Stoję przed wyborem sprzętu do kręcenia etiud, a dokładniej "kamery", obiektywu/ów i mikrofonu, Jak na razie, moja podróż przez internet w której, czytałem i oglądałem filmy na temat 5DmkII, 7D, 60D, oraz 550D, wybór padł na tego ostatniego, i tutaj mam pytanie, czy jest to dobry wybór? Następnie obiektyw, zastanawiam się między 18mm-55mm (+ ewentualnie 50mm f1.8) i 18mm-135mm, tu z kolei nurtuje mnie, który jest lepszy, bo wydawać by się mogło, że ten drugi, ale nigdy nie miałem do czynienia z lustrzankami (choć ufam, że dam radę z jej obsługę, jak tylko przebrnę przez instrukcję obsługi), a tym bardziej z obiektywami, jakie są różnice między obiektywem stałoogniskowym a zmiennoogniskowym (poza tą oczywistą) itp., na koniec dźwięk, zastanawiam się pomiędzy Zoom H1 a Rode VideoMic (Pro), czy ktoś używał i jest w stanie zdecydować, który lepszy?
W skrócie:
Canon 550D + 18-55/50, f1.8/18-135 + Zoom H1/Rode VideoMic Pro
Ogólnie nie chciałbym przekroczyć ceny 3500-4000zł
Od razu też odpowiem, że jakość filmów kamerą w tej cenie jest znacznie gorsza (moim zdaniem) od jakości filmów nakręconych tą lustrzanką, a kamera która mnie zainteresowała to Canon XHA1s, ale niestety kosztuje 12 000, a na taki sprzęt+akcesoria mnie nie stać ;(
PS Czy ktoś kto używa 550D, mógłby powiedzieć, czy klip filmowy po osiągnięciu 4GB zatrzymuje filmowanie, czy jednak jest ono kontynuowane do następnego pliku?
Pozdrawiam
Shooterek :cool: