Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: 350D niedoświetla...??

Bywalec
    Miasto
    Deep Space 9

Domyślnie 350D niedoświetla...??

Witam.
    Poniżej zdjęcie zrobione dziś o godz.14. Aparat w trybie Av przysłona f9 aparat dobrał sobie czas 1/320s iso 200. Moim zdaniem niedoświetlone.....Co jest grane??

Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka..... + LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Równo naświetlone zdjęcie na 18% jasności. Polecam książki o fotografowaniu :>
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Talking

Cytat Zamieszczone przez VANT
    Co jest grane??
    Tutaj zawiódl ten element od strony wizjera.
    Fotograf znaczy sie do ****.

Bywalec
    Miasto
    Deep Space 9

Domyślnie

ok jestem do **** ale robiłem w Av, ustawiłem przesłonę i aparat sam powinien dobrać odpowiedni czas.....a wydaje mi się że dobrał za krótki....chyba że o czymś nie wiem.
    Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka..... + LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ok jestem do **** ale robiłem w Av, ustawiłem przesłonę i aparat sam powinien dobrać odpowiedni czas.....a wydaje mi się że dobrał za krótki....chyba że o czymś nie wiem.
    duzo bialego oszukalo swiatlomierz - koledzy dobrze radza, przeczytaj ksiazke o fotografowaniu. I use the google Luke...
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

walter
    Guest

Domyślnie witam

przy takim pomiarze aparatu proponuje przejsc na manual i przy f-9 zastosowac czas 200, czyli na swiatlomierzu o dwie jednostki nad neutral

walter
    Guest

Domyślnie

ISO mogloby byc 100, lecz wtedy zmienia sie odp. parametry

Bywalec Awatar feder
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Światłomierz w aparacie zakłada że obszar który mierzy to 18% szarość. Generalnie przy fotografowaniu bardzo jasnych motywów należy ustawić kompensację na plus - o ile zależy od motywu. Dla śniegu kompensacja powinna wynieść 1 do 2 eV.
    Przy fotografowaniu bardzo ciemnych rzeczy trzeba kompensować na minus - inaczej czarne rzeczy zostaną naświetlone tak jak szare.
    Kiedyś miałem EOSa 350d z kitem...

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Polecam zajrzeć do jakiejkolwiek książki o fotografowaniu. Jak masz wstręt do książek to można też np. tu: http://wikings.pl/~jacon/phototrip/p...ar/pomiar.html
    i tu:
    http://www.stud.uni-karlsruhe.de/~uy...y/1234567a.pdf

Światłomierz zadziałał tak, jak go zrobiła fabryka, czyli na ogólne 18% szarości sceny. A że ta szarość to u Ciebie ma byc białość, to niestety wie jedynie fotograf i powinien przed robieniem zdjęć na śniegu odpowiednią korektę ekspozycji wprowadzić.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Domyślnie

Korekcja expozycji +1 lub 1.5 EV i bedzie wporządku

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów