Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 94

Wątek: Mam 15 tyś zł. Na co przeznaczyć?

Bywalec Awatar Las3k
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    a pytał ktoś, czy kolega w ogóle umie zdjęcia robić?
    Jak dla mnie offtop. W najgorszym wypadku kupi, to się nauczy, co za różnica i co to wnosi do wątku?
    C40D + C18-55 IS + C70-200/2.8L + S8mm + C50/1.8 + Kenko x1.4 + Di622 + jakiś statyw mały i duży, UVki, polar, 200AW itd. :wink:

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

może i oftop; najpierw zrobiłem prawo jazdy, potem pytałem fachowców, jakie auto kupić. ale może to zbyt stereotypowe i niedzisiejsze myślenie. skończylem!

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Całe szczęście, że do robienia zdjęć, nawet zawodowo, nie trzeba pozwoleń

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Las3k Zobacz posta
    W najgorszym wypadku kupi, to się nauczy, co za różnica i co to wnosi do wątku?
    No właśnie niekoniecznie. Równie dobrze wtopi masę kasy i nic z tego nie wyjdzie bo fotki będą wyglądać jak robione 1000D z kitem na programie zielony kwadracik. Sporo już było na CB takich przypadków ;-)
    Pytania o zakup na raz całego zestawu sprzętu budzą takie podejrzenia, chyba że zadaje je ktoś przesiadający się z innego systemu.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    No właśnie niekoniecznie. Równie dobrze wtopi masę kasy i nic z tego nie wyjdzie bo fotki będą wyglądać jak robione 1000D z kitem na programie zielony kwadracik. Sporo już było na CB takich przypadków ;-)
    Pytania o zakup na raz całego zestawu sprzętu budzą takie podejrzenia, chyba że zadaje je ktoś przesiadający się z innego systemu.
    no nie bardzo - gdybym chciał przejść na żółta stronę mocy to na dziś wiedziałbym dokładnie co mi nie odpowiada w Canonie. Inaczej nawet nie dopuszczałbym do siebie takiej myśli. Bo i po co ?
    Jeżeli ktoś zmienia to raczej musi mieć jakiś powód. chyba, że miał np. D40 + kit i pomyślał, że jak kupi jakiegokolwiek Canona to jego zdjęcia będa od razu super i wspaniałe. Ale ten profil klienta nie ma wolnych 15tys.

Do wszystkiego trzeba dojrzeć. Jeżeli nie wiesz czego potrzebujesz to znaczy, że tego nie potrzebujesz :P Nasze posty to jak dawanie rady jaki samochód kupić komuś kto nigdy nawet auta nie prowadził, ale chce zostać taksówkarzem.
    40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cluer Zobacz posta
    no nie bardzo - gdybym chciał przejść na żółta stronę mocy to na dziś wiedziałbym dokładnie co mi nie odpowiada w Canonie. Inaczej nawet nie dopuszczałbym do siebie takiej myśli. Bo i po co ?
    Jak myślałem, przez moment, o zmianie systemu to też dokładnie wiedziałem i właśnie dlatego bardzo szybko mi przeszło :-)
    Do wszystkiego trzeba dojrzeć. Jeżeli nie wiesz czego potrzebujesz to znaczy, że tego nie potrzebujesz :P
    A i owszem :-)
    Nasze posty to jak dawanie rady jaki samochód kupić komuś kto nigdy nawet auta nie prowadził, ale chce zostać taksówkarzem.
    Dajmy się wypowiedzieć zainteresowanemu :-)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Od siebie chciałem tylko dodać, że uwielbiam te wszelkie analogie samochodowe, na które w pewnym momencie muszą się powołać dyskutujący, najczęściej z braku innych sensownych argumentów. A wszystko i tak sprowadza się do palącej, głębokiej psychoanalizy oraz idącej za nią oceny pytającego: że na pewno nie umie, że nie wie czego chce i po co w ogóle zawraca innym gitarę. Nie prościej albo odpowiedzieć w temacie, albo wcale nie zabierać tego zbędnego głosu?

Z mojego osobistego doświadczenia mogę powiedzieć, że w kwestii ślubów przez te parę lat praktyki wszystko i tak sprowadziło się do opinii, jaką gdzieś poznałem w całym tym procesie: że aby fajnie ograć temat, wystarczą szkiełka w okolicy 35 mm i 85 mm. A cała reszta: zoomy, stałki o dziwnych ogniskowych typu 14 mm, rybie oka i reszta tego szpeju jest nadbudową, która ma na celu albo zapewnienie sobie komfortu pracy, albo zaspokojenie własnych ambicji sprzętowo-artystycznych. Bo z punktu widzenia klienta zwykle (chociaż nie zawsze, bo czasem zdarzają się specyficzne wymagania) wystarczy 100-200 obrazków, na których będzie wyraźnie widać młodych i rodzinę. Czyli prosta pamiątka, a nie ten efekt WOW, na który najwyraźniej liczą osoby sięgające po jakieś kosmiczne środki do pracy.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Bo z punktu widzenia klienta zwykle (chociaż nie zawsze, bo czasem zdarzają się specyficzne wymagania) wystarczy 100-200 obrazków, na których będzie wyraźnie widać młodych i rodzinę. Czyli prosta pamiątka, a nie ten efekt WOW, na który najwyraźniej liczą osoby sięgające po jakieś kosmiczne środki do pracy.
    Właśnie, czyli papierowa GO odpada. Bo co to za pamiątka jak ciocia na drugim planie jest już całkiem nieostra a w ogóle to nie widać gdzie był ślub bo tła na fotach są całkowicie rozmyte :-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta

Z mojego osobistego doświadczenia mogę powiedzieć, że w kwestii ślubów przez te parę lat praktyki wszystko i tak sprowadziło się do opinii, jaką gdzieś poznałem w całym tym procesie: że aby fajnie ograć temat, wystarczą szkiełka w okolicy 35 mm i 85 mm. A cała reszta: zoomy, stałki o dziwnych ogniskowych typu 14 mm, rybie oka i reszta tego szpeju jest nadbudową, która ma na celu albo zapewnienie sobie komfortu pracy, albo zaspokojenie własnych ambicji sprzętowo-artystycznych. Bo z punktu widzenia klienta zwykle (chociaż nie zawsze, bo czasem zdarzają się specyficzne wymagania) wystarczy 100-200 obrazków, na których będzie wyraźnie widać młodych i rodzinę. Czyli prosta pamiątka, a nie ten efekt WOW, na który najwyraźniej liczą osoby sięgające po jakieś kosmiczne środki do pracy.
    W tym ustępie masz kupę racji

PS. Też jestem zdania że jeśli "nie chcesz pomóc zadającemu pytanie to lepiej się nie odzywaj". Dla mnie czy Ciebie jest to tysięczny post o tym samym, ale dla kolegi Kowalskiego jest to jedyna indywidualna sprawa i prosi o poradę. Ostatecznie można odesłać zainteresowanego do odpowiedniego wątku i tyle.

Uzależniony

Domyślnie

5D+35/1.4+85/1.8 +2x 580exII +inne pierdoły statywy, parasolki, przekazniki, filtry, jakaś torba albo plecak itp...

albo 5D+35/1.4+50/1.4+85/1.8....-||-
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów