Strona 29 z 37 PierwszyPierwszy ... 192728293031 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 412

Wątek: Leica M ... ? takie tam przemyślenia

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Filtr RGB na matrycy, podobnie jak różnego rodzaju filtry mocowane na obiektywach, zabierają same z siebie trochę światła - być może właśnie jeden stop. Podniesienie minimalnego ISO w aparacie wynika raczej ze zdjęcia tego filtra bez zmieniania pozostałej specyfikacji czujnika, a nie z innych przyczyn. Tym bardziej, że 100 ISO i niższe wartości są raczej pożądaną cechą.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Filtr RGB na matrycy, podobnie jak różnego rodzaju filtry mocowane na obiektywach, zabierają same z siebie trochę światła - być może właśnie jeden stop.
    A dzięki temu dodatkowo mogli też zdjąć filtr AA.

PS
    Długi artykuł o strategii cenowej Lejki: http://leicarumors.com/2012/05/19/th...px/#more-15616 (chyba nie było).
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Filtru AA nie było już w M9. Bardziej ciekawie mnie myk, że w sumie jest opcja że jedyne co zrobili to ściągnęli filtr RGB

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Filtru AA nie było już w M9. Bardziej ciekawie mnie myk, że w sumie jest opcja że jedyne co zrobili to ściągnęli filtr RGB
    Nie filtr AA tylko podczerwieni (?).
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Mogli zrobić jeszcze cwaniej - zostawić "szybki filtrów" za mikrosoczewkami, a tylko ich nie barwić. W ten sposób - z punktu widzenia produkcji i końcowych wymiarów - będzie dokładnie ta sama matryca. A barwniki to sam w sobie rozległy problem:
    Cytat Zamieszczone przez Junichi Nakamura
    Material for on-chip color filter arrays falls into two categories: pigment and dye. Pigment-based CFAs have become the dominant option because they offer higher heat resistance and light resistance compared to dye-based CFAs. In either case, thicknesses ranging from submicron to 1 mm are readily available.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Mogli zrobić jeszcze cwaniej - zostawić "szybki filtrów" za mikrosoczewkami, a tylko ich nie barwić. W ten sposób - z punktu widzenia produkcji i końcowych wymiarów - będzie dokładnie ta sama matryca. A barwniki to sam w sobie rozległy problem:

albo jeszcze bardziej to jest ta sama matryca tylko nie zapisuje kolorów w gotowym pliku JPG. A DNG udaje że nie ma inf o sczytanych kolorach.
    Ostatnio edytowane przez Mikol ; 30-05-2012 o 14:45

Domyślnie

M9 nie ma AA przecież. Brak filtra IR był w M8 - w M9 jest.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mikol Zobacz posta
    albo jeszcze bardziej to jest ta sama matryca tylko nie zapisuje kolorów w gotowym pliku JPG. A DNG udaje że nie ma inf o sczytanych kolorach.
    Nie. Tak nie jest. Nie Uprawiaj fantazji, chyba Ze masz argument

Bywalec Awatar Tornvald
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie...to nie moze byc sama "barwiona" matryca, to widac po zdjęciach. Takze na pewno nie uzyskuja BW softwarowo.
    Filtr Bayera zwykle uzyskuje sie przez barwienie matrycy. Dlatego nie mozna go poprostu zdjac tak jak filtra IR. Brak barwienia pewnie powoduje wieksza czulosc. Wychodzi na to,ze matryca MM jest prostsza w produkcji

Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tornvald Zobacz posta
    Nie...to nie moze byc sama "barwiona" matryca, to widac po zdjęciach. Takze na pewno nie uzyskuja BW softwarowo.
    Filtr Bayera zwykle uzyskuje sie przez barwienie matrycy. Dlatego nie mozna go poprostu zdjac tak jak filtra IR. Brak barwienia pewnie powoduje wieksza czulosc. Wychodzi na to,ze matryca MM jest prostsza w produkcji
    Na to wychodzi - to jest trochę uproszczenie pisanie, że to filtr - przy czym warto zdawać sobie zdawać sprawę z rozmiarów tego o czym mowa - to tysięczne części milimetra.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 29 z 37 PierwszyPierwszy ... 192728293031 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów