Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 48

Wątek: Canon 5d MkII problem z AF

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Na dokładkę to ja mam jeszcze jeden ciekawy problem z aparatem na zdjęciach robionych pod światło. Odblask na fotce potrafi wyłożyć algorytm interpolacji obrazu RAW (dotyczy to ACR, DPP i C1, dalej nie sprawdzałem) - w powiększeniu min. 100% widać takie prostokątne wzorki, nie w całym kadrze, tylko tam gdzie padł odblask. Do tej pory nie doszedłem w czym jest problem. Efekt raz się pojawia, innym razem go nie ma. Może później wrzucę jakieś obrazki w osobnym wątku - dla dolania oliwy :-D

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Efekt raz się pojawia, innym razem go nie ma. Może później wrzucę jakieś obrazki w osobnym wątku - dla dolania oliwy :-D
    Bardzo mnie zainteresowałeś. Dotąd nie zauwazyłem. Bardzo chętnie poszukam tej wady i u siebie. Gdybyś zamieścił poglądową fotkę, łatwiej byłoby szukac.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Bardzo mnie zainteresowałeś. Dotąd nie zauwazyłem. Bardzo chętnie poszukam tej wady i u siebie. Gdybyś zamieścił poglądową fotkę, łatwiej byłoby szukac.
    Bo to może być nawet mało widoczne przy 100%, szczególnie jak się ma mały kontrast i stosuje odszumianie - naprawdę łatwo to przeoczyć. Przejrzę później zdjęcia i postaram się coś pokazać wieczorem.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

A u mnie w powiększeniu 800% są widoczne kwadraty nawet nie pod słońce.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Wiesz Janusz, jestem naprawdę jedną z ostatnich osób, dla których duperele mają poważniejsze znaczenie. Efekt o którym mówię zainteresował mnie przede wszystkim ze względów poznawczych: zastanawiałem się czy to jednostkowa cecha mojego aparatu, cecha sprzętu czy też jakaś prawidłowość w plikach RAW powodująca, że algorytmy interpolujące się wykładają. Proszę o moment cierpliwości - najpierw muszę ogarnąć dzienne sprawy, później wybiorę jakiś przykład (jeśli znajdę takie zdjęcie, bo nie mam pewności czy zostało coś w archiwum) i wrzucę w osobnym wątku.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    ...Efekt o którym mówię zainteresował mnie przede wszystkim ze względów poznawczych....
    Tak też to zrozumiałem. :-)

Fakt, że różne odrawiacze dają różne wyniki pozwala przypuszczać, że coś jest po stronie algorytmów interpolujących. Podobnie zresztą z osławionym bandingiem w 5D - to też raczej nie matryca tylko odrawiacze "produkowały" ten efekt na samym początku po ukazaniu się 5D2. Potem Canon poprawił firmware i efekt zniknął. Tj. nie zniknął. W świadomości niektórych pozostał bo przecież pisali o tym w internecie i to nawet na dpreview. :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    odrawiacze "produkowały" ten efekt na samym początku po ukazaniu się 5D2. Potem Canon poprawił firmware i efekt zniknął.
    Hmm, chyba uaktualnię wreszcie fw., bo nadal jadę na 2.0.4.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Temat o interpolacji obrazu z 5D jest tutaj: http://canon-board.info/showthread.php?t=78220

Coś już napisał Awatar kalatos
    Miasto
    Żyrardów

Domyślnie Odp: Canon 5d MkII problem z AF

Pozwolę sobie deczko odkopać temat. Ilości moich nieostrych zdjęć doszukiwałem się do tej pory w moich obiektywach marki Tamron, które przy nieco gorszym świetle jeździły po całym zakresie szukając ostrości. Przyszedł czas na inwestycję zamieniłem szkła na elki i tutaj dla przykładu załączam zdjęcie z ostatniej imprezy. Kadr niby ładny, ale co z tego jak spora ilość zdjęć jest zwyczajnie nieostra!

Winy zaczynam się doszukiwać w swoim body i jeżeli tak poradzicie aparat wyląduje w serwisie.

Czas niby dobry, a zdjęcie jak na załączonym obrazku, zdjęcie zdjęte z karty, bez żadnych modyfikacji na komputerze. Tryb AF One-shot, jedyny punkt, którego można używać w 5DMKII czyli środkowy i taka kiszka.

Będę wdzięczny za jakieś porady.
    kalfilm.pl - Fotografia okolicznościowa

Fotografując staraj się pokazać to czego bez Ciebie, nikt by nie zobaczył... - Robert Bresson

Domyślnie Odp: Canon 5d MkII problem z AF

Trudno mi sobie wyobrazić, że w takich warunkach środkowy punkt AF 5D2 nie złapał ostrości w kontrastowym punkcie (koszula), może punkt AF widział tylko gładką dłoń?

Kilka dni temu zrobiłem 40 zdjęć biegającemu dziecku 5D2 (AF servo) + 50 1.4 USM wszystkie na F1.4. Otrzymałem 38 zdjęć idealnie w punkt, co ciekawe ponad połowa zdjęć na skrajnych punktach AF (nie chciałem centralnych kadrów).

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów