Widziałem te zdjęcia w LFI i rzeczywiście są bardzo dobre, bo to co widziałem w sieci to mnie nie kupowało raczej. ISO też fajne, chociaż możliwe że to poprzez ściągnięcie filtru. Ktoś wie czy sama matryca jest dokładnie taka sama jak w M9?
Widziałem te zdjęcia w LFI i rzeczywiście są bardzo dobre, bo to co widziałem w sieci to mnie nie kupowało raczej. ISO też fajne, chociaż możliwe że to poprzez ściągnięcie filtru. Ktoś wie czy sama matryca jest dokładnie taka sama jak w M9?
No właśnie ciągle zastanawiam się czy podbili natywne ISO w jakiś inny sposób czy nie przez ściągnięcie filtra. Bo to by było dość logiczne i wpłynęłoby na mniejsze szumy zarazem. W LFI są wykresy szumów M9 vs M9-M, także na reddot oglądając to porównanie szumów odnosi się wrażenie, że wszystko jest o 1EV przesunięte.
Filtr RGB na matrycy, podobnie jak różnego rodzaju filtry mocowane na obiektywach, zabierają same z siebie trochę światła - być może właśnie jeden stop. Podniesienie minimalnego ISO w aparacie wynika raczej ze zdjęcia tego filtra bez zmieniania pozostałej specyfikacji czujnika, a nie z innych przyczyn. Tym bardziej, że 100 ISO i niższe wartości są raczej pożądaną cechą.
A dzięki temu dodatkowo mogli też zdjąć filtr AA.
PS
Długi artykuł o strategii cenowej Lejki: http://leicarumors.com/2012/05/19/th...px/#more-15616 (chyba nie było).
EOS - conditio sine Kwanon...
Filtru AA nie było już w M9. Bardziej ciekawie mnie myk, że w sumie jest opcja że jedyne co zrobili to ściągnęli filtr RGB![]()
Mogli zrobić jeszcze cwaniej - zostawić "szybki filtrów" za mikrosoczewkami, a tylko ich nie barwić. W ten sposób - z punktu widzenia produkcji i końcowych wymiarów - będzie dokładnie ta sama matryca. A barwniki to sam w sobie rozległy problem:
Zamieszczone przez Junichi Nakamura
EOS - conditio sine Kwanon...
M9 nie ma AA przecież. Brak filtra IR był w M8 - w M9 jest.