Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Wątek: Adobe kontratakuje: Adobe Lightroom

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebop
    kup Maka zanim wyjdzie wersja pecetowa ;-) sam program mnie nie zmiótł. po prostu ACR z interfejsem od Aperture. niestety pickerem podaje się tylko jeden punkt odniesienia WB, a nie shadow/hightlight (przyzwyczajenie z C1 PRO) lub shadow/gray/highlight w Aperture. ale skąd inąd działa to w Lighttable dobrze.
    nie no... z Makowka zartowalem wolne fundusze z okazji rozszerzenia rodziny siegnelu u mnie progu epsilonowego

jak sie pojawi wersja PC to poogladam. z tego co widze po opisie, to program ma wreszcie normalne mozliwosci ksztaltowania tonalnosci i kolorow wywolywanego materialu. niby ACR tez cos w tym kierunku ma, ale dla mnie jednak za malo. podobnie C1Pro. zwlaszcza, ze ten drugi stanowczo za duzo przestrzeni dyskowej zuzywa. i czasu
    www albo tez flickr

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    z tego co widze po opisie, to program ma wreszcie normalne mozliwosci ksztaltowania tonalnosci i kolorow wywolywanego materialu.
    ma. z totalnej ciemnicy potrafi wykrzesać więcej niż C1 PRO. albo tak mi się raz udało zrobić.

niby ACR tez cos w tym kierunku ma, ale dla mnie jednak za malo.
    ma zdecydowanie za mało. Lightroom ma wreszcie jako chyba jedyny opcję konwersji do cz-b z uwzględnieniem czegoś więcej niż kanały RGB.

panel kalibracji kamery i tonowania HSL zdecydowanie do mnie przemawia - duże pole dla kreatywnych...

podobnie C1Pro. zwlaszcza, ze ten drugi stanowczo za duzo przestrzeni dyskowej zuzywa. i czasu
    sam C1 PRO (na maku) zużywa niedużo miejsca. niestety pluje dużą ilością podglądów etc. co nieco wymusza miejsce na dysku. z drugiej strony to bardzo przyśpiesza pracę, co widać na starszych komputerach. dopiero rendering zamula. ale w systemie: generowanie podglądów > ustawienie > rendering, to pierwsze i ostatnie można spożytkować na coś dobrego, np. kawę ;-)
    gra i buczy bebop

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

panel kalibracji kamery i tonowania HSL zdecydowanie do mnie przemawia - duże pole dla kreatywnych...
    wlasnie to mi sie najbardziej podoba. i mozliwosc kontroli tonalnosci w swiatlach i cieniach. niby Shadow/Highlight w szopce cos podobnego robi, ale wole takie przeksztalcenia miec na etapie interpolacji nie po konwersji.

a kontrola kolorow jest swietna. czesc rzeczy mozna juz w ACR zrobic, ale czasem trzeba sie zdrowo namachac

sam C1 PRO (na maku) zużywa niedużo miejsca. niestety pluje dużą ilością podglądów etc. co nieco wymusza miejsce na dysku. z drugiej strony to bardzo przyśpiesza pracę, co widać na starszych komputerach.
    do przegladania RAW-ow uzywam ZoomBrowsera, ktory "oglada" zalaczone JPEG-i. program jest w sam raz - ma to co trzeba i nie wiecej (zadnych latajacych spinaczy i tego typu marnujacych zasoby go...n).

dopiero rendering zamula. ale w systemie: generowanie podglądów > ustawienie > rendering, to pierwsze i ostatnie można spożytkować na coś dobrego, np. kawę ;-)
    juz nawet nie tyle o czas mi chodzilo. dla mnie doraznie najwazniejsze jest przygotowanie ekranowych wgladowek i zestawu parametrow wywolania. a tymczasem konwersja jednej karty zdjec (512MB ~= 85 RAW-ow z 10D) wymaga w C1Pro ponad 30GB dysku. 30GB, ktore trzeba jeszcze potem otworzyc w szopce, przeskalowac, wyostrzyc, wyeksportowac. dla pojedynczego zdjecia nie jest to problem, ale jak sie przywozi z calodniowego wypadu w gorki 3~4 karty zdjec to lekko zonk jak na wgladowki to stanowczo za duzo zachodu. a jak na trzymanie pelnych wersji to troche tez do bani, bo generuje sie zupelnie zbedne plyty DVD z pelnymi zdjeciami.

ACR ma ta zalete, ze zapisuje pliki XMP. dla mnie to jest jedna z najwiekszych i najlepszych zmian jakie pojawily sie w nowych wersjach ACR. raz zrobiona "recepta" na wywolanie jest zachowana na dobre i nie przepada. nie trzeba kombinowac z odtwarzaniem parametrow konwersji na podstawie wgladowki i mozna szybko i bezbolesnie wywolac duze wersje do druku. na dowolnym komputerze z Photoshopem CS jesli tylko ma sie plytke z RAW-ami.
    www albo tez flickr

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

juz nawet nie tyle o czas mi chodzilo. dla mnie doraznie najwazniejsze jest przygotowanie ekranowych wgladowek i zestawu parametrow wywolania. a tymczasem konwersja jednej karty zdjec (512MB ~= 85 RAW-ow z 10D) wymaga w C1Pro ponad 30GB dysku. 30GB, ktore trzeba jeszcze potem otworzyc w szopce, przeskalowac, wyostrzyc, wyeksportowac. dla pojedynczego zdjecia nie jest to problem, ale jak sie przywozi z calodniowego wypadu w gorki 3~4 karty zdjec to lekko zonk jak na wgladowki to stanowczo za duzo zachodu. a jak na trzymanie pelnych wersji to troche tez do bani, bo generuje sie zupelnie zbedne plyty DVD z pelnymi zdjeciami.
    hmmm. po raz kolejny wersja makowa nie ma zonka??? na partycji 30GB to mieściło mi się jakieś 15GB RAWów z 20D plus wygenerowane preview jpegi plus wszystkie pliki cache. zaleta zgrania tego razem na DVDR jest dla mnie ogromna. liczba płyt się mnoży, to prawda. ale 85 RAWów z prewkami, renderingiem 16bitowym w C1 PRO nigdy nie zajęło mi 1/4 tego co napisałeś... coś nie tak masz z C1.
    gra i buczy bebop

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

hmmm. po raz kolejny wersja makowa nie ma zonka??? na partycji 30GB to mieściło mi się jakieś 15GB RAWów z 20D plus wygenerowane preview jpegi plus wszystkie pliki cache. zaleta zgrania tego razem na DVDR jest dla mnie ogromna. liczba płyt się mnoży, to prawda. ale 85 RAWów z prewkami, renderingiem 16bitowym w C1 PRO nigdy nie zajęło mi 1/4 tego co napisałeś... coś nie tak masz z C1.
    10D, 3072x2048, TIFF 16-bit.
    = 38MB na sztuke.
    razy 85 zdjec daje 3.2GB. czyli moj zonk. o rzad wielkosci sie walnalem. sorki

EDIT: i tak za duzo, zeby "tylko" zrobic wgladowki.
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

No i przetestowalem. Swietnie sie zapowiada. Dosc duze mozliwosci, ladny interfejs (przelaczanie miedzy trybami ekranowymi klawiszem F jest genialne bo nawet przy fullscreen mozna dalej uzywac Expose). Po blizszych ogledzinach to rzeczywiscie ACR z PS CS2 tylko ze jakby ten Lightroom szybciej chodzil. Przynajmniej na moim Maku. ACR potrafil sie czasem mocno wieszac. Bardzo przyjemny program. Gdyby tak jeszcze tylko dolozyli mu jakis porzadny plugin do odszumiania to bylaby dobra maszynka.

BTW. Czy ktos wie jak w tym Lightroom ustawic batch processing? Jakos nie widze takiej opcji. Szkoda...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Vitez, mnie tytuł "Adobe kontratakuje" nie mówi za wiele.
    Przyznaję rację i poprawiam tytuł na czytelniejszy.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec Awatar Jerry99
    Miasto
    Warszawa/Wilanów

Domyślnie

A nie powinno być w tytule raczej Lightroom (zamiast Light Table)?
    Tak tylko pytam... ;-)
    == Jerry99 ==
    aparat, p-5000, jabłka i aperture...
    http://www.jwroblewski.com

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry99
    A nie powinno być w tytule raczej Lightroom (zamiast Light Table)?
    Tak tylko pytam... ;-)
    lightroom, true - mi się coś merdnęło ;-)
    gra i buczy bebop

Uzależniony Awatar bonk
    Miasto
    Photoshop

Domyślnie

zainstalowalem
    dual g5 2.7 - 2.25 GB, Radeon9650, 180GB - Tiger

zaczne do tego co mnie najbardziej interesowalo - szybkosc.
    pracuje dosc żwawo - jak na adobowskiego browsera chodz przy pelniejszym dysku zaczyna sie dlawic.
    specjalnie zawalilem statup disc zeby zostalo okolo 1.5gb wolnej przestrzeni dyskowej. bylo wtedy widac znaczna roznice w pracy szczegolnie po dodaniu do biblioteki kilku mega rawow.

pierwsze co sie rzuca w oczy to intefejs. NIE ADOBOWSKI.
    nie wiem czy to fakt wspolpracy z macromedia czy pogon za aperture spowodowalo ze zbudowali cos tak innego. moim zdaniem duzy minus.

pracuje w rozdzielczosci 1600x1200 a mimo to menue z "narzedziami" nie mieszcza sie w ekranie. trzeba przewijac i przewijac lub miniamlizowac i otwierac poszczegolne palety. a wszystko okraszone plynna animacja ktora nie sluzy niczemu innemu niz zrobieniu dobrego wrazenia.

od programie tego typu oczekiwalem czegos wygodniejszego
    dlaczego nie pozostali przy standarodwych adobowskich zakladkach
    ktore daja duzo latwiejszy dostep do wszystkich funkcji programu.
    skoro w indesign adoba, ktory ma duuuzo wiecej narzedzi, opcji, ustawien to sie sprawdza to tym bardziej w lightroom zdalo by egzamin.

wszelkie animowane bajery nie robia na mnie wrazenia, a jak chcial bym poogladac animacje to wlaczylbym sobie jakas mange.
    od narzedzia ktore ma sluzyc w pracy oczekuje przedewszystkim wygody a tej mi tutaj brak. a szkoda.

to tyle po 3h pracy w adobe lightroom

o zaletach aplikacji nie bede nic pisac bo wczesniej kilka osob wypowiedzialo sie na ten temat. ale jak go pouzywam kilka dni napewno cos skrobne
    ...

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów