Pewnie ktoś porówna - ale trudno (wydaje mi się) będzie obrać kryteria porównawcze.
Ale tak mi przyszło do głowy, że pozbywając się filtru Bayera Leica podniosła znacznie poprzeczkę swoim szkłom - aberracje chromatyczne są przecież w Monochromie nie do usunięcia - więc szkło musi być perfekcyjne.
EOS - conditio sine Kwanon...
proponuje zobaczyc nowy numer LFI, sa tam zdjecia z monochroma
i przyznam ze testy testami, rownywanie wycinkow , doszukiwanie sie roznic to nic w porownaniu z tym jak te zdjecia zobaczy sie na papierze
a te w LFI urywaja jaja
mariuszjaniszewski.pl ; packshotstudio.pl
Dlaczego nie? Przeciez mozna porownac. Wiadomo ,ze koloru nie bedzie ale mozna sprawdzic jak obie matryce oddaja detale, jaki jest DR i pewnie jeszcze pare rzeczy. Podejrzewam ,ze matryca MM zjada M9 jesli chodzi o detal. W koncu ma 18 "prawdziwych" MPxow bez zadnego programowego rozmywania.
Tak Leica podniosla nowym szklom poprzeczke "kitem" do MM czyli 50/2 ;] Podniosla sie tez poprzeczka dla portfeli klientow...jakies 7k $ sobie za to zycza;]
A co do samej matrycy to producentem jest Kodak a oni maja niejakie doswiadczenie w matrychach monochromatycznych. Kilka juz ich wczesniej zrobili. W zasadzie ciekawe jak tam bylo z ISO ale nie chce mi sie teraz sprawdzac. Badz co badz ogolny wyglad zdjec ze starych Kodakow podobny jest do MM. Tonalnie te matryce miazdza kolorowe(BW)...
Raczej kupić do kompletu MM... Sporo lepiej to wygląda.Jak ktoś wydał 25000zł na M9 to jak to zobaczy to gotów się powiesić.
Proponuję jednak zaprzestać dyskusji o szumach, bo to jest zupełnie bez sensu. Osobiście nie używam (w Canonach) ISO większego niż 1600, a w M9 jakość jasnych szkieł jest tak dobra, że nie trzeba ich w ogóle domykać.
Tutaj przykład z ciemnego kościoła (Katedra Poznań): ISO 1000, f=1, 50mm
http://www.kubacichocki.pl/12/m9iso1000.jpg
O obiektywach wiem prawie wszystko
Widziałem te zdjęcia w LFI i rzeczywiście są bardzo dobre, bo to co widziałem w sieci to mnie nie kupowało raczej. ISO też fajne, chociaż możliwe że to poprzez ściągnięcie filtru. Ktoś wie czy sama matryca jest dokładnie taka sama jak w M9?
No właśnie ciągle zastanawiam się czy podbili natywne ISO w jakiś inny sposób czy nie przez ściągnięcie filtra. Bo to by było dość logiczne i wpłynęłoby na mniejsze szumy zarazem. W LFI są wykresy szumów M9 vs M9-M, także na reddot oglądając to porównanie szumów odnosi się wrażenie, że wszystko jest o 1EV przesunięte.