To jest i Hexar RF. jak już o analogach mowa
No nie bardzo. Jakos nie ma juz Konici-Minolty a Zeiss cos tam z cyfrowym dalmierzem kombinowal i zapowiadal. Jesli juz cos takiego zrobia to wyprodukuje to zapewne Cosina a ta dalmierze jeszcze robi sama... I tu ew. jeszcze moznaby sie dopatrywac konkurencji Leici. Juz raz na Bessie powstal cyfrowy dalemierz.
Z tańszych rozwiązań, i nieco naokoło jest Fuji X-Pro 1. Nie wiem jak wymyślili sprawę ostrzenia, ale z adapterem Fuji X - Leica M da się w wizjerze optycznym wybierać ramki do określonych ogniskowych. Jak ogarną fajny sposób ostrzenia przez wizjer optyczny (w końcu to hybryda, coś na kształt dalmierza da się wymyślić) to będzie bajka z wojtkiem 35/1.2 czy 50/1.1. Problem w tym, że ten Fuji kosztuje prawie tyle, co używana M9-ka ściągana ze stanów (no, może przy normalniejszym kursie dolara :-)).
Analogi to jedno, ale jeśli chodzi o cyfrówki, M9 nie ma naprawdę konkurencji. M8 jest fajna do BW, ale pada jak muchy i ma cropa 1.3, fuji można jedynie nazwać wariacją na temat dalmierza. Udaną, ale tylko wariacją :-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A szkoda. Na rynku strasznie mi brakuje małej, zwinnej lustrzanki 35mm na wzór Konici Autoreflex TC. Jak dla mnie chyba najfajniejsza analogowa lustrzanka, do tego 40/1.8 czy okolice 50/1.2 - miodzio :-)
Jak dla mnie znowu, nadzieja w Fuji. Ale to jeszcze trochę, bo przecież nie będą zażynać sobie nowego systemu nową zabawką. Albo wybrną z tego pozycjonowaniem cenowym, i będzie kolejna puszka za 20.000 zł![]()
Ostatnio edytowane przez _igi ; 29-05-2012 o 14:25 Powód: Automerged Doublepost
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
Leica jest jedna jedyna i niezastąpiona. I może sobie Zeiss i inni robić dalmierze i inne a Leica pozostanie niezagrożona. Jedyna kopia mogąca zastąpić Leica to ta zrobiona przez nią samą. I od czasu do czasu pojawia się na rynku wierna kopia tak jak ostatnio Leica Zero. Chcę wspomnieć, że pojawiła się Leica X 2, która rozkłada wszystkie substytuty aparatów fotograficznych w tej kategorii na łopatki.
Chciałbym zobaczyć takie porównanie z 5DmIII D800 M 9 M10 nie mniej nie powinni tego publikować w sieci. Jak ktoś wydał 25000zł na M9 to jak to zobaczy to gotów się powiesić.
Raczej kupić do kompletu MM... Sporo lepiej to wygląda.Jak ktoś wydał 25000zł na M9 to jak to zobaczy to gotów się powiesić.
Nie sposób się zgodzić! Lejkę można zawsze zapakować w jakąś safianową prezerwatywę i opchnąć ze sporą przebitką (jak nie przymierzając (za komuny) na giełdzie fiata 126p prosto z fabryki). A co zrobić ze zwykłym (godnym raczej parweniusza) C lub N?
Ponoć snobizm nie jest do końca zły, bo (oprócz zarobku dla dostawców/producentów luksusowych dóbr) wynika z potrzeby obcowania z autentycznym przedmiotem. Może, ale już komentarz z tego testu wydaje się być wyrazem nadmiernej, ekhem, egzaltacji:
Innymi słowy, widzi mu się, że ta Lejka lepiej niż Photoshop symuluje (w gruncie rzeczy cyfrowo jak PS) analogowe ziarno?Incredible. The texture pattern of the MM images mimics so closely the grain of film...something I miss. Yes, special effects software can add this in post, but in my limited experience with those programs, the results were always a bit fake. Now it seems we have the real digital equivalent.
Geoffrey
EOS - conditio sine Kwanon...