnezowych czyli plastiku z domieszkami magnezu.
    Osobiście uważam, że włókna chyba by się nie sprawdziły w DSLR, bo przy zderzeniu kruszą się zamiast deformować. Potem by się miało puszkę jak ser szwajcarski.
    Coś niby dzwoni ale nie wiadomo, w którym kościele.
    Canon 40d - szkielet ze stopu magnezu (gdzie tu kompozyt?) -> http://a.img-dpreview.com/reviews/Ca...ebyinwhite.jpg

Co to jest kompozyt to wyjaśnia pierwsza definicja z tego linku -> http://www.sjp.pl/kompozyt
    ||| FotogRAF ||| FotoKRAK ||| www.rebacz.pl ||| TaWanda ||| 500px |||

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Myślenie o obudowach aparatu w kategorii "pancerne" to strata czasu.
    Nikt gwożdzi tym nie wbija.
    Materiał jest ważny w body głównie ze względu na stabilność kształtu i wymiarów.
    Aparaty z wyższych półek na ogół bywają obciążone ciężkimi i bardzo ciężkimi szkłami,oraz przechodzą tortury na monopodach i w trudnych ekstremalnych warunkach pogodowych.W dodatku oczekiwania co do jakości fotek są jakie są.
    Nawet najmniejsze ugięcie ścianki aparatu czy wydłużenie ,wygięcie,ramki grzejącej się matrycy,
    itp.ma wpływ na obrazek.Do obudowy mocowane są wszystkie wewnętrzne elementy mechaniki i nie tylko.Ideałem jest nie tyle max wytrzymała obudowa lecz obudowa o stałych wymiarach .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gervee Zobacz posta
    Coś niby dzwoni ale nie wiadomo, w którym kościele.
    Canon 40d - szkielet ze stopu magnezu (gdzie tu kompozyt?) -> http://a.img-dpreview.com/reviews/Ca...ebyinwhite.jpg

Co to jest kompozyt to wyjaśnia pierwsza definicja z tego linku -> http://www.sjp.pl/kompozyt
    Miało być stop magnezu, a nie kompozyt. Nie wiem czemu tak napisałem. Dziękuję za poprawienie.

Coś już napisał Awatar Qba1983
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

........ bo jest lżejsze i przy zderzeniu dużo lepiej absorbuje energię rozpadając się.
    i to jest slowo kluczowe, kupilem 50d a nie 60d bo wydaje mi sie ze spotykajac sie z ziemia wytrzyma wiecej i nie rozpadnie sie, nie bedzie absorbowal energi zderzenia
    G12, C50D, C24-105 f/4L, C85 f/1,8, Samyang 8mm, PORST MC 55 1.4, NISSIN Di866
    było:500d, S17-70 f/2,8-4 os hsm, c50 f/1.4, c75-300 4-5.6 III

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Rozumiem, że pomyliłeś kompozyt ze stopem, choć kompozyt to też może być poprawna nazwa, bo jest coś takiego jak kompozyt magnezowy. Mniejsza z tym, ponieważ podstawowym błędem jest "plastik z domieszkami magnezu". Plastiku nie miesza się z magnezem, a tym bardziej do wykorzystania konstrukcyjnego.
    Jako, że powyżej pojawiło się kilka dziwnych formuł na temat materiałów spróbuję w prosty sposób wyjaśnić o co chodzi z tymi materiałami.
    Plastik - tworzywo polimerowe - jest wiele odmian. Od popularnego Polipropylenu (PP) z którego robi się np. wiadra miski i tanie obudowy AGD. Są lepsze takie jak Poliwęglan czy Poliamid, do tego drugiego dodawaqć można włókno szklane lub węglowe. Poliwęglan w czystej formie nadaje się bardzo dobrze na szybki aparatów. To tworzywo stosunkowo wytrzymałe i twarde.
    Kompozyt - w przetwórstwie tworzyw polimerowych - jest to tzw. plastik z domieszkami innych materiałów takich jak wspomniane włókna.
    "włókna węglowe" to nic innego jak laminaty z żywic które są tym włóknem zbrojone. Popularny materiał na łódki czy wymienione wyżej samochody. Ale to żadna kosmiczna technologia. Jeśli jednak stosuje się ją w F1 to już się robi bardziej skomplikowane, bo laminaty muszą np wytrzymać dość duże temperatury, zwłaszcza teraz kiedy spaliny z wydechu kierowane są na podłogę bolidu.
    Stop (kompozyt) magnezowy to nic innego jak kawałek szlachetnego metalu, który jest odpowiednio lekki i wytrzymały, ma bardzo dużo zalet i mało wad stąd tak chętnie stosowany w drogich i wymagających urządzeniach. Jego wada to duża cena.
    Wracając do naszych aparatów to każdy jest z plastiku Jedynie te droższe mają korpus "magnezowy" z kolei obudowa jest plastikowa.
    Natomiast z "włókien węglowych" aparatów raczej nie będziemy mieć bo technologia ta jest dość skomplikowana w produkcji masowej, a jej korzyści w tym segmencie produktów dość wątpliwe.
    Poza tym poco??? Korpus i tak lepszy będzie metalowy a obudowa będzie praktyczniejsza i ładniejsza z byle jakiego nawet plastiku. A stosowany poliwęglan jest w sam raz.
    Nie mieszajmy technologii jak się nie znamy. Bo można też napisać, że w F1 stosuje się hamulce ceramiczne zamiast metalowych to zamiast metalowego korpusu w aparacie lepiej byłoby zastosować również ceramikę
    Ostatnio edytowane przez magart ; 20-09-2011 o 20:48
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Jak mi zrobią body z kompozytu na bazie włókien szklanych albo węglowych to jestem za :-P a tak te niższe body są z jakiś zwykłych tworzyw które jednak mają mniejszą wytrzymałość niż stopy magnezowe.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

niby nikt gwoździ nie wbija, ale mi E-1 kilkukrotnie wylądował na dywanie, płytkach, deskach i podobnych twardych materiałach. Tak to jest jak się dzieci fotografuje.
    canon, olympus

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów