Standard to 15x21cm. Z reguły najlepsze LABY chcą 15,2 cm x 21,6 cm 300-400 dpi TIFFy nieskompresowane (ale się dowiedz jak u ciebie). Młodych się tylko zapytaj czy mat czy błysk.
Standard to 15x21cm. Z reguły najlepsze LABY chcą 15,2 cm x 21,6 cm 300-400 dpi TIFFy nieskompresowane (ale się dowiedz jak u ciebie). Młodych się tylko zapytaj czy mat czy błysk.
pkt. 8. regulaminu
No to chyba moje laby z których korzystam najczęściej mają od fotografów ślubnych inny standard - 15x23 (lub 15x22,8).. Twój "standard" (15x21 czy 15,2x21,6) nie trzyma proporcji zdjęcia z lustrzanki więc masz kadry ucięte... Poza tym, po co ??????????????????? wysyłać TIFFy ? Czy jak naświetlisz TIFFa- a JPG zrobionego z TIFF-a w najlepszej jakości - zobaczysz różnicę ? Serio ? Wysyłka 100 Tiffów po ftp to jakaś masakra, przekazanie LABowi na DVD to też pomyłka bo po co w TIFFach ?
To tyle
ps. Mój mareczek II daje mi max 21 mln pix. Ale nie robię w takiej jakości bo z sRAW-a (10 mln) mam i tak bardzo dobre fotografie a jak się ma tak duże pliki (21 mln) to większej jakości i tak nikt nie zauważy a zajmuje dużo miejsca i dłużej się obrabia ...
Odpuść sobie wysyłanie TIFFówNaturlanie obróbka tylko w tiffach, ale po co do labu tiffy ?
![]()