No dobra ale w ogole da sie cos w mojej sytuacji zrobic czy juz definitywnie po ptakach? Rozgladalem sie za firma odzyskujaca dane i wszyscy zaznaczali ze po napisaniu to nic nie zrobia. Stad moje watpliwosci w powyzszym poscie.
No dobra ale w ogole da sie cos w mojej sytuacji zrobic czy juz definitywnie po ptakach? Rozgladalem sie za firma odzyskujaca dane i wszyscy zaznaczali ze po napisaniu to nic nie zrobia. Stad moje watpliwosci w powyzszym poscie.
Ostatnio edytowane przez yanovitz ; 20-09-2011 o 12:36
Otóż miałem właśnie podobny przypadek. Zdjęcia najpierw robione w Raw potem przestawione do JPG, zmiana karty i dalej w Raw i ponownie na pierwszą kartę i kilka zdjęć w Raw i potem do końca karty w Jpg. Wszystkie Jpgi robione po ostatniej zmianie zniknęły z pierwszej karty. Dodam, że karta była byle jaka (Pretec) ale udało się odzyskać wszystkie zdjęcia.Samo przestawienie rozdzielczości w aparacie nie jest powodem, że zdjęcia z karty wyparowały.
Spróbuj - ja na swojej karcie robiłem kilka eksperymentów i po kilku formatach i robieniu ponownie zdjęć udało się odzyskać bez problemu te sprzed kilku formatów. Zaznaczam, że nigdy nie robiłem zdjęć do pełnego zapisu karty....a już na pewno nie używając powszechnie dostępnego sprzętu i oprogramowania, jak sugeruje Janek1977.
Pewnie nie chciało im się zajmować za grosze jakąś kartą z aparatu. Tak jak napisałem - formatowanie wcale nie usuwa danych, a jeśli to było tylko jednokrotne nadpisanie i może nie do pełna to spróbuj - co Ci szkodzi, według mnie jest duża szansa na odzysk. Kolega parę postów wyżej podał link do dokładnej instrukcji tego programu.Rozgladalem sie za firma odzyskujaca dane i wszyscy zaznaczali ze po napisaniu to nic nie zrobia.
Na koniec dodam: spróbujcie, zobaczcie co osiągnięcie i podzielcie się opinią na temat tego lub może lepszego programu, od samego gadania nic się nie odzyska.
Ostatnio edytowane przez Janek1977 ; 20-09-2011 o 12:29
D3
Obawiam sie ze karta byla zapelniona prawie do pelna. No trudno, nic nie szkodzi sprobowac, odezwe sie jakby co.
Niby tak, ale odnalazłem stronę z dokumentacją do wymienionych przez Ciebie programów i sam autor ani słowem nie wspomina o możliwości odzyskiwania nadpisanych danych za pomocą tego softu. Wręcz podaje wskazówki, w jaki sposób tego używać aby przypadkiem np. nie zapisywać odtworzonych plików na tym samym nośniku itp. Z dokumentacji wynika, że program działa na zasadzie zupełnie zwykłego odczytywania kolejnych sektorów i sprawdzania, czy dane nie pasują do wzorca rozpoznawanego formatu pliku. Tą metodą nie odzyska się nadpisanych danych niestety.
Ale akurat w tym przypadku nie zależy mi, żeby "wyszło na moje" i wszystkim, którzy utracili swoje dane życzę aby udało się je odzyskać.![]()
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Dzieki, nie mysle zeby ktokolwiek tak odbieral Twoje posty, ja w kazdym badz razie wdzieczny jestem za kazda rade. Pewnie masz racje, w moim przypadku raczej nici z tego bo karte nadpisalem prawie do konca. Ale jak pisalem, co mi tam sprobuje i podziele sie wynikami, albo ich brakiem ;-)
Melduje, znalazlo moze ze trzy zdjecia z poprzedniaj sesji czyli widocznie nie nadpisalem sektora, w ktorym one byly.
Hi...
Myslałem że to jakaś magia, ale ostatnio spotkało mnie dokładnie to samo - po zmianie przestrzeni sRGB na Adobe w puszce - zdjęcia które były na karcie w sRGB zniknęły. Nie zorientowałem się od razu bo to była dokumentacja. Ale dzisiaj szukam - jest dziura w numeracji i zdjęć niet. Zdjęcia zgrywane czytnikiem przez ZoomBrowsera.
Pozdrawiam...
możesz tez spróbować programu GetDataBack - jest on rewelacyjny!
Ja mam nawyk po każdej sesji zgrywam na kompa (jak bardzo ważne to jeszcze robie back-up na drugiego kompa) a potem z czystym sumieniem kasuje zawartość i co 4 raz robie format z aparatu... A i polecam dobre karty... Ja obecnie korzystam z Lexara i SanDiska (różne opinie ale zawsze używałem tych kart we wszystkich mediach jakie ja potrzebowały i nigdy nie miałem problemu)...
Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |