Strona 22 z 42 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 412

Wątek: Leica M ... ? takie tam przemyślenia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Z jednej strony bronisz jak lew, że Leica jest aparatem reporterskim, bo mały, bo poręczny, bo cała masa innych zalet, z drugiej odbierasz mi prawo uznania monochromatycznego aparatu za pomysł nie z tej rzeczywistości. Czyli, kiedy nagle będziesz miał pomysł na kolorowe zdjęcie, to zdejmiesz z ramienia jedną Leikę, a kiedy na B&W, to zdejmiesz z drugiego drugą Leikę? Gdzie wtedy to wrażenie, że "nie jestem profesjonalistą", "subtelność", nienarzucanie się? Przecież jak ktoś ma 2 aparaty powieszone na szyi, choćby nie wiem jak małe, zawsze będzie wzbudzał zainteresowanie.
    Staram się patrzeć trzeźwo. Nie ujmuję zalet aparatowi, jest doskonały. Ale ten pomysł uważam za idiotyczny. Podejrzewam, że można by go załatwić samym oprogramowaniem, z identycznym efektem. (Wiem, wiem, świadomy fotograf 3 tygodnie przed zrobieniem zdjęcia reporterskiego, będąc o 3 tysiące km od nieznanego sobie miejsca wie, czy będzie ono kolorowe, czy czarno-białe.)
    tak trudno zrozumiec ze ktos robi zdjecia TYLKO b&w,ze nie ma widzimisie, dzis kolor, jutro sepia, pojutrze przemiele wszystko jakims kolorowym filtrem w Photoshopie
    tylko ze fotografia czarno-biala to sposob w jaki opowiada o swiecie

ja sam 90% zdjec robie czarno-bialych, jak przetestuje Monochroma i ocenie czy jestem gotowy zrezygnowac z tych 10% zdjec kolorowych
    fakt ze nie ma filtra oznacza chociazby jeszcze wieksza dynamike,tonalnosc i ostrosc

sam jestem ciekawy jak w praktyce wyjdzie porownanie M9 +np silver efex vs Monochrom

warto popatrzec na fotografie troche szerzej niz forumowy swiatek, tudziez repo slubne
    naprawde mozna miec np 1 szklo i pokazac za jego pomoca duzo wiecej niz ci co zagluja zoomami w zakresie 14-300

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Matryca jest ta sama. Tylko odkleili od niej aby było taniej filtr RGB a sprzedają drożej. Taka jest cena postępu. W tym przypadku coś koło 5000zł.
    klasyczny przyklad nonszalancji i niewiedzy jakiej pelno na polskich forach w "dyskusjach" o Leice
    mariuszjaniszewski.pl ; packshotstudio.pl

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    National Geographic, wydanie grudniowe 1953: "Aviation Looks Ahead on Its 50th Birthday" - cz-b zdjęcia pokazują "jak było", kolorowe - "jak jest".
    Piękny żat, szczere gratulacje

Cytat Zamieszczone przez mc_iek
    Do dzisiaj NG nierzadko zamieszcza zarówno kolorowe, jak i czarno/białe zdjęcia z reportaży pokazujących ten sam temat.
    Od kiedy Gil Grosvenor zwolnił Billa Garretta nie uważam, aby NG miało monopol na prawdę. Wręcz przeciwnie.

Poza tym, chętnie zobaczę pełen reportaż (w znaczeniu dokumentu, a nie krajobrazów/podróży) w NG gdzie zdjęcia są ustawione w odpowiedniej kolejności, aby nazwać to pełnym reportażem i część z nich jest BW a część kolorowa.

Cytat Zamieszczone przez mc_iek
    Jak to mówią w mojej branży, wykorzystywanie najmodniejszych tendencji prowadzi do powstania kompletnie niemodnego efektu finalnego...
    Oczywiście, na tym polega sztuka, żeby wyłamywać się ze wzorców. Można napisać też książkę z błędami ortograficznymi i też sobie to tłumaczyć sztuką. Tylko później nie pytaj się mnie dlaczego "do NG i tak mnie nie wezmą"...

Bezsensu ta dyskusja.

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Wiesz... Ja uważam, że The Beatles przy Skaldach to cienkie bolki, tylko co z tego wynika?
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    ...
    Bezsensu ta dyskusja.
    To dlaczego ją ciągniesz?
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    Wiesz... Ja uważam, że The Beatles przy Skaldach to cienkie bolki, tylko co z tego wynika?
    Ze nie zatrudnia Cię jako krytyka muzycznego, a i o szkole muzycznej możesz raczej tylko pomarzyć?

Domyślnie

W laikowym funclubie powszechnie przyjete jest ze " nie zamykajmy drzwi" jest lepsze niz "while my guitar gently weeps"
    Jednak beatlesi od revolver za swoja zabawe i experymenty z muzyka byli postrzegani jako kolorowi
    Skaldowie to jednak czyste b&w
    Ostatnio edytowane przez mario ; 14-05-2012 o 20:24
    mariuszjaniszewski.pl ; packshotstudio.pl

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Czyste b&w to był Janko Muzykant. Częściej B niźli W, ale zawsze. I podobnie jak skaldowie byli bardziej zaawansowani muzycznie od beatlesów tak ON był lepszy od Paganiniego. Tak przynajmniej twierdziła przeurocza pani w Szafarni (taka wioska gdzie Janko Muzykant pogrywał w knajpie do kotleta).
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Domyślnie

Myśle ze czas przenieść ten temat do galerii Sergiusza, bo z głównym tematem to ma tyle wspólnego co nic.
    Ostatnio edytowane przez allxages ; 14-05-2012 o 20:50

Bywalec Awatar Tornvald
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To moze zeby wrocic lekko do tematu i pokazac ,ze nie kazdy musi i chce miec kolorowa matryce w aparacie, nie koniecznie Lajce...Moze komus zechce sie przeczytac
    http://www.luminous-landscape.com/re...dak-760m.shtml

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mario Zobacz posta
    ja sam 90% zdjec robie czarno-bialych, jak przetestuje Monochroma i ocenie czy jestem gotowy zrezygnowac z tych 10% zdjec kolorowych
    fakt ze nie ma filtra oznacza chociazby jeszcze wieksza dynamike,tonalnosc i ostrosc
    Trzymam zatem kciuki i z całego serca życzę, żebyś osiagnął pełna satysfakcję.

warto popatrzec na fotografie troche szerzej niz forumowy swiatek, tudziez repo slubne
    naprawde mozna miec np 1 szklo i pokazac za jego pomoca duzo wiecej niz ci co zagluja zoomami w zakresie 14-300
    Ufff, to cieszę sie, że przytyk juz nie do mnie, bo ani ja ślubny, ani nie mam 14, ani 300 mm

By nie ciagnać dłużej off-topu, umykam bez wylewnych pozegnań. Bede zagladał i pewnie nadal kręcił głową...
    Ostatnio edytowane przez dinderi ; 14-05-2012 o 21:11
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Strona 22 z 42 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów