Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Nowy firmware 1.0.8 do 50D a 15-85

Domyślnie Nowy firmware 1.0.8 do 50D a 15-85

Witam. Jestem użytkownikiem aparatu 50D. Na forum zaglądam by poczytać niż prowadzić dyskusje, ale wszystko do czasu. Nawet znana wyszukiwarka nie potrafiła mi na to pytanie odpowiedzieć. Ale do rzeczy. W zakładkach menu body 50D istnieje opcja służąca do korygowania jasności brzegow obiektywów. Jak już sprawdziłem ta funkcja działa z obiektywami firmowymi. Niestety nie tak do końca. Mianowicie posiadam od niedawna obiektyw 15-85 dla którego ta funkcja nie jest aktywna. Domyślam się, że firmware jakie jest w tym body (1.0.7) jest starsze niż obiektyw którego premiera była chyba we wrzesniu 2009r. I teraz mam pytanie dla bardziej doświadczonych forumowiczów (może nawet ktoś to sprawdził osobiście) czy wgranie nowego firware 1.0.8 jakie wyszło w czerwcu tego roku będzie miało dane dotyczące korekcji winietowania obiektywu 15-85 IS USM by można było aktywować tą funkcję

Bywalec
    Miasto
    Bielsko-Biała/Ustroń

Domyślnie

Mam 50D i również 15-85 IS i u mnie działa na 1.07, choć i tak mam wyłączoną to funkcję bo robię na rawach wyłącznie, jak wrócę z pracy do domu ok 19-20 to posprawdzam

50D, EF-S 15-85 IS, 70-200 F4 L IS, Kenko 1,4x MC DG, Σ 20/1,8, EF 35/1,4 L, EF 85/1,8, Metz 58 AF-2, Metz 50 AF-1, pixel king 1+2

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miczael Zobacz posta
    Mam 50D i również 15-85 IS i u mnie działa na 1.07, choć i tak mam wyłączoną to funkcję bo robię na rawach wyłącznie, jak wrócę z pracy do domu ok 19-20 to posprawdzam

u mnie też to działa na starym firmware sprawdziłem.
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Pełne uzależnienie

Domyślnie

To nie kwestia wersji firmware. Zainstaluj sobie EOS Utility z płyty, podłącz aparat do komputera i upewnij się w opcjach, że w pamięci korpusu jest profil do skorygowania tego właśnie obiektywu. Jeśli dobrze pamiętam to puszka może przechować 20 albo 40 ustawień dla różnych szkieł z pewnie 60-80 dostępnych modeli, więc siłą rzeczy nie wszystkie się pomieszczą. Być może po prostu nie masz wgranego profilu dla tego obiektywu i funkcja nie działa.

Bywalec Awatar fancik
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    To nie kwestia wersji firmware. Zainstaluj sobie EOS Utility z płyty, podłącz aparat do komputera i upewnij się w opcjach, że w pamięci korpusu jest profil do skorygowania tego właśnie obiektywu. Jeśli dobrze pamiętam to puszka może przechować 20 albo 40 ustawień dla różnych szkieł z pewnie 60-80 dostępnych modeli, więc siłą rzeczy nie wszystkie się pomieszczą. Być może po prostu nie masz wgranego profilu dla tego obiektywu i funkcja nie działa.
    Podpisuję się pod odpowiedzią , u mnie po uzupełnieniu profilu poprzez podłączenie do kompa wszystko działa na 1.0.7
    A swoja drogą jak uważacie warto przejść na 1.0.8 bo jakiś szczególnych poprawek nie ogłosili.
    pozdrawiam Wojtek
    Ostatnio edytowane przez fancik ; 14-09-2011 o 15:34
    Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
    Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

"Firmware w wersji 1.0.8 poprawia w 50D prędkość zapisu i odczytu w przypadku korzystania z kart CF zgodnych ze standardem UDMA 7.
    Dodatkowo naprawia błędne wskazania w menu w językach chińskim uproszczonym, chińskim tradycyjnym, arabskim, szwedzkim, hiszpańskim, portugalskim, tajskim i tureckim."

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Dzięki "Strideer" już uaktualniłem korekcję dla obiektywu. Właśnie o to mi chodziło. A firmware zostawię te co mam, chińskiego puki co nie będę używał . Pozdrawiam.

Domyślnie

BTW, może ktoś udostępnić na PM lub email firmware 1.0.7. ?
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Miasto
    górny śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VomitroN Zobacz posta
    BTW, może ktoś udostępnić na PM lub email firmware 1.0.7. ?
    Witam,

Jeżeli można się podłączyć - też by mi się przydało. I wersja 1.0.8 też - nigdzie jej nie można pociągnąć... Na PM lub email. Proszę.

Krzysztof

"C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów