Cytat Zamieszczone przez Tornvald Zobacz posta
A swoja droga co to za sciema z tym nowym filtrem? Widzialem to ale nie rozumie...zdjecie wyglada poprostu na rozjasnione;P W swiatlach nie widac detalu... Poza tym jak zrobili dwa takie same kadry takiego motywu roznymi matrycami?:P
Myślę, że gdyby wziąć M9 i M9M to - mutatis mutandis (A co mi tam! ) - zdjęcie z tej drugiej też by takie "prześwietlone) wyszło. Oczywiście, mogli się nie wysilać i po prostu podbić to samo zdjęcie o tyle EV ile im wyszło z badań laboratoryjnych.

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
Jakiś czas temu Kodak to chyba hucznie ogłaszał. Nie wiem co miałoby to dać - szczególnie przy intensywnych jednobarwnych powierzchniach?
A ja to się wręcz zastanawiam, dlaczego tyle lat tłucze się Bayera, bo taki filtr z białą szybką to tak bardziej ludzkie oko z jego czopkami i pręcikami przypomina.
Tak więc - myślę, że w przypadku gładkich i intensywnych to nic nie da, bo w takim przypadku i zwykły filtr Bayera wystarcza. A ten pomaga np. odszumić jak jest ciemno (czy właśnie którejś składowej brakuje - wtedy jak biały jest czarny, to można przyjąć, że i pozostałe).
Ale nie wiem na pewno - kiedyś algorytmy demozaikowania szło zrozumieć - obecne są... cokolwiek wysublimowane.