Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 126

Wątek: Fotografia ślubna w skrócie

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez plraven Zobacz posta
    Lista z grubsza.
    Przygotowania:
    1. Fryzjer.
    2. Make-up.
    3. Rodzina w stresie.
    4. Ubieranie sukni ślubnej (spytaj pannę młodą czy możesz być cały czas, czy cię zawoła, czy w ogóle nie chce, bo się wstydzi).
    5. Ubieranie się pana młodego.
    6. Błogosławieństwo.
    Kościół:
    1. Podpisy.
    2. Wprowadzenie panny młodej do kościoła.
    3. Młodzi klęczą (fota z boku dla rodziców).
    4. Z góry fota szeroka na kościół.
    5. Przysięga (poproś młodych, żeby ślubowali sobie a nie księdzu).
    6. Zakładanie obrączek.
    7. Znak pokoju.
    8. Rodzice w ławce x 2.
    9. Świadkowie.
    10. Życzenia od księdza.
    Przyjęcie:
    1. Chlebem i solą.
    2. Rzucanie kieliszkami.
    3. Życzenia od gości.
    4. Pierwszy taniec.
    5. Tańce i zabawy ogólne.
    6. Życzenia młodych dla rodziców.
    7. Oczepiny.
    8. Wniesienie i krojenie tortu.
    To tak z grubsza. Wiadomo do tego trzeba dodać całą listę pt. "łapanie emocji". Foty w RAW, potem postprocess i voila. Jak coś komuś przyjdzie więcej "must have" do głowy niech dorzuci - mogłem coś pominąć.
    Pamiętaj, że to ty z reguły jesteś tym, który załagadza sytuacje (taki trochę psycholog), więc poczucie humoru i empatia mile widziane
    SORRY, NIE WYTRZYMAŁEM... "CHLEBEM I SOLĄ"... HEHEHE dobrze to ująłeś
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Kwapiszon Zobacz posta
    Oczywiście Panie MC_ to ja spier...em temat, a nie fotograf "profesjonalista".
    nie no, tu chodzi o to, że wiadomo, że ty wiesz, że są skopane, ale mogłes to zachowac dla siebie, bo i po co to mówić, jak stało się i już innych zdjęć nie będą mieli... a tak to mają skopane i kaca...
    Ostatnio edytowane przez kawo ; 15-09-2011 o 17:16 Powód: Automerged Doublepost
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Przyznam, że bardzo cenny wątek dla osób zaczynających przygodę z fotografią ślubną (po usunięciu zbędnych postów byłoby jeszcze lepiej ).
    Od siebie dodam jeden tip: Wspomniano o zmiennych warunkach oświetleniowych po wyjściu z kościoła. O tym można zapomnieć, lub po prostu nie zdążyć. W tym drugim przypadku dobrą metodą jest zdefiniowanie sobie na kółku nastaw (C1,C2...) jeśli ktoś ma taki "ficzer" w aparacie, ustawień specjalnie na wyjście z kościoła. Ja np. mam ustawione ISO 100, priorytet czasu z odpowiednią wartością.
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Domyślnie

Jak nie ma C1,C2.. to awaryjnie na P. Zawsze przed ważnym momentem robię fotkę kontrolną, czy aby coś się nie przestawiło.
    I jedna zapasowa karta zawsze w kieszeni, bo z torby nie zawsze szybko wygrzebiesz.
    C5DIII,| C20/2.8, C28/1.8, S35/1.4, C50/1.4, C100/2.0

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Ja kiedyś miałem jechać takim samochodem WRC przed rajdem na przetarcie trasy. I tak ze trzy godziny przed startem słyszałem od kierowców rajdowych co mam zabrać ze sobą począwszy od pampersów na papierowych workach z samolotu kończąc. I jak przed wejściem do tego czegoś co inni nazywają samochodami jakiś gość w czerwonym skórzanym dresie zapytał mnie czy w razie by co załatwiłem na wieczór zastępstwo do wręczania pucharów to w końcu nie pojechałem a bolid sto metrów za startem się zepsuł.. I tak mniej więcej wygląda ten wątek. Jestem pewien, że facet da sobie radę. Powodzenia!
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Coś już napisał Awatar 2em
    Miasto
    Sosnowiec/Świętochłowice

Domyślnie

Jeszcze jedno, no góra dwa zdania.

Jak wszędzie, tak i w tym fachu są artyści i rzemieślnicy. Doświadczenie mnie uczy, że większość par oczekuje jednak solidnego rzemieślnikowania (w miarę poprawny kadr - brak uciętych kończyn, w miarę dobry balans bieli - "dlaczego na tym zdjęciu mam taką żółtą twarz?" i żeby było widać emocje - najlepiej te z gatunku: zadowolony, czy też stany - tutaj preferuje się zakochanie, oczarowanie, pewność siebie itp itd).
    Artyści jak to w historii wieków bywało nie zawsze są rozumiani stąd czasem spotkać się można z: "dlaczego tutaj wyszła taka beczka na tym zdjęciu?" "dlaczego tutaj takie dziwne kolory?" (cross) itp itd. dlatego myślę rozmowa z młodymi o ich oczekiwaniach (choćby w postaci przykładowych, podobających im się w sieci zdjęć ślubnych) jest nieodzowne - tutaj również, nie wiem czy kto o tym pisał, bo nie przeglądałem wnikliwie, podpisanie kilku zdań o możliwości zamieszczenia zdjęć (a może autor kiedy stworzy portfolio?) tu i ówdzie.

Autorowi oraz wszystkim nam życzę dobrego światła i pewnej ręki.
    Ostatnio edytowane przez 2em ; 16-09-2011 o 18:32

Uzależniony

Domyślnie

Ja na jednym ślubie się zdziwiłem że nagle mi migawka zaczęła długo naświetlać. Patrze a tu mi z M przestawiło się na Av. Od tego czasu zaklejam to pokrętło taśmą i odkładam na 1Ds
    Innym razem próbuje robić zdjęcia a tu nic. Sprawdzam przełącznik AF-nic. Patrze na wyświetlacz-ciemno. Włącznik-on. Okazało się, że grip mi się poluzował i trzeba go było dokręcić. Niby nic, ale ciśnienie mi to podniosło skutecznie
    Dodatkowo dobrze pamiętać żeby obniżyć ISO po wyjściu z kościoła
    Dobrze mieć takie sytuacje na uwadze,żeby szybko zrobić tzw troubleshooting

Domyślnie

Ja też ostatnio wpadłem w panikę. Patrzę na obrazek, od którejś tam klatki a tu prostokąt w prostokącie. w sensie zaciemnienia w kształcie trójkącików na każdej z krawędzi. Świetnie moja ukochana 24mm się walnęła, na drugim body to samo. Patrzę do środka obiektywu - rzeczywiście taki sam kształt w soczewce jak na obrazku. No to po frytkach. Pokazuje drugiemu fotografowi, ten mi współczuje. Środek wesela - no nic jadę na pozostałych słoikach, myślę... ale... tulipan się lekko przekręcił
    pkt. 8. regulaminu

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

O teorii traktują książki, natomiast nic tak nie uczy jak np. przy wychodzeniu z kościoła zapełniona karta, a po zmianie na drugiej zabezpieczenie przed zapisem.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    O teorii traktują książki, natomiast nic tak nie uczy jak np. przy wychodzeniu z kościoła zapełniona karta, a po zmianie na drugiej zabezpieczenie przed zapisem.
    Niech mi ktos wytłumaczy, na jakich ślubach fotografujecie, że tyle się dzieje, ze nie ma czasu spojrzeć na ekranik górny, żeby skontrolować, ile mamy zdjęć na karcie, albo ze bateria niedomaga? Przecież nikt nie musi nacykać do końca. Można karte wymienic np. 10 zdjęć przed zapełnieniem, w momencie kiedy akurat nic się nie dzieje.
    Tudzież dzień przed ślubem można skontrolować wszystkie karty w kierunku zabezpieczeń, formatów, czy co jeszcze sobie człowiek wymyśli.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Niech mi ktos wytłumaczy, na jakich ślubach fotografujecie, że tyle się dzieje, ze nie ma czasu spojrzeć na ekranik górny, żeby skontrolować, ile mamy zdjęć na karcie, albo ze bateria niedomaga? Przecież nikt nie musi nacykać do końca. Można karte wymienic np. 10 zdjęć przed zapełnieniem, w momencie kiedy akurat nic się nie dzieje.
    Tudzież dzień przed ślubem można skontrolować wszystkie karty w kierunku zabezpieczeń, formatów, czy co jeszcze sobie człowiek wymyśli.
    Gratuluję idealności i wszechprzewidywalności. Nie mówię tego z sarkazmem. Mówię poważnie.

Choć sytuację, którą opisałem zdarzyła się na jednym z pierwszych ślubów to dalej twierdzę, że pomimo checklist i wyuczeniu pewnych zabezpieczających zachowań nie ma siły, żeby coś nas mogło nie zaskoczyć.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów