Page 23 of 42 FirstFirst ... 13212223242533 ... LastLast
Results 221 to 230 of 412

Thread: Leica M ... ? takie tam przemyślenia

Pełne uzależnienie allxages's Avatar

Tak swoją droga skoro wracamy do merytorycznej dyskusji to nominalne ISO 320 to trochę katorga i raczej jak zapomni sie filtrów ND to równie dobrze można robić zdjęcia bez karty SD. Juz 160 spowodowało ze zaopatrzylem sie w zestaw ciemnych filtrów, o 320 myśleć nie chce jako podstawie

Bywalec Tornvald's Avatar

A powracajac do Pana Pete Meyers'a zajrzalem na jego strone i okazalo sie,ze byl on beta testerem i mial jakis wklad w powstanie M Monochrome, sa tam tez 2 testowe zdjecia z M-M a jak on sam twierdzi to poczatki projektu siegaja 2006 r. Jak widac sprawa nie jest swieza a prawdopodobnie finansowy sukces Leiki spowodowany wypuszczeniem M9 pozwolil im na spelnienie kaprysu.

http://www.petemyers.com/#

Pełne uzależnienie

Quote Originally Posted by allxages View Post
    Piękny żart, szczere gratulacje
    I mamy klasyczną fazę zaprzeczenia - czyli w sumie w normie, ale prawdę powiedziawszy, jestem rozczarowany...

PS I
    Wszystkie archiwalne egzemplarze NG można (było kiedyś) kupić zgromadzone na dysku HDD, a oryginalne papierowe zeszyty, nawet z lat wcześniejszych niż 1953, są do kupienia za $1-$5 w bookstorach.

PS II
    We wspomnianym zeszycie na jednej ze stron jest reklama Lejki, modeli If, IIf, IIIf - w cenie od $143...

PS III
    Dołączam do Dinderiego
    Last edited by Bahrd; 14-05-2012 at 10:02 PM.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Sergiusz's Avatar

Quote Originally Posted by allxages View Post
    Myśle ze czas przenieść ten temat do galerii Sergiusza, bo z głównym tematem to ma tyle wspólnego co nic.
    Moja galeria to moja droga i z „legendą” mi nie po drodze. Wyleczyłem się już z tego. I mam nadzieję, że choroba nie wróci.

Pełne uzależnienie

Ale z dyskusji dowiedzieliśmy się, że mówi się psu na budę nie nadaje się. Czyli ludzie jednak lubią swojej psy i z byle czego im bud nie budują.

W którejś z książek Peterson pokazał zdjęcie jakiegoś człowieka a Ukrainy ze złotym zębem. Długo próbował go zachęcić do tego by ten się uśmiechnął i pokazał ząb. A gdy mu się to udało, to akurat miał przełączony aparat w tryb BW (to były początki DSLR i jeszcze się w RAW nie robiło). Stwierdził, że od tej pory tylko kolor, a BW na kompie. Większość zdjęć zamieniam na BW. Ale niektóre ujęcia po prostu nie wyglądają dobrze bez koloru. A szkoda i te tracić. Chociaż ten brak interpolacji i przejścia tonalne i w ogóle... Fajnie będzie zobaczyć porównanie zdjęcie z M9 skonwertowane do BW i zdjęcie z Monochrom.

Ja bym się raczej skłaniał do porównania powiększenia wykonanego drogą optyczną z negatywu naświetlonego M6 i na tym samym papierze zdjęcie wykonane przy pomocy cyfrowego powiększalnika http://www.de-vere.com/ z pliku pochodzącego z M M 10

Pełne uzależnienie

Quote Originally Posted by Sergiusz View Post
    Moja galeria to moja droga i z „legendą” mi nie po drodze. Wyleczyłem się już z tego. I mam nadzieję, że choroba nie wróci.
    Droga jest długa,ale wcześniej czy póżniej Ci co wytrwają dojdą tam gdzie jesteś Sergiusz :-) [zdziwią się zapewne troszkę]
    Droga wiedzie przez Leicę i inne cuda i lata...i chęć zostania podziwianym,zarabiania dużych pieniędzy, oraz takie inne głupstwa.:smile:

Sam gdybym miał więcej czasu pobawiłbym się tą czarnobiałą leicą z chęcią.
    Kto wie..Obserwuję działania Adso i podobają mi się.

Ja też obserwuje te zmagania. Wydaje mi się, że wiem czego Adso poszukuje nie mniej zdaje mi się , że w tych analogowych zmaganiach trochę błądzi. Poszukiwania w kolorze jakoś bardziej zachęcały mnie aby zaczepić na nich oko. Leica jednocześnie z wprowadzeniem MM uruchomiła laboratorium, w którym wykonuje odbitki na papierze barytowanym i o ile nie są to wydruki to będzie to miało może jakiś sens.

Pełne uzależnienie

Leica być może spowoduje że i inni producenci spróbują robić sprzęt i programy pod cb.
    Pomogło by to przenieść fotografię cb. w świat cyfrowy IMHO.

Bywalec daviddark's Avatar

Fajnie by było gdyby zdjęcia na pierwszej stronie dało się wciąż zobaczyć - niestety linki już nie działają
    5D2, 60D, 35 1.4 L, S50 1.4, C50 2.5 Macro, 85 1.8, 70-200 2.8 IS L
    (2011) 27" iMac i7 3.4Ghz 16GB, 2T, 2GB Radeon, LaCie 1TB LBD Thunderbolt
    Blog
    portfolio

Page 23 of 42 FirstFirst ... 13212223242533 ... LastLast