Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
To był sarkazm, przecież takie porównanie (M9 vs. MM w kolorze) nie jest możliwe.
Dlaczego nie? Przeciez mozna porownac. Wiadomo ,ze koloru nie bedzie ale mozna sprawdzic jak obie matryce oddaja detale, jaki jest DR i pewnie jeszcze pare rzeczy. Podejrzewam ,ze matryca MM zjada M9 jesli chodzi o detal. W koncu ma 18 "prawdziwych" MPxow bez zadnego programowego rozmywania.

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
Pewnie ktoś porówna - ale trudno (wydaje mi się) będzie obrać kryteria porównawcze.
Ale tak mi przyszło do głowy, że pozbywając się filtru Bayera Leica podniosła znacznie poprzeczkę swoim szkłom - aberracje chromatyczne są przecież w Monochromie nie do usunięcia - więc szkło musi być perfekcyjne.
Tak Leica podniosla nowym szklom poprzeczke "kitem" do MM czyli 50/2 ;] Podniosla sie tez poprzeczka dla portfeli klientow...jakies 7k $ sobie za to zycza;]

A co do samej matrycy to producentem jest Kodak a oni maja niejakie doswiadczenie w matrychach monochromatycznych. Kilka juz ich wczesniej zrobili. W zasadzie ciekawe jak tam bylo z ISO ale nie chce mi sie teraz sprawdzac. Badz co badz ogolny wyglad zdjec ze starych Kodakow podobny jest do MM. Tonalnie te matryce miazdza kolorowe(BW)...