Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Zacinająca się lampa w 400D

Dopiero zaczyna Awatar meus

Domyślnie Zacinająca się lampa w 400D

Witam
    Mam problem z 400D, otóż po jakimś czasie nieużywania biorę sprzęt do ręki i okazało się że lampa błyskowa nie zawsze wyskakuje mimo że słychać dźwięki zwalniające ją, następnie wywala error
    Gdy pomogę jej ręcznie wyskoczyć wszystko jest w porządku aż do następnego włączenia aparatu po dłuższym czasie.
    Zapewne obstawiam że jest to wina sprężyn, porównywałem z 20D oraz drugim 400D i doszedłem do wniosku że w wadliwym 400D opór przy chowaniu lampy jest dużo mniejszy niż być powinien.
    Da się jakoś naciągnąć mechanizm zwalniania lampy? Jak się do niego dostać?
    30D | BG-E2 Pro | Sigma 18-50/2.8 EX DC | Canon 55-250 IS STM | Helios 58/2 MC | Auto Chinon 135/2,8 | Falcon 650-1300/8-16

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Oddaj to w ręce fachowca. Każdy dobry szpec od naprawy foto sobie z tym poradzi i skasuje kilkadziesiąt złotych.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

Dobrze wiem że każdy fachowiec to zrobi

Jednak pytałem czy ktoś spotkał się z takim problemem i naprawił to samodzielnie? Sam mam już jako takie doświadczenie, więc myślę że dałbym radę. Chodzi tylko o to jak dostać się do mechanizmu, czy miał ktoś z tym do czynienia?
    30D | BG-E2 Pro | Sigma 18-50/2.8 EX DC | Canon 55-250 IS STM | Helios 58/2 MC | Auto Chinon 135/2,8 | Falcon 650-1300/8-16

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Na YouTube znajdziesz sporo filmików pokazujących jak rozebrać i złożyć 400D
    http://www.youtube.com/results?searc...s=28%2C22&sa=X
    http://www.youtube.com/results?searc...s=28%2C22&sa=X

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Może zabrzmi to jak herezja albo ;-) ale u mnie w podobnym przypadku pomogło WD40.
    Po otwarciu lampy delikatnie naniosłem kilka kropel WD40 na widoczne w środku hmm... "zawiasy" i poruszałem kilkukrotnie lampą, tak, żeby WuDe się rozprowadziło w tych zawiaskach.

Na jakiś czas w zupełności wystarczało. Innym funkcjom aparatu to nie zaszkodziło.
    Ostatnio edytowane przez misiek0813 ; 13-09-2011 o 17:51

Domyślnie

Myślałem o WD już wcześniej, ale niestety gdzieś mi się zapodział.
    Po przeczytaniu Twojego posta postanowiłem ponownie zainwestować w ten magiczny spray i praca lampy wróciła do normy bez skutków ubocznych

Dzięki!

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

WD40 jest niestety nieporozumieniem. To nie brak smarowania powoduje zacinanie się lecz kleiste (słodkie) ciecze, które dostają się do obudowy lampy. WD40 pomaga jedynie chwilowo, powodując później odkładanie się dużo większego zanieczyszczenia, a często także dymienie z palnika przy użytkowaniu lampy.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

No to teraz pozostaje "zadozowanie" izopropanolu (byle na wyłączonym aparacie i bez prób "na żywo: :-) )

Uprawnienia umieszczania postów