Strona 30 z 42 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 412

Wątek: Leica M ... ? takie tam przemyślenia

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

To jest i Hexar RF. jak już o analogach mowa

Bywalec Awatar Tornvald
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No nie bardzo. Jakos nie ma juz Konici-Minolty a Zeiss cos tam z cyfrowym dalmierzem kombinowal i zapowiadal. Jesli juz cos takiego zrobia to wyprodukuje to zapewne Cosina a ta dalmierze jeszcze robi sama... I tu ew. jeszcze moznaby sie dopatrywac konkurencji Leici. Juz raz na Bessie powstal cyfrowy dalemierz.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Z tańszych rozwiązań, i nieco naokoło jest Fuji X-Pro 1. Nie wiem jak wymyślili sprawę ostrzenia, ale z adapterem Fuji X - Leica M da się w wizjerze optycznym wybierać ramki do określonych ogniskowych. Jak ogarną fajny sposób ostrzenia przez wizjer optyczny (w końcu to hybryda, coś na kształt dalmierza da się wymyślić) to będzie bajka z wojtkiem 35/1.2 czy 50/1.1. Problem w tym, że ten Fuji kosztuje prawie tyle, co używana M9-ka ściągana ze stanów (no, może przy normalniejszym kursie dolara :-)).

Analogi to jedno, ale jeśli chodzi o cyfrówki, M9 nie ma naprawdę konkurencji. M8 jest fajna do BW, ale pada jak muchy i ma cropa 1.3, fuji można jedynie nazwać wariacją na temat dalmierza. Udaną, ale tylko wariacją :-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Tornvald Zobacz posta
    No nie bardzo. Jakos nie ma juz Konici-Minolty a Zeiss cos tam z cyfrowym dalmierzem kombinowal i zapowiadal. Jesli juz cos takiego zrobia to wyprodukuje to zapewne Cosina a ta dalmierze jeszcze robi sama... I tu ew. jeszcze moznaby sie dopatrywac konkurencji Leici. Juz raz na Bessie powstal cyfrowy dalemierz.
    A szkoda. Na rynku strasznie mi brakuje małej, zwinnej lustrzanki 35mm na wzór Konici Autoreflex TC. Jak dla mnie chyba najfajniejsza analogowa lustrzanka, do tego 40/1.8 czy okolice 50/1.2 - miodzio :-)

Jak dla mnie znowu, nadzieja w Fuji. Ale to jeszcze trochę, bo przecież nie będą zażynać sobie nowego systemu nową zabawką. Albo wybrną z tego pozycjonowaniem cenowym, i będzie kolejna puszka za 20.000 zł
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 29-05-2012 o 14:25 Powód: Automerged Doublepost
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tornvald Zobacz posta
    Sorry, na szybko przeczytałem. No tak Konici juz niestety nie ma. Jakoś nie pomyślałem ze ktoś kupilby nowe M7 kiedy używki w takich cenach.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Leica jest jedna jedyna i niezastąpiona. I może sobie Zeiss i inni robić dalmierze i inne a Leica pozostanie niezagrożona. Jedyna kopia mogąca zastąpić Leica to ta zrobiona przez nią samą. I od czasu do czasu pojawia się na rynku wierna kopia tak jak ostatnio Leica Zero. Chcę wspomnieć, że pojawiła się Leica X 2, która rozkłada wszystkie substytuty aparatów fotograficznych w tej kategorii na łopatki.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Chciałbym zobaczyć takie porównanie z 5DmIII D800 M 9 M10 nie mniej nie powinni tego publikować w sieci. Jak ktoś wydał 25000zł na M9 to jak to zobaczy to gotów się powiesić.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jak ktoś wydał 25000zł na M9 to jak to zobaczy to gotów się powiesić.
    Raczej kupić do kompletu MM... Sporo lepiej to wygląda.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Nie sposób się zgodzić! Lejkę można zawsze zapakować w jakąś safianową prezerwatywę i opchnąć ze sporą przebitką (jak nie przymierzając (za komuny) na giełdzie fiata 126p prosto z fabryki). A co zrobić ze zwykłym (godnym raczej parweniusza) C lub N?

Ponoć snobizm nie jest do końca zły, bo (oprócz zarobku dla dostawców/producentów luksusowych dóbr) wynika z potrzeby obcowania z autentycznym przedmiotem. Może, ale już komentarz z tego testu wydaje się być wyrazem nadmiernej, ekhem, egzaltacji:
    Incredible. The texture pattern of the MM images mimics so closely the grain of film...something I miss. Yes, special effects software can add this in post, but in my limited experience with those programs, the results were always a bit fake. Now it seems we have the real digital equivalent.

Geoffrey
    Innymi słowy, widzi mu się, że ta Lejka lepiej niż Photoshop symuluje (w gruncie rzeczy cyfrowo jak PS) analogowe ziarno?
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Nie wiem, czy wiesz, ale użytkownicy Leiki nie brandzlują się szumem na ISO 2500 tylko robią zdjęcia.

PS. Ciekawe, jak by wypadł Monochrom vs. M9 w kolorze...
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Strona 30 z 42 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów