Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: 5D I vs 7D.

Bywalec Awatar CyrJak
    Miasto
    Poznań

Domyślnie 5D I vs 7D.

Cześć,
    Godziny szukania w googlach, nic takiego nie znalazłem. Chciałbym, by użytkownicy którzy spotkali się ZARÓWNO z 5D( Wersja pierwsza) jak i z 7d pomogli mi dokonać wyboru. Sprawę postawiłem przed sobą w sposób następujący ->W najbliższym czasie powinienem uzbierać sporą sumę pieniędzy, jeżeli starczy.. biore 5d2. Jak nie.. no właśnie. Moje 20D jest już dość leciwe i ma migawke na skraju zgonu więc nie mam pojęcia ile jeszcze pociągnie, a nie chce się narażać na koszty w postaci czasowego braku aparatu.
    Proszę was, abyście pomogli mi wybrać body. Zdaję sobie sprawę, że 7d ma te 8 klatek na sekunde, a 5d ma jeszcze mniej jak moja dwudziestka.. Nie jest to parametr na którym szczególnie mi zależy, choć nie ukrywam że jest to wartość przydatna. Najbardziej w śiódemkowej specyfikacji boli mnie ta kolosalna liczba mpx, jakoś nie jestem do tego przekonany.... chociaż z drugiej strony, ma te swoje sRAW i mRAW... Sam już nie wiem. Możliwe że ktoś z forumowiczów, a na pewno są takie osoby, miał w rękach obydwie puszki. Zdaje sobie sprawę, że mają naprawde różne przeznaczenie.. ale bardziej chodzi mi o pojedynek na płaszczyźnie jakości obrazu. Nie ukrywam również że możliwość zrobienia z aparatu vDSLR jest również ciekawa.

Domyślnie

Porównujesz dwie ZUPEŁNIE INNE puszki, napisz do czego jest Ci potrzebny aparat, bo jeśli sport, coś szybkiego itd to wybór jest jasny - 7d, a jeżeli śluby, czy portrety to oczywiście 5d. Innymi słowy mówiąc, skonkretyzuj

Jeżeli chodzi o jakość obrazu to FF bije na głowę cropa, więc nie wiem nad czym się zastanawiać stawiając jakość jako główny wyznacznik
    Ostatnio edytowane przez naras ; 14-09-2011 o 19:06

Bywalec Awatar CyrJak
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Zdaję sobię z tego sprawę. Fotografuje zasadniczo architekturę, okazyjnie repo(Zarobkowe( imprezy czy inne biadolenia, ale do tego wystarczy kompakt...), hobbystycznie koncerty/sport). W fotografii architektury często jest to urban-exploring - ruiny, ciemno, chociaż to nie problem bo niemal zawsze mam ze sobą kompana - velbona 800r.
    Patrząc na dwie puszki, jakimi są 5d i 7d.. zastanawiam się tak.. za 5D, i jego FF przemawia jakość.. choć siódemka ma te możliwości vDSLR i ogromne iso( które podobno używalne jest i na 6400)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jak do repo, sportu i architektury, to wybór jest prosty - 7D
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez naras Zobacz posta
    Jeżeli chodzi o jakość obrazu to FF bije na głowę cropa, więc nie wiem nad czym się zastanawiać stawiając jakość jako główny wyznacznik
    Jeśli stara 5D bije na głowę 7D w wyżej wymienionych kategoriach to szacun
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 14-09-2011 o 19:34 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Bywalec Awatar CyrJak
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta

Nie sugeruj się prosze kategoriami fotografii, naprawdę te 8fps 7d traktował bym bardziej jako ciekawostke.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CyrJak Zobacz posta
    Zdaje sobie sprawę, że mają naprawde różne przeznaczenie.. ale bardziej chodzi mi o pojedynek na płaszczyźnie jakości obrazu.
    Sampli jest od cholery i ciut ciut w sieci.
    Sam sobie odpowiedziałeś co jest dla Ciebie priorytetem. Nie wiem nad czym się tu zastanawiasz.

Domyślnie

Czytanie ze zrozumieniem się kłania... W jakości zdjęć porównując 5d i 7d bezkonkurencyjnie wygrywa 5d, chyba nie ma żadnych wątpliwości ?

Bywalec Awatar E.3
    Miasto
    Police/Szczecin

Domyślnie

Byś się zdziwił... :P
    Cytat Zamieszczone przez naras Zobacz posta
    Czytanie ze zrozumieniem się kłania... W jakości zdjęć porównując 5d i 7d bezkonkurencyjnie wygrywa 5d, chyba nie ma żadnych wątpliwości ?
    Kolega ma racje, jednak wydaje mi się, że nie tylko obrazek Ci się przyda.. Bez doświadczenia z piątką - będzie ciężko ci przewidzieć jej działanie. Puki co 5d I i II sprawiają, że fotografujący musi się "nauczyć" wszelkich niedoskonałości tych aparatów - może mk III coś zmieni
    Na początku łatwiej Ci będzie z 7d - a i obrazek z niego nie jest taki zły
    Ostatnio edytowane przez E.3 ; 14-09-2011 o 20:41 Powód: Automerged Doublepost
    Moje graty: EOS 350D, C50 f/1.8 (plastik fantastik) i KIT

Bywalec Awatar CyrJak
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez E.3 Zobacz posta
    Byś się zdziwił... :P

Kolega ma racje, jednak wydaje mi się, że nie tylko obrazek Ci się przyda.. Bez doświadczenia z piątką - będzie ciężko ci przewidzieć jej działanie. Puki co 5d I i II sprawiają, że fotografujący musi się "nauczyć" wszelkich niedoskonałości tych aparatów - może mk III coś zmieni
    Na początku łatwiej Ci będzie z 7d - a i obrazek z niego nie jest taki zły
    Wydaje mi się że zrozumiałeś mojego posta, jakbym kupował pierwsze lustro :-)
    Powiem szczerze, że szkoda pieniędzy na tzw. Faze przejściową Stąd postawione jasno pytanie, warto zostać na gruncie APS-C i pójść krok w przód technologii i wybrać C7D, czy jednak postawić na FF i wybrać 5D będące jedynie troszku młodsze od mojej 20stki.

Bywalec Awatar E.3
    Miasto
    Police/Szczecin

Domyślnie

kupując 5d będziesz miał to co w 20stce tylko, ze w pełnej klatce...
    kupując 7d będziesz miał jak dotąd najnowszą technologie, super af, bardzo przyzwoity obrazek + video... do wspomnianych celów będzie się super sprawdzał

Jednak wybór należy do Ciebie
    Moje graty: EOS 350D, C50 f/1.8 (plastik fantastik) i KIT

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów