Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 48

Wątek: Canon 5d MkII problem z AF

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Pierwsza sesja, na jakiej pracowałem z 5D Mark II, to był koncert Poluzjantów w naprawdę ciemnym klubie - przy 3200 ISO i ustawionej przysłonie f/2,8 na 24-70 mm miałem czasy rzędu 1/100-1/50. Światło było ostre, często jaskrawo-czerwone, tło bardzo ciemne - czyli wymarzone warunki do licznych pomyłek. O dziwo pomyłki były głównie efektem poruszenia: nie płaszczyzny ostrości w kierunku przód-tył, tylko poruszenia dłoni lub postaci na scenie. Takich zdjęć, gdzie ostrość odjechała, miałem kilka na kilkaset wykonanych. Jeden z kadrów w formacie A3+ wisi u mnie na ścianie.

To co chcę powiedzieć, powtórzę jeszcze raz: problemy w użyciu 5D Mark II są tylko w niewielkim stopniu spowodowane właściwościami i ograniczeniami samego sprzętu. To nie jest idealny sprzęt, ale nie klasyfikowałbym go jako wyłącznie nadający się do studia czy krajobrazu. Co więcej - nie ma żadnego obowiązku pracy tym aparatem. Są modele które mają bardziej funkcjonalny AF. Żaden problem skorzystać z takiego, jeśli 5D komuś nie pasuje.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

W 100% zgadzam się ze Strideer'em. Też pstrykam 5d mk2 i nie mogę aż tak narzekać na autofocus jak narzekają inni.
    Zawsze jest wybór i nikt nas nie zmusza do kupowania akurat tego aparatu a potem wylewanie swoich żali. Sprzęt nie jest idealny i nie ma co od tego wątpliwości.
    Kiedyś były po prostu aparaty na zwykłe filmy i ludzie komentowali fotografie.
    Teraz to ludzie komentują jak fotografować , czym i o milionach innych rzeczy zamiast iść o robić zdjęcia.

Sorki za offtop :-)

Zawsze jest ALTERNATYWA więc co niektórzy niech z niej skorzystają dla swojego dobra.

Początki nałogu Awatar dulak
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Jak rozumiem piszesz to na podstawie przetestowania wszystkich istniejących modeli 5D na tej planecie .
    TAK

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    ...Są modele które mają bardziej funkcjonalny AF. Żaden problem skorzystać z takiego, jeśli 5D komuś nie pasuje...
    Cytat Zamieszczone przez PhobosD2 Zobacz posta
    ...Zawsze jest ALTERNATYWA więc co niektórzy niech z niej skorzystają dla swojego dobra...
    To jest dyskusja o problemach AF w piątkach więc komentarze powyższe nic do niej nie wnoszą.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Wnoszą więcej niż stwierdzenie, że piątka ma zasadniczy problem z AF, dość mocno gmatwający obraz możliwości tego aparatu.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dulak Zobacz posta
    Gdy czytam, że piątka ma dobry środkowy punkt AF to jestem pewien, że piszący nie miał do czynienia z żadnym innym systemem - no może za wyjątkiem Olympusów trzycyfrowych.
    Ja przyznaję, że od 15 lat mam tylko Canony i rzeczywiście nie mam porównania. Może dzięki temu, nauczyłem się robić zdjęcia 5dII tak, że mi jego AF zupełnie nie przeszkadza.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Miasto
    Lublin

Domyślnie

A problemy z AF opisywane nie tylko na rodzimych forach, zostały wyssane z palca przez zwolenników teorii spisowych której zwolennikami okazali się testerzy z Optycznych.pl również - a to łobuzy
    Ostatnio edytowane przez dulak ; 14-09-2011 o 06:58

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

A problemy z AF opisywane nie tylko na rodzimych forach, zostały wyssane z palca przez zwolenników teorii spisowych której zwolennikami okazali się testerzy z Optycznych.pl również - a to łobuzy
    Mam kolegę, który wogóle nie uzywa AF, nawet z takimi szkłami jak 70-200 f2.8L II i jakoś daje radę.
    Problemy z AF w 5D nie sa wyssane z palca, a prawdą jest, że wiele opinii,m które można znaleźć w internecie, są oparte na opiniach, które można znaleźć w internecie. A te ostatnie są bardzo często oparte na opiniach, które mozna znaleźc w internecie
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

.... Idę o zakład, że żaden układ AF z analogowych aparatów amatorskich i półprofesjonalnych nie dałby rady z matrycą taką jaka jest w 5D Mark II.
    .....
    strideer - digitalizacja nie ma tu nic do rzeczy bo nieostrości widoczne są już na małym ekranie aparatu

Oczywiście jeśli nieostrości są widoczne na displayu aparatu to coś jest ewidentnie źle. Czy AF? Niekoniecznie. Przy obecnie panującej modzie na GO rzędu 1mm nawet oddech fotografa może spowodować odjechanie ostrości.

Oglądanie na ekranie w powiększeniu 100% też swoje dodaje. Przy przeciętnym PPI dla monitora wynoszącym 100 (zwykle jest 104-105, napisałem 100 dla równego rachunku) oglądanie zdjęć z 5D w 100% jest równoważne z oglądaniem odbitki o rozmiarze:

56.16 x 37.44 cala = 142.6 x 95.1 cm

Na dodatek oglądamy taką "odbitkę" z odległości 60 cm.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Problemy z AF w 5D nie sa wyssane z palca, a prawdą jest, że wiele opinii,m które można znaleźć w internecie, są oparte na opiniach, które można znaleźć w internecie. A te ostatnie są bardzo często oparte na opiniach, które mozna znaleźc w internecie
    Coś jak równie słynny banding. Dobrze, że moje wiszące na ścianie odbitki 33 na 48 cm o nim nie słyszały :-)

Miasto
    Lublin

Domyślnie

Coś jak równie słynny banding. Dobrze, że moje wiszące na ścianie odbitki 33 na 48 cm o nim nie słyszały :-)
    Ależ koledzy tylko nie pomyślcie, że dolewam oliwy do ognia jednakże banding w piątkach jest równie oczywisty co problemy z autofokusem ACR mniej ukazuje banding jednakże DPP czy C1 potrafią "pokazać cuda".

Nadmienię na koniec, iż jakość obrazka wynagradza mi na razie męczarnie z AF.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów