Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Wątek: Który lepszy C24-70, S24-70, C24-105 IS

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Akurat tak się składa, że miałem w kolejności: s24-70/2.8 (starszy model), 24-105/4, 24-70/2.8 zarówno na APS-C jak i FF i mój wybór to tylko 24-70/2.8.
    Obecnie nie mam już zoom ale stałki w tym zakresie :grin:.

Uzależniony

Domyślnie

Mógłbyś napisać dlaczego tylko 24-70 ? W czym według ciebie oprócz światła, mniejszego GO góruje nad 24-105 ? W czym jest lepszy ?

Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez horak Zobacz posta
    Mógłbyś napisać dlaczego tylko 24-70 ? W czym według ciebie oprócz światła, mniejszego GO góruje nad 24-105 ? W czym jest lepszy ?
    Oprócz światła i GO o czym wspomniałeś w moim byłym egzemplarzu 24-70, który miałem, po prostu obrazek był lepszy na 5d (kontrast, kolor, ostrość) od 24-105.

Uzależniony

Domyślnie

Chodziło mi zwłaszcza o tą ostrość czy rzeczywiście jest bardziej ostry.

Miasto
    Legnica

Domyślnie

Czy każdy egzemplarz tego nie wiem , mój 24-70 był bardziej ostry od 24-105.

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    ........
    Bolek02 już podkreślił, że światło jest ważniejsze niż IS. Najlepiej jak byś się o tym przekonał osobiście
    zapomniałeś dodać, że w kotleciarstwie.

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Czy każdy egzemplarz tego nie wiem , mój 24-70 był bardziej ostry od 24-105.
    znowu się zaczyna

a mój 24-105 był ostrzejszy od f4 w całym zakresie (przysłon i ogniskowych) od każdego z 5 egzemplarzy 24-70. I bardziej kontrastowy
    :cool:
    Ostatnio edytowane przez ARN ; 25-09-2011 o 21:30

Początki nałogu
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Kup C24-70/2.8 - IS jest przereklamowany i zwykle bezużyteczny w tak krótkich ogniskowych. Mam kilka obiektywów z IS, bo niestety innych ich wersji nie produkują i zwykle ten IS jest wyłączony, bo przeszkadza, hałasuje i zżera baterię - pożytku zwykle z niego nie ma. Światło i tylko światło!
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chrislab Zobacz posta
    Kup C24-70/2.8 - IS jest przereklamowany i zwykle bezużyteczny w tak krótkich ogniskowych. Mam kilka obiektywów z IS, bo niestety innych ich wersji nie produkują i zwykle ten IS jest wyłączony, bo przeszkadza, hałasuje i zżera baterię - pożytku zwykle z niego nie ma. Światło i tylko światło!
    Ciekawe, bo ja cały czas używam :cool:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chrislab Zobacz posta
    dla mnie IS jest niezastąpiony i nie do przecenienia
    Nie zawsze tacham ze sobą statyw, a fotki z łapy przy ogniskowej rzędu 50-100 i czasie 1/6s nie byłbym wstanie zrobić.
    I w ogóle nie zauważyłem jakiegoś większego wpływu na baterię.
    Tak więc każdemu wg potrzeb.

Domyślnie

Powiem tak: w zakresie ogniskowych od 70 do 105 niezaprzeczalnie lepszy będzie 24-105 ;-) W pozostałym zakresie w mojej opinii pod każdym względem lepszy będzie 24-70. Odpowiedz sobie sam jakich ogniskowych będziesz najczęściej potrzebował.
    D3

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów