Cytat Zamieszczone przez rOOmak Zobacz posta
Wrócisz do domu z przeświadczeniem że teraz to musisz kupić Full Frame i szkła f/1.4...
To całkiem fajne przeświadczenie. Myślę, że z podobnym wielu z nas wraca do domów=)

A tak już na poważnie - nie mam pojęcia czym jest Canon PowerShot S5 IS. Zakładam, że jakiś rozbudowany kompakt. To, co bym polecał, to przeczytanie instrukcji obsługi, zapoznanie się z możliwościami, które ten aparat daje, a potem - po prostu robienie zdjęć. Do tego, jak już wspomniano - podstawy fotografii na różnych stronach internetowych (nie polecam żadnej konkretnej, jest tego na pęczki, wystarczy wejść w Google). Do tego książki, które stoją poziomem znacznie wyżej niż portale internetowe. Polecone książki Petersona są niezłe, swego czasu również czytałem. Nie wiem, czy wymieniono już książkę o fotografowaniu pana Mroczka. Również warta polecenia.

Swoją drogą, skoro pytasz o tak podstawowe rzeczy, to skąd wiesz, że akurat to chcesz w życiu robić? Dobrze jeszcze, skoro masz takie ambicje, co by 'właśnie to w życiu robić', skonfrontować je z rzeczywistością i dowiedzieć się, na jakiej zasadzie można żyć z fotografii i ilu osobom faktycznie się to udaje.

Generalnie zasada prosta - najpierw naucz się obsługiwać i wykorzystywać to, co masz. Na zakupy przyjdzie czas, zresztą można je zrobić zawsze i wszędzie. Najlepiej zdobyć podstawową wiedzę, dowiedzieć się, co Cię faktycznie w fotografii interesuje, co chciałbyś fotografować i dopiero potem brać się za wydawanie pieniędzy. Chociaż nikomu w portfel nie zaglądam.