Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Ostatnio robiłem repo w kościele nie u siebie (40km dalej), ale miejsce znałem bo byłem tam rok temu. Nawet przejrzałem sobie na szybko foty, tak dla odświeżenia.
No i co? Rok temu było wszystko ok. a teraz? Jak zobaczyłem na samym początku wielką plamę słońca tuż za młodymi to tylko zmówiłem szybko paciorek żeby tylko wędrowała w druga stronę...
Niestety, chyba nie jestem lubiany tam na górze (a może to kamerzysta?? ) bo po 10min słońce skutecznie jarało ich na wskroś i to jeszcze pod takim kątem, że cień od nosa kończył się gdzieś za uchem :P Jak już z nich zeszło bardziej do przodu to zaczęły się momenty "klękające" :P Na szczęście przysięga była "w cieniu"
Za to jak wyszliśmy to zaszło za wielką chmurę
Dlatego w takich wypadkach przydaje się słynna niedobra i be lampa błyskowa, która psuje "artystyczny" wyraz zdjęć, natomiast potrafi uratować niepowtarzalną pamiątkę z dnia ślubu
Ja mam ciągle takie przypadki. Albo właśnie jak powyżej, wędrujące słońce robi mega cienie na twarzach i żeby nie było tak łatwo to wybiera sobie raz Ją a raz Jego. Albo w tle w najlepszych kadrach znajduje się pięknie rozświetlona mleczna szyba biegnąca od podłogi po sufit.
Dobrze też jest przypomnieć Młodym, żeby się nigdzie nie spieszyli, bo często mają chęć wybiegać z kościoła i trudniej jest ten moment ogarnąć.
Ad. MC_
Czyli nie wolno mi nigdy zacząć robić zdjęć na ślubie ?
Zapomniałem że wy zaczynaliście od czwartego i piątego ślubu, pierwszych razów nie było.
Widzisz kolego tutaj nie chodzi o to że ktoś się śmieje bo zaczynasz tylko o to ze takie pytanie zadałeś tak późno. Ja do pierwszego ślubu zabrałem się od innej strony. Poszedłem poobserwować profi jak to robi. kilka spraw skopiowałem kilka błędów udało mi się uniknąć a po 5/10 ślubie miałem już swój pomysł na pewne sprawy. Dodatkowo jeżeli jest kamerun na weselu to z nim pogadaj... oni czasami mają ciekawe pomysły i warto z nimi pogadać czasami coś podpowiedzą a przede wszystkim ustal zasady w kościele żebyście sobie nie wchodzili w kadr.
A wystarczyloby zaprosic 10 osob mniej. Przy cenie 150-200zl za osobe bedzie juz na jakiegos dolnej sredniej klasy pro bądź calkiem niezlego poczatkujacego :-)
Jesli sie chce to sie da. Jesli zdecydowali sie na kolege to juz ich decyzja i oby nie zawiódł
Odnośnie gadania jakie to ktoś ma skopane zdjecia to jedna z wiekszych głupot jakie mozna popelnic w temacie. Kwapiszon nie zapomnij powiedzieć im ze ich dziecko mogło być ładniejsze jak już się urodzi. Taki sam wplyw maja na to po fakcie
To co mogłeś zrobić skoro jesteś zaawansowanym amatorem to poprosic żeby ubrali się w ubranka i zrobić im sesje w ramach prezentu. Chętnie zobaczymy efekty i podyskutujemy na temat czy fotografia ślubna jest łatwa z poziomu wizjera a nie ławki w kościele.
Widzisz kolego tutaj nie chodzi o to że ktoś się śmieje bo zaczynasz tylko o to ze takie pytanie zadałeś tak późno. Ja do pierwszego ślubu zabrałem się od innej strony. Poszedłem poobserwować profi jak to robi. kilka spraw skopiowałem kilka błędów udało mi się uniknąć a po 5/10 ślubie miałem już swój pomysł na pewne sprawy. Dodatkowo jeżeli jest kamerun na weselu to z nim pogadaj... oni czasami mają ciekawe pomysły i warto z nimi pogadać czasami coś podpowiedzą a przede wszystkim ustal zasady w kościele żebyście sobie nie wchodzili w kadr.
Tak, rozumiem. Ale co dałoby mi wcześniejsze zadanie pytania ? 85% wiedzy na ten temat miałem wcześniej. Ten topic jest fajnym uzupełnieniem. Poza tym zdjęcia ślubne przeglądam od kiedy jestem na tym forum, prace fotografa ślubnego nie raz ostatnio podglądałem.
Byłbym bardzo wdzięczny jeśli ktoś miałby jeszcze jakieś ciekawe materiały skierowane do amatorów ;-)
Dlatego w takich wypadkach przydaje się słynna niedobra i be lampa błyskowa, która psuje "artystyczny" wyraz zdjęć, natomiast potrafi uratować niepowtarzalną pamiątkę z dnia ślubu
Ja mam ciągle takie przypadki. Albo właśnie jak powyżej, wędrujące słońce robi mega cienie na twarzach i żeby nie było tak łatwo to wybiera sobie raz Ją a raz Jego. Albo w tle w najlepszych kadrach znajduje się pięknie rozświetlona mleczna szyba biegnąca od podłogi po sufit.
Dobrze też jest przypomnieć Młodym, żeby się nigdzie nie spieszyli, bo często mają chęć wybiegać z kościoła i trudniej jest ten moment ogarnąć.
No użyłem jej na radiu po drugiej stronie niż słońce ale i tak marnie - błysk z mocą 1/1 i starczyło żeby lekko rozświetlić cienie Fota z lampą czy bez wyszła prawie, że identycznie ale fakt przynajmniej te cienie nie były aż takie smoliste :-P Żeby je zbalansować musiałbym mieć pewnie z 2x600Ws :-P
Ale właśnie najgorzej jest jeżeli świeci tylko na jedna osobę.
Wtedy to w ogóle masakra.
(...) Dodatkowo jeżeli jest kamerun na weselu to z nim pogadaj... oni czasami mają ciekawe pomysły i warto z nimi pogadać czasami coś podpowiedzą a przede wszystkim ustal zasady w kościele żebyście sobie nie wchodzili w kadr.
Ta ciekawe pomysły
"To teraz wejdziesz do pokoju z bukietem, obrócisz panią młodą 2 razy pod rączką, uklękniesz, pocałujesz w rączkę, dasz bukiecik, wstajesz, dajecie sobie buziaka i patrzycie jakieś 5s prosto w obiektyw"
Jak to słyszę to zawsze na znak dezaprobaty dla takiego gówna wychodzę z pokoju
Jak się mnie jeden raz zapytał z wielkim zdziwieniem "dlaczego wychodzę i nie robię zdjęć tej jakże wspaniale i genialnie wyreżyserowanej chwili" odpowiedziałem, że jestem reportażystą a nie pseudo spielbergiem kinematografii ślubnej i od takiego kiczu się trzymam z daleka to aż młoda nie wytrzymała i opluła ze śmiechu młodego
To jest tak zwana podgrupa "kamerunus dziadus wieśniurus" zazwyczaj na pytanie do młodych "dlaczego wybrali właśnie takiego typa", tym bardziej jak widzę, że im samym nie podobają się takie "akcje" słyszę praktycznie w 100% "bo rodzice i dziadkowie jak usłyszeli, że nie będzie filmu to się oburzyli i musieliśmy, więc wzięliśmy byle jakiego najtańszego gościa co się nawinął"
A, że taki kiep się potem pakuje na 50% zdjęć w kadr jeszcze z tą swoją zasrakaną lampką i partoli cały klimat to już potem jest mój problem a nie rodziców czy dziadków -_-
Co do zasad to owszem, tylko nie mów mu, że jesteś taki świeży bo nie wiadomo na kogo trafisz i wyjdzie na to, że będziesz musiał potulnie za nim łazić i być ciągle na jego plecach bo się będzie chamsko wtryniał przed Ciebie.
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Lista z grubsza.
Przygotowania:
1. Fryzjer.
2. Make-up.
3. Rodzina w stresie.
4. Ubieranie sukni ślubnej (spytaj pannę młodą czy możesz być cały czas, czy cię zawoła, czy w ogóle nie chce, bo się wstydzi).
5. Ubieranie się pana młodego.
6. Błogosławieństwo.
Kościół:
1. Podpisy.
2. Wprowadzenie panny młodej do kościoła.
3. Młodzi klęczą (fota z boku dla rodziców).
4. Z góry fota szeroka na kościół.
5. Przysięga (poproś młodych, żeby ślubowali sobie a nie księdzu).
6. Zakładanie obrączek.
7. Znak pokoju.
8. Rodzice w ławce x 2.
9. Świadkowie.
10. Życzenia od księdza.
Przyjęcie:
1. Chlebem i solą.
2. Rzucanie kieliszkami.
3. Życzenia od gości.
4. Pierwszy taniec.
5. Tańce i zabawy ogólne.
6. Życzenia młodych dla rodziców.
7. Oczepiny.
8. Wniesienie i krojenie tortu.
To tak z grubsza. Wiadomo do tego trzeba dodać całą listę pt. "łapanie emocji". Foty w RAW, potem postprocess i voila. Jak coś komuś przyjdzie więcej "must have" do głowy niech dorzuci - mogłem coś pominąć.
Pamiętaj, że to ty z reguły jesteś tym, który załagadza sytuacje (taki trochę psycholog), więc poczucie humoru i empatia mile widziane
SORRY, NIE WYTRZYMAŁEM... "CHLEBEM I SOLĄ"... HEHEHE dobrze to ująłeś
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Oczywiście Panie MC_ to ja spier...em temat, a nie fotograf "profesjonalista".
nie no, tu chodzi o to, że wiadomo, że ty wiesz, że są skopane, ale mogłes to zachowac dla siebie, bo i po co to mówić, jak stało się i już innych zdjęć nie będą mieli... a tak to mają skopane i kaca...
Ostatnio edytowany przez kawo; 7900.
Powód: Automerged Doublepost
70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG
Przyznam, że bardzo cenny wątek dla osób zaczynających przygodę z fotografią ślubną (po usunięciu zbędnych postów byłoby jeszcze lepiej ).
Od siebie dodam jeden tip: Wspomniano o zmiennych warunkach oświetleniowych po wyjściu z kościoła. O tym można zapomnieć, lub po prostu nie zdążyć. W tym drugim przypadku dobrą metodą jest zdefiniowanie sobie na kółku nastaw (C1,C2...) jeśli ktoś ma taki "ficzer" w aparacie, ustawień specjalnie na wyjście z kościoła. Ja np. mam ustawione ISO 100, priorytet czasu z odpowiednią wartością.
Jak nie ma C1,C2.. to awaryjnie na P. Zawsze przed ważnym momentem robię fotkę kontrolną, czy aby coś się nie przestawiło.
I jedna zapasowa karta zawsze w kieszeni, bo z torby nie zawsze szybko wygrzebiesz.
Ja kiedyś miałem jechać takim samochodem WRC przed rajdem na przetarcie trasy. I tak ze trzy godziny przed startem słyszałem od kierowców rajdowych co mam zabrać ze sobą począwszy od pampersów na papierowych workach z samolotu kończąc. I jak przed wejściem do tego czegoś co inni nazywają samochodami jakiś gość w czerwonym skórzanym dresie zapytał mnie czy w razie by co załatwiłem na wieczór zastępstwo do wręczania pucharów to w końcu nie pojechałem a bolid sto metrów za startem się zepsuł.. I tak mniej więcej wygląda ten wątek. Jestem pewien, że facet da sobie radę. Powodzenia!
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Jak wszędzie, tak i w tym fachu są artyści i rzemieślnicy. Doświadczenie mnie uczy, że większość par oczekuje jednak solidnego rzemieślnikowania (w miarę poprawny kadr - brak uciętych kończyn, w miarę dobry balans bieli - "dlaczego na tym zdjęciu mam taką żółtą twarz?" i żeby było widać emocje - najlepiej te z gatunku: zadowolony, czy też stany - tutaj preferuje się zakochanie, oczarowanie, pewność siebie itp itd).
Artyści jak to w historii wieków bywało nie zawsze są rozumiani stąd czasem spotkać się można z: "dlaczego tutaj wyszła taka beczka na tym zdjęciu?" "dlaczego tutaj takie dziwne kolory?" (cross) itp itd. dlatego myślę rozmowa z młodymi o ich oczekiwaniach (choćby w postaci przykładowych, podobających im się w sieci zdjęć ślubnych) jest nieodzowne - tutaj również, nie wiem czy kto o tym pisał, bo nie przeglądałem wnikliwie, podpisanie kilku zdań o możliwości zamieszczenia zdjęć (a może autor kiedy stworzy portfolio?) tu i ówdzie.
Autorowi oraz wszystkim nam życzę dobrego światła i pewnej ręki.
Ja na jednym ślubie się zdziwiłem że nagle mi migawka zaczęła długo naświetlać. Patrze a tu mi z M przestawiło się na Av. Od tego czasu zaklejam to pokrętło taśmą i odkładam na 1Ds
Innym razem próbuje robić zdjęcia a tu nic. Sprawdzam przełącznik AF-nic. Patrze na wyświetlacz-ciemno. Włącznik-on. Okazało się, że grip mi się poluzował i trzeba go było dokręcić. Niby nic, ale ciśnienie mi to podniosło skutecznie
Dodatkowo dobrze pamiętać żeby obniżyć ISO po wyjściu z kościoła
Dobrze mieć takie sytuacje na uwadze,żeby szybko zrobić tzw troubleshooting
Ja też ostatnio wpadłem w panikę. Patrzę na obrazek, od którejś tam klatki a tu prostokąt w prostokącie. w sensie zaciemnienia w kształcie trójkącików na każdej z krawędzi. Świetnie moja ukochana 24mm się walnęła, na drugim body to samo. Patrzę do środka obiektywu - rzeczywiście taki sam kształt w soczewce jak na obrazku. No to po frytkach. Pokazuje drugiemu fotografowi, ten mi współczuje. Środek wesela - no nic jadę na pozostałych słoikach, myślę... ale... tulipan się lekko przekręcił
O teorii traktują książki, natomiast nic tak nie uczy jak np. przy wychodzeniu z kościoła zapełniona karta, a po zmianie na drugiej zabezpieczenie przed zapisem.
O teorii traktują książki, natomiast nic tak nie uczy jak np. przy wychodzeniu z kościoła zapełniona karta, a po zmianie na drugiej zabezpieczenie przed zapisem.
Niech mi ktos wytłumaczy, na jakich ślubach fotografujecie, że tyle się dzieje, ze nie ma czasu spojrzeć na ekranik górny, żeby skontrolować, ile mamy zdjęć na karcie, albo ze bateria niedomaga? Przecież nikt nie musi nacykać do końca. Można karte wymienic np. 10 zdjęć przed zapełnieniem, w momencie kiedy akurat nic się nie dzieje.
Tudzież dzień przed ślubem można skontrolować wszystkie karty w kierunku zabezpieczeń, formatów, czy co jeszcze sobie człowiek wymyśli.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym. ---Moje zdjecia na FB---
Niech mi ktos wytłumaczy, na jakich ślubach fotografujecie, że tyle się dzieje, ze nie ma czasu spojrzeć na ekranik górny, żeby skontrolować, ile mamy zdjęć na karcie, albo ze bateria niedomaga? Przecież nikt nie musi nacykać do końca. Można karte wymienic np. 10 zdjęć przed zapełnieniem, w momencie kiedy akurat nic się nie dzieje.
Tudzież dzień przed ślubem można skontrolować wszystkie karty w kierunku zabezpieczeń, formatów, czy co jeszcze sobie człowiek wymyśli.
Gratuluję idealności i wszechprzewidywalności. Nie mówię tego z sarkazmem. Mówię poważnie.
Choć sytuację, którą opisałem zdarzyła się na jednym z pierwszych ślubów to dalej twierdzę, że pomimo checklist i wyuczeniu pewnych zabezpieczających zachowań nie ma siły, żeby coś nas mogło nie zaskoczyć.
Komentarz