Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam!
Już za 3 dni czeka mnie pierwszy ślub na którym będę z aparatem. Dlatego chciałbym poprosić doświadczonych fotografów o opisanie mi w skrócie poszczególnych etapów ślubu oczami fotografa oraz gdzie i kiedy mam się znaleźć. Co prawda wiem tak mniej/więcej o co chodzi ale nie chciałbym przegapić najważniejszych momentów. Chciałbym też wiedzieć o co prosić parę młodą podczas wychodzenia z kościoła (np. ustawienie się na tle ołtarza) i innych momentów. Byłbym bardzo wdzięczny. Pierwsze co chciałbym wiedzieć to ogół ważnych momentów w dniu ślubu. Jeśli dobrze myślę to zacznie się od przygotowań w domach pary młodej, następnie "podróż" do kościoła, ceremonia i wyjście z kościoła.
P.S.
Jeśli ktoś miałby link który dobrze przedstawia ten temat to byłoby fajnie
Przejrzałem dużo poradników ale nie interesuje mnie "jak się zareklamować żeby zostać fotografem ślubnym", "jaki kupić sprzęt itp." Chodzi mi o same konkrety wymienione wyżej.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
No to masz 3 dni żeby ich przekonać że żałując na profesjonaliście strzelają sobie w kolano. Rzucasz się na głęboką wodę
Mam nadzieje że ze sprzętem jesteś obyty - jeśli nie to bedziesz miał sporo problemów na granicy dużych zmian oświetlenia np z wychodzeniem/wchodzeniem do kościoła gdzie nagle z wysokiego iso trzeba zjechać w dół i czas 1/40 do płatków lub innych latających UFO.
Parze powiedz żeby robili wszystko powoli i żeby wyluzowali i nie siedzieli posępnie. Wtedy jest więcej okazji do fajnych zdjęć. W kosciele są w sumie 3 elementy ktore trzeba złapać: wchodzenie, przysiega i wychodzenie, reszta to zdjecia ktore urozmaicają reportaż. Rozumiem że masz coś szerokiego do ujęcia całego kościoła i tele żeby złapać ekspresje mlodych gdy ksiądz będzie mówił coś śmiesznego? Najlepiej na 2 body żeby nie mocować się ze zmianą w kluczowych momentach. O kwestiach awarii sprzetu nie wspominam nawet
A na przyszłość jak chcesz konkretów jak robić zdjęcia w kościele to zapraszam na nasze warsztaty Mamy symulacje mszy
Może nie będzie tak źle. Byłem w życiu na kilku ślubach, gdzie zdjęcia robili "profesjonaliści", a ich wyroby były zupełnie marne, nawet nie amatorskie. Jako amator (od ponad 30 lat) obserwuję "pracę" profesjonalistów na takich imprezach, ot tak z nudów siedząc przykładowo w kościelnej ławce. Czasem mam ochotę się głośno zaśmiać ale w kościele nie wypada. Przykład z ostatniego ślubu kolegi. To, że zdjęcia bez artystycznego polotu to pół biedy. W końcu fotografia ślubna to rzemiecha a nie dzieło sztuki. Można jednak oczekiwać fotografii poprawnych, estetycznych, dobrze skadrowanych. Jak się okazuje nie przychodzi to tak łatwo "profesjonaliście". Najbardziej rażące było zjawisko notorycznego przepalania sukni ślubnej panny młodej. Kobieta wyglądała na zdjęciach jak ubrana w plastikowy bubel, z powodu przepału zero faktury materiału, wszystko płaskie, sztuczne, z pcv. Co ciekawe początkowo wszystkim się te buble podobały, dopiero znajomi otworzyli oczy, gdy wytłumaczyłem co jest do bani i na co wogóle zwracać uwagę na zdjęciach.
Pocieszę Cię. Około 90% populacji nie ma pojęcia o fotografii. Podstawowa sprawa to żeby nie było "czarne tło"...
Prócz 3 wymienionych momentów można wspomnieć o przekazaniu znaku pokoju, czasem młodzi wędrują do rodziców, ksiądz do nich podchodzi itp. Moment przyjmowania komunii warto złapać, ale tuż przed (gdy usta jeszcze zamknięte) - czasem się nie da. Na koniec często ksiądz podchodzi do młodych składa gratulacje. Często na mszy podpisywane są dokumenty - trzeba złapać. wszystkie 4 osoby. Młodej powiedz aby do przysięgi zostawiła wiązankę na klęczniku. (najczęściej skutecznie zasłania obrączki)
Można zrobić ujęcia z huru.
To tyle na szybkiego.
A, nie zapomnij się wyspać i wziąć dodatkowych baterii.
....Najbardziej rażące było zjawisko notorycznego przepalania sukni ślubnej panny młodej. Kobieta wyglądała na zdjęciach jak ubrana w plastikowy bubel, z powodu przepału zero faktury materiału, wszystko płaskie, sztuczne, z pcv. Co ciekawe początkowo wszystkim się te buble podobały, dopiero znajomi otworzyli oczy, gdy wytłumaczyłem co jest do bani i na co wogóle zwracać uwagę na zdjęciach.
Ja ostatnio miałem zarzuty młodych (po sugestii mamusi młodej), że te zdjęcia są jakieś takie mdłe bo ludzie w ławkach są mało wyraźni.... tylko młodzi są wyraźni ??: nie wszystkie oczywiście...
Następnie, że za jasne zdjęcia... (kościół był biały) ??:
Nie chodzi tu o zdjęcia artystyczne... ale mamusie często za dużo oglądaja zdjęć z kompaktów... lub z lustrzanek przy f8 :wink:
Nie mogłem mamusi powiedzieć, że ona na tych zdjęciach nie jest ważna... tylko ważni są młodzi i to są dla nich zdjęcia.... poza tym mamusia ma dużo innych zdjeć - na których jest wyraźna...( z młodymi i bez)
Raz zdarzył mi się zarzut że przy szerokim koncie jakaś tam ciocia wyszła za szeroko (na brzegu kadru) podczas wychodzenia młodych z kościoła.... - wykadrowałem ciocie i było okej...
Generalnie klientów "upierdliwych" jest mało.... na szczęście ;-)
Moja rada dla autora wątku... zrób takie zdjęcia aby młodzi... rodzice i najbliższa rodzina wyszła ładnie na zdjęciach....wtedy będą się efekty Twojej pracy podobały. Nie ważne wtedy czy robisz z lampą czy bez... oraz czy na f 1,8 czy na f8... takie są niestety realia...
po tym oswiadczeniu pojawilo sie u mnie niedowierzanie....
pozniej bylo juz tylko lepiej
ale moj przedmowca ma 100% racji, patrz na miny i ustawienia ciala
bo tylko to cie uratuje...
bo prawda jest taka, ze i tak beda plakac ze nie wydali pieniedzy
na osobe ogarniajaca temat slubny.
Pierwsza podstawowa sprawa, czy masz skończony kurs organizowany przez kurię? Nawet na takim kursie mówią jak należy fotografować w kościele. Jeśli nie masz takiego zaświadczenia a ksiądz jest dupkiem może spotkać Cię niemiła niespodzianka w postaci zakazu fotografowania. Miałem już taką sytuację podczas chrztu w Katedrze. Czarny zobaczył siedmiu pstrykaczy, po czym poprosił ich przy pełnym kościele o pokazanie zaświadczenia - zostało tylko dwóch, obciach na maxa
Lista z grubsza.
Przygotowania:
1. Fryzjer.
2. Make-up.
3. Rodzina w stresie.
4. Ubieranie sukni ślubnej (spytaj pannę młodą czy możesz być cały czas, czy cię zawoła, czy w ogóle nie chce, bo się wstydzi).
5. Ubieranie się pana młodego.
6. Błogosławieństwo.
Kościół:
1. Podpisy.
2. Wprowadzenie panny młodej do kościoła.
3. Młodzi klęczą (fota z boku dla rodziców).
4. Z góry fota szeroka na kościół.
5. Przysięga (poproś młodych, żeby ślubowali sobie a nie księdzu).
6. Zakładanie obrączek.
7. Znak pokoju.
8. Rodzice w ławce x 2.
9. Świadkowie.
10. Życzenia od księdza.
Przyjęcie:
1. Chlebem i solą.
2. Rzucanie kieliszkami.
3. Życzenia od gości.
4. Pierwszy taniec.
5. Tańce i zabawy ogólne.
6. Życzenia młodych dla rodziców.
7. Oczepiny.
8. Wniesienie i krojenie tortu.
To tak z grubsza. Wiadomo do tego trzeba dodać całą listę pt. "łapanie emocji". Foty w RAW, potem postprocess i voila. Jak coś komuś przyjdzie więcej "must have" do głowy niech dorzuci - mogłem coś pominąć.
Pamiętaj, że to ty z reguły jesteś tym, który załagadza sytuacje (taki trochę psycholog), więc poczucie humoru i empatia mile widziane
Moja rada dla autora wątku... zrób takie zdjęcia aby młodzi... rodzice i najbliższa rodzina wyszła ładnie na zdjęciach....wtedy będą się efekty Twojej pracy podobały. Nie ważne wtedy czy robisz z lampą czy bez... oraz czy na f 1,8 czy na f8... takie są niestety realia...
Pierwsza podstawowa sprawa, czy masz skończony kurs organizowany przez kurię? Nawet na takim kursie mówią jak należy fotografować w kościele. Jeśli nie masz takiego zaświadczenia a ksiądz jest dupkiem może spotkać Cię niemiła niespodzianka w postaci zakazu fotografowania. Miałem już taką sytuację podczas chrztu w Katedrze. Czarny zobaczył siedmiu pstrykaczy, po czym poprosił ich przy pełnym kościele o pokazanie zaświadczenia - zostało tylko dwóch, obciach na maxa
podobnie jak przedmówca, może wizyta u księdza z grzecznym zapytaniem i pogawędką o foceniu podczas ceremonii, żebyś przypadkiem nie wlazł w tabernakulum z butami i nie przeszkadzał w momentach kiedy przeszadzać nie wolno
Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 , Canon 35 1.4 , canon 17-40/4, canon fish eye, 24-105/4, Bilora 1122 i inne drobiazgi
Najwięcej zdjęć młodym rób po przysiędze... po komunii... są wtedy wyluzowani i uśmiechnięci... wtedy są najlepsze foty.
Kosciół
11. Wyjście z kościoła wraz z sypaniem ryżu, rzucaniem monet itp
12. Jak są schody w kościele... to możesz zrobic grupowe zdjęcie przed składaniem życzeń
13. Po złożeniu życzeń jak zostaną juz sami młodzi i starsi- możesz zrobić im fote na tle światyni (ja zawszę taką robię) oraz kilka portretów do "ramy" i na ścianę
Komentarz