Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 126

Wątek: Fotografia ślubna w skrócie

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kwapiszon Zobacz posta
    ....Najbardziej rażące było zjawisko notorycznego przepalania sukni ślubnej panny młodej. Kobieta wyglądała na zdjęciach jak ubrana w plastikowy bubel, z powodu przepału zero faktury materiału, wszystko płaskie, sztuczne, z pcv. Co ciekawe początkowo wszystkim się te buble podobały, dopiero znajomi otworzyli oczy, gdy wytłumaczyłem co jest do bani i na co wogóle zwracać uwagę na zdjęciach.
    Ja ostatnio miałem zarzuty młodych (po sugestii mamusi młodej), że te zdjęcia są jakieś takie mdłe bo ludzie w ławkach są mało wyraźni.... tylko młodzi są wyraźni ??: nie wszystkie oczywiście...
    Następnie, że za jasne zdjęcia... (kościół był biały) ??:

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Ale wytłumaczyłeś mamusi, że tym się charakteryzują zdjęcia artystyczne

Bywalec
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Nie chodzi tu o zdjęcia artystyczne... ale mamusie często za dużo oglądaja zdjęć z kompaktów... lub z lustrzanek przy f8 :wink:
    Nie mogłem mamusi powiedzieć, że ona na tych zdjęciach nie jest ważna... tylko ważni są młodzi i to są dla nich zdjęcia.... poza tym mamusia ma dużo innych zdjeć - na których jest wyraźna...( z młodymi i bez)
    Raz zdarzył mi się zarzut że przy szerokim koncie jakaś tam ciocia wyszła za szeroko (na brzegu kadru) podczas wychodzenia młodych z kościoła.... - wykadrowałem ciocie i było okej...
    Generalnie klientów "upierdliwych" jest mało.... na szczęście ;-)

Moja rada dla autora wątku... zrób takie zdjęcia aby młodzi... rodzice i najbliższa rodzina wyszła ładnie na zdjęciach....wtedy będą się efekty Twojej pracy podobały. Nie ważne wtedy czy robisz z lampą czy bez... oraz czy na f 1,8 czy na f8... takie są niestety realia...

Bywalec Awatar BRS
    Miasto
    Gród Kraka

Domyślnie

za 3 dni czeka mnie pierwszy ślub
    po tym oswiadczeniu pojawilo sie u mnie niedowierzanie....
    pozniej bylo juz tylko lepiej

ale moj przedmowca ma 100% racji, patrz na miny i ustawienia ciala
    bo tylko to cie uratuje...
    bo prawda jest taka, ze i tak beda plakac ze nie wydali pieniedzy
    na osobe ogarniajaca temat slubny.
    Zapraszam do oddania glosu na najlepsze zdjecie 2012 roku, bo kilka jest ciekawych
    http://www.canon-board.info/konkursy...oll-596-a.html

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

Pierwsza podstawowa sprawa, czy masz skończony kurs organizowany przez kurię? Nawet na takim kursie mówią jak należy fotografować w kościele. Jeśli nie masz takiego zaświadczenia a ksiądz jest dupkiem może spotkać Cię niemiła niespodzianka w postaci zakazu fotografowania. Miałem już taką sytuację podczas chrztu w Katedrze. Czarny zobaczył siedmiu pstrykaczy, po czym poprosił ich przy pełnym kościele o pokazanie zaświadczenia - zostało tylko dwóch, obciach na maxa

Początki nałogu Awatar fotokor1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArekLodzPl Zobacz posta
    Pierwsza podstawowa sprawa, czy masz skończony kurs organizowany przez kurię? Nawet na takim kursie mówią jak należy fotografować w kościele. Jeśli nie masz takiego zaświadczenia a ksiądz jest dupkiem może spotkać Cię niemiła niespodzianka w postaci zakazu fotografowania. Miałem już taką sytuację podczas chrztu w Katedrze. Czarny zobaczył siedmiu pstrykaczy, po czym poprosił ich przy pełnym kościele o pokazanie zaświadczenia - zostało tylko dwóch, obciach na maxa
    podobnie jak przedmówca, może wizyta u księdza z grzecznym zapytaniem i pogawędką o foceniu podczas ceremonii, żebyś przypadkiem nie wlazł w tabernakulum z butami i nie przeszkadzał w momentach kiedy przeszadzać nie wolno
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Bywalec
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Moja uwaga do tego co napisał plraven

Najwięcej zdjęć młodym rób po przysiędze... po komunii... są wtedy wyluzowani i uśmiechnięci... wtedy są najlepsze foty.

Kosciół
    11. Wyjście z kościoła wraz z sypaniem ryżu, rzucaniem monet itp
    12. Jak są schody w kościele... to możesz zrobic grupowe zdjęcie przed składaniem życzeń
    13. Po złożeniu życzeń jak zostaną juz sami młodzi i starsi- możesz zrobić im fote na tle światyni (ja zawszę taką robię) oraz kilka portretów do "ramy" i na ścianę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArekLodzPl Zobacz posta
    Dlaczego ksiądz musi zaraz być dupkiem ? Wyobraź sobie, że prowadzisz jakąkolwiek "imprezę" i zaczyna Ci się kręcić 7 "pstrykaczy" jak się zachowasz ? Ja bym wywalił wszystkich bez akredytacji i zostawił jednego, do którego mam zaufanie. Inna rzecz, że wszyscy doskonale wiemy jak potrafią się czasem zachowywać niektórzy wujkowie Kurs jest pożyteczny bo zwieksza prawdopodobieństwo, że ceremonii nie będzie fotografował człowiek, który jest pierwszy raz w życiu w kościele A na chrztach to jest największy koszmar.

14. Jeżeli są dzieci na imprezie - obserwuj je. Czasami robią coś zabawnego co warto uchwycić
    40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BRS Zobacz posta
    bo prawda jest taka, ze i tak beda plakac ze nie wydali pieniedzy
    na osobe ogarniajaca temat slubny.
    W tym kraju są dziesiątki "fotoknytów" fotografii ślubnej, z ktorych ludzie są bardzo zadowoleni, więc bez przesady. Bardzo możliwe że tylko zyskają, na wybraniu kolegi ;-)

Pawlack pyta nie o warsztat, a o przebieg slubu, które momenty uchwycić.
    Ja dodam tylko, że warto sprawdzić chórek/organistę. Ostatnio, na ślubie przyjaciół, wspiąłem się do organisty i wykonałem ujęcia z góry, młodzi byli zachwyceni.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacab1 Zobacz posta
    Moja rada dla autora wątku... zrób takie zdjęcia aby młodzi... rodzice i najbliższa rodzina wyszła ładnie na zdjęciach....wtedy będą się efekty Twojej pracy podobały. Nie ważne wtedy czy robisz z lampą czy bez... oraz czy na f 1,8 czy na f8... takie są niestety realia...
    Trzymaj się tego a będzie dobrze.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów