Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Wątek: Canon 5d MkII problem z AF

Mieszany widok

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miszczyk Zobacz posta
    Okey robiac na One shot, fotografujac grupe osob na przeslonie 2,8 kazdy kto bedzie stal blizej czy dalej od punktu ustawiania ostrosci bedzie totalnie rozmazany(przynajmniej tak mi wyszlo).
    Daleki jestem od komentowania Twojego warsztatu czy umiejętności (tym bardziej że nie widziałem zdjęć ;-) ) ale FF w porównaniu do APS-C to jednak odczuwalnie mniejsza GO. Przyzwyczajenia robią swoje, przy FF trzeba zdecydowanie więcej uwagi przykładać do panowania nad GO.

Jeśli fotografujesz 24-70 na długim końcu to GO, przy ostrzeniu na 3 m i f/2.8, wynosi zaledwie 35 cm.

Do AF, jeśli dalej zamierzasz używać tej puszki, będziesz musiał się przyzwyczaić. D300 to solidny reporterski aparat,a 5D Mk II jest sprzętem studyjno-portretowym (ew. landszafciarskim, ale tu trzeba mieć na uwadze brak uszczelnień) i jego AF, jakkolwiek jest celny, to jednak potrzebuje sporo czasu na trafienie.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Jeśli fotografujesz 24-70 na długim końcu to GO, przy ostrzeniu na 3 m i f/2.8, wynosi zaledwie 35 cm.
    Zaledwie? Przecież to kilometry całe!
    Wydaje mi się, że kolega musi się po prostu obyć z aparatem i przestawić na trochę inną pracę, niż to było z cropowy Nikonem. Jeśli prześledzić podobne posty z ostatnich 2 lat to FF + 24-70L sprawia kłopoty bardzo wielu "canonierom", niby obytych ze sprzętem, którzy wcześniej fotografowali cropem.
    Jest duże, ciężkie, bardzo wymagające. Trzeba nabrać pokory, pamiętać o płyciźnie GO, usztywnić łapy i ćwiczyć.
    Odpowiadając na pytanie. Procent nieostrych, to około 1 z całej imprezy. W 98% przypadków z mojej winy. Czasami winny jest zbyt wolny AF, ale to się musi na prawdę "dziać".
    Ostatnio edytowane przez dinderi ; 13-09-2011 o 15:52
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Zaledwie? Przecież to kilometry całe!
    Zaledwie, zaledwie... ale ja landszafciarz jestem :-P
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Piątka nie ma problemów z AF bo w sumie ma coś koło tego z 400D ale z trybem ai servo, chciałem ostatnio czaple startujące połapać i cieżko było cieżko ... nie chce myśleć co się przy wróblowatych dzieje nawet...co do ludzi to są wolniejsi ale ai servo to bym sie i tak bał użyć to najsłabszy element tego świetnego aparatu.
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Uprawnienia umieszczania postów