Strona 32 z 42 PierwszyPierwszy ... 223031323334 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 412

Wątek: Leica M ... ? takie tam przemyślenia

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Widziałem te zdjęcia w LFI i rzeczywiście są bardzo dobre, bo to co widziałem w sieci to mnie nie kupowało raczej. ISO też fajne, chociaż możliwe że to poprzez ściągnięcie filtru. Ktoś wie czy sama matryca jest dokładnie taka sama jak w M9?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Ktoś wie czy sama matryca jest dokładnie taka sama jak w M9?
    Wszelkie znaki na niebie i ziemi mówią, że ta sama. Podbili natywne ISO do 320 tylko a resztę załatwiono softem.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

No właśnie ciągle zastanawiam się czy podbili natywne ISO w jakiś inny sposób czy nie przez ściągnięcie filtra. Bo to by było dość logiczne i wpłynęłoby na mniejsze szumy zarazem. W LFI są wykresy szumów M9 vs M9-M, także na reddot oglądając to porównanie szumów odnosi się wrażenie, że wszystko jest o 1EV przesunięte.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Filtr RGB na matrycy, podobnie jak różnego rodzaju filtry mocowane na obiektywach, zabierają same z siebie trochę światła - być może właśnie jeden stop. Podniesienie minimalnego ISO w aparacie wynika raczej ze zdjęcia tego filtra bez zmieniania pozostałej specyfikacji czujnika, a nie z innych przyczyn. Tym bardziej, że 100 ISO i niższe wartości są raczej pożądaną cechą.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Filtr RGB na matrycy, podobnie jak różnego rodzaju filtry mocowane na obiektywach, zabierają same z siebie trochę światła - być może właśnie jeden stop.
    A dzięki temu dodatkowo mogli też zdjąć filtr AA.

PS
    Długi artykuł o strategii cenowej Lejki: http://leicarumors.com/2012/05/19/th...px/#more-15616 (chyba nie było).
    EOS - conditio sine Kwanon...

Domyślnie

Filtru AA nie było już w M9. Bardziej ciekawie mnie myk, że w sumie jest opcja że jedyne co zrobili to ściągnęli filtr RGB

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Filtru AA nie było już w M9. Bardziej ciekawie mnie myk, że w sumie jest opcja że jedyne co zrobili to ściągnęli filtr RGB
    Nie filtr AA tylko podczerwieni (?).
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Mogli zrobić jeszcze cwaniej - zostawić "szybki filtrów" za mikrosoczewkami, a tylko ich nie barwić. W ten sposób - z punktu widzenia produkcji i końcowych wymiarów - będzie dokładnie ta sama matryca. A barwniki to sam w sobie rozległy problem:
    Cytat Zamieszczone przez Junichi Nakamura
    Material for on-chip color filter arrays falls into two categories: pigment and dye. Pigment-based CFAs have become the dominant option because they offer higher heat resistance and light resistance compared to dye-based CFAs. In either case, thicknesses ranging from submicron to 1 mm are readily available.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Domyślnie

M9 nie ma AA przecież. Brak filtra IR był w M8 - w M9 jest.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Mogli zrobić jeszcze cwaniej - zostawić "szybki filtrów" za mikrosoczewkami, a tylko ich nie barwić. W ten sposób - z punktu widzenia produkcji i końcowych wymiarów - będzie dokładnie ta sama matryca. A barwniki to sam w sobie rozległy problem:

albo jeszcze bardziej to jest ta sama matryca tylko nie zapisuje kolorów w gotowym pliku JPG. A DNG udaje że nie ma inf o sczytanych kolorach.
    Ostatnio edytowane przez Mikol ; 30-05-2012 o 14:45

Strona 32 z 42 PierwszyPierwszy ... 223031323334 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów