Zaczne od tego że drukuję w domu termosublimacja 10x15 na profilowanej drukarce Canon Selphy CP400 i jestem zadowolony.
Chciałem znalezc jakis sensowny lab na Śląsku lub przez internet i wyszukałem labolatoria fuji (słyszałem że ich naświetlarki są ponoć the best).
Na ich stronach nawet dają profil (super)!
http://www.digi-foto.com.pl/showpage.php?id=13 ale po telefonie i rozmowie z laborantem zapał mi prysnął.
Okazuje sie (tak mi mówił laborant) że producencji (Fuji,Agfa itp) tak często zmieniają materiały i chemie że praktycznie nie ma profili a ten z ich strony to jest do papieru którego mają tylko resztki bo fuji aktualnie zmienia papiery...
Na moje pytanie czy mogę się spodziewać profilu pod aktualny papier facio powiedział że nie i radzi mi kalibrować na oko na podstawie fotki kalibracyjnej do ściągnięcia ze stron fuji (kalibracja na oko na krzywych :-) )...Po dłuższej rozmowie z panem który przekonywał mnie że sprzętowa kalibracja monitora jest o kant **** bo lab i tak ma inną technologię wyświetlania kolorów i że nie można w żaden sposób dopasować kolorów i że on to robi na oko - ręce mi opadły...
Kurna czy istnieje w polsce jakiś lab, który robi przez internet i daje profil pod papier i maszynę na którym robią? I który usłucha żądań klienta pt "fotki bez obróbki"?