Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 94

Wątek: Mam 15 tyś zł. Na co przeznaczyć?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Właśnie, czyli papierowa GO odpada. Bo co to za pamiątka jak ciocia na drugim planie jest już całkiem nieostra a w ogóle to nie widać gdzie był ślub bo tła na fotach są całkowicie rozmyte :-)
    Papierowa głębia, odpowiednio użyta, potrafi oczywiście zapewnić fajny i ciekawy efekt na zdjęciu. Ale na końcu dnia, kiedy cała rodzina siądzie do oglądania zdjęć, z dużym prawdopodobieństwem trafi się osoba, która stwierdzi, że jakiś wujek czy kuzyn jest niewyraźny na fotografii. Warto mieć to w pamięci robiąc zdjęcia.

Zresztą - to moja kolejna obserwacja - obiektywy bardzo jasne lub tak specyficzne jak TS-E potrafią dać naprawdę znakomity obrazek jeśli zostaną odpowiednio użyte. Kłopot polega w nadużywaniu. Mi osobiście zbiera się na pawia jak widzę na siłę wciśnięte złamanie głębi ostrości mechanicznym lub cyfrowym efektem pokłonu albo przy zdjęciach zrobionych na f/1,4 z aparatem obróconym o 45 stopni (bo zdjęcie bardziej dynamiczne). Może to tylko ja, ale naprawdę mam wrażenie, że takie bajery nie są potrzebne (co nie oznacza, że jestem przeciwny ich *rozsądnemu* użyciu) do zrobienia udanych zdjęć rodzinnych, do których chętnie będzie się wracać za 20-30 lat.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    W tym ustępie masz kupę racji

PS. Też jestem zdania że jeśli "nie chcesz pomóc zadającemu pytanie to lepiej się nie odzywaj". Dla mnie czy Ciebie jest to tysięczny post o tym samym, ale dla kolegi Kowalskiego jest to jedyna indywidualna sprawa i prosi o poradę. Ostatecznie można odesłać zainteresowanego do odpowiedniego wątku i tyle.
    Na nerwy i wrażenie, że coś trzeba (właśnie - dlaczego trzeba? :-) ) robić po raz tysięczny to dobry jest relaks, spacer, rower czy coś podobnego, a nie pisanie na forum. Tak moim skromnym.
    Ostatnio edytowane przez strideer ; 20-09-2011 o 12:51 Powód: Automerged Doublepost

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Papierowa głębia, odpowiednio użyta, potrafi oczywiście zapewnić fajny i ciekawy efekt na zdjęciu....
    Oczywiście. Tyle że tak jak piszesz takie zdjęcia w reportażu pełnią funkcję przerywników. W ogóle reportaż, aby był ciekawy, musi być zróżnicowany i stąd te zachcianki sprzętowe. Ale większość zdjęć to i tak uniwersalny zoom i heja z koksem :-)
    Na nerwy i wrażenie, że coś trzeba (właśnie - dlaczego trzeba? :-) ) robić po raz tysięczny to dobry jest relaks, spacer, rower czy coś podobnego, a nie pisanie na forum. Tak moim skromnym.
    Można też iść porobić jakieś zdjęcia, byle nie ceglanych murów albo gałązek na tle jasnego nieba bo to może zadziałać w drugą stronę ;-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Oczywiście. Tyle że tak jak piszesz takie zdjęcia w reportażu pełnią funkcję przerywników. W ogóle reportaż, aby był ciekawy, musi być zróżnicowany i stąd te zachcianki sprzętowe. Ale większość zdjęć to i tak uniwersalny zoom i heja z koksem :-)
    Stawiam uparcie na superuniwersalną 35-tkę :-)

Można też iść porobić jakieś zdjęcia, byle nie ceglanych murów albo gałązek na tle jasnego nieba bo to może zadziałać w drugą stronę ;-)
    Hehehe :-))

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

[QUOTE=strideer;1002884]Stawiam uparcie na superuniwersalną 35-tkę :-)
    Jeśli potrafisz opanować temat stałką to jak najbardziej. Zoom (czytaj 24-70 L lub 24-105 L IS :-D ) stwarza zagrożeni bezwiednego zjeżdżania z ogniskową poniżej 30 mm a to już na zdjęciach wygląda nieładnie.

Do wymienionego przez Ciebie duetu ogniskowych dodałbym jeszcze 50 mm. Ma ona swoich przeciwników ale jeśli tylko mamy odpowiednią swobodę ruchu to można nią zrobić niemal wszystko.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Do wymienionego przez Ciebie duetu ogniskowych dodałbym jeszcze 50 mm. Ma ona swoich przeciwników ale jeśli tylko mamy odpowiednią swobodę ruchu to można nią zrobić niemal wszystko.
    Jasne, że się da. 50 mm to najbezpieczniejsza ogniskowa pod słońcem i do tego dająca bardzo fajny, naturalny, jednorodny i nieprzesadzony obrazek. Przewaga 35 mm polega na tym, że taka ogniskowa jest bardziej funkcjonalna w sytuacji, kiedy nagle robi się mało miejsca (np. w domach w blokach z wielkiej płyty, w zakrystii podczas podpisywania dokumentów, etc.). No i dodatkowym plusem 35 mm jest to, że można delikatnie zagrać przerysowaną perspektywą dając jakiś obiekt - np. zbliżenie dłoni z obrączkami - w pierwszym planie.

Dość bezpieczny zestaw to pełna klatka z 35 mm i APS-C z 50 mm (co daje ekwiwalent 85 mm). Jak coś padnie, to można zamienić dowolny korpus z dowolnym szkłem i ciągle mieć ekwiwalent 50 mm do ogrania tematu.

Domyślnie

Kolega chyba fora pomylił. My tu na prawdę bardzo mało postów wycinamy (poza nabijaniem mającym na celu uzyskanie uprawnień do giełdy), jeśli już to przenosimy :-)
    Niekoniecznie wczoraj wyleciało kilka wpisów jako niemerytorycznych. Niby fajnie, ale zrobił się nieporządek, została część mojego wpisu jako cytat po drodze a wcale nie uważam, żebym pisał tam głupoty czy podjudzał do kłótni. No, ale to jest forum sprzętowe, które zwalnia z myślenia. Bo jak inaczej odczytać teksty obrońców, że takich wątków może być tysiąc, ale dla autora każdego z nich jest on wyjątkowy... Czytanie i myślenie chyba boli.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Przewagą 50-tki jest to że da się nią zrobić przyzwoity portret, szerszą 35-tką już nie bardzo.
    Niemniej, gdy masz za plecami ścianę albo inną szafę to 50-tka się kończy :-)

P.S. Ślubów nie robiłem, nie robię i robić nie będę, mam na myśli szeroko pojęte zastosowania ogólne :-)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Przewagą 50-tki jest to że da się nią zrobić przyzwoity portret, szerszą 35-tką już nie bardzo.
    Niemniej, gdy masz za plecami ścianę albo inną szafę to 50-tka się kończy :-)

P.S. Ślubów nie robiłem, nie robię i robić nie będę, mam na myśli szeroko pojęte zastosowania ogólne :-)
    Jeżeli przez portret rozumiesz twarz mniej więcej wypełniającą kadr, to oczywiście dłuższa ogniskowa zapewni przyjemniejsze odwzorowanie facjaty. Ale po mojemu portret to zdjęcie przedstawiające osobę i to najlepiej w jakimś kontekście - mam na myśli np. portrety środowiskowe w klimacie Arnolda Newmana. I tutaj szerszy kąt widzenia może być bardzo pomocny - pod warunkiem zachowania odpowiedniego dystansu od fotografowanej osoby, żeby nie przerysować za bardzo.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Jportret to zdjęcie przedstawiające osobę i to najlepiej w jakimś kontekście - mam na myśli np. portrety środowiskowe w klimacie Arnolda Newmana.
    Czyli, wracając do tematu, w budżecie 15 tys. powinien również znaleźć się album Arnolda Newmana?
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ja mój kupiłem za 80 zł. Było to najlepiej wydane 80 zł w tamtym czasie :-)

Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów