Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Canon 5D mkI z allegro - warto?

Domyślnie Canon 5D mkI z allegro - warto?

witam

nie znalazlem odpowiedniego watku wiec zakladam nowy...

nie posiadam jeszcze canona i ostatnio zastanawiam sie nad zakupem 5dmkI z allegro bo mozna juz wyrwac FF w cenie marnego DX...i tu pytanie...

czy matryca w 5dmkI jest podatna na jakies uszkodzenia wynikajace z jej wieku?
    czy pojawiaja sie jakies hoty/bady/deady?
    czy poza migawka - ktora pewnie kosztuje z 700 ale mysle ze jeszcze dlugo bedzie mozliwa jej wymiana, cos innego sie moze w 5dmkI zepsuc?

docelowo mam zamiar go uzywac do slubkow i narazie zakupic 50 1,8 albo 1,4...czy moge miec tez problemy z AF ? tzn - czy AF sie jakos "zuzywa"?

nie kupowalem jeszcze uzywanego body a zwlaszcza tak starego, mam nikony i jak narazie (a d50 ma juz swoje lata) nic mi sie z zadnym nie stalo i nie calowalem sie z serwisem...

jesli ktos moze rozwinac temat zakupu uzywanego body w powaznym wieku (a zwlaszcza 5dmkI bo to nie jest chyba tez taki pancernik jak 1d/1ds) to prosze o rady jak i co sprawdzic i na co zwracac uwage...

bardzo dziekuje za ew. pomoc

pzdr

t

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=65370
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=54869
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=28854

i wiele innych....

Używaj: http://maciejko.net/cbsearch/ zanim założysz nowy temat

i zamykamy

EDIT: Otworzyłem na prośbę wątkodawcy choć było na ten temat milin razy.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 10-09-2011 o 11:41

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pxl666 Zobacz posta
    ...
    czy matryca w 5dmkI jest podatna na jakies uszkodzenia wynikajace z jej wieku?
    Wszystko się starzeje i kiedyś umiera. Im starszy aparat tym najpewniej więcej razy był czyszczony i większa szansa na mechaniczne uszkodzenia matrycy. Elektronice raczej nic nie grozi. Pierwszy tranzystor pracuje do dzisiaj od bodajże 1940 r.

...
    czy pojawiaja sie jakies hoty/bady/deady?
    Pewnie tak ale nie jest to znaczący problem. W moim starym 5Dmk1 właściwie nic się nie zmieniło od początku.

...
    czy poza migawka - ktora pewnie kosztuje z 700 ale mysle ze jeszcze dlugo bedzie mozliwa jej wymiana, cos innego sie moze w 5dmkI zepsuc?
    Zawsze coś się może zepsuć. Elementy mechaniczne np. spust też wytrzyma tylko pewną liczbę wciśnięć.

...
    docelowo mam zamiar go uzywac do slubkow
    Z pełnym szacunkiem ale... jakoś, po pytaniach sądząc tego nie widzę. Naprawdę i proszę bez urazy.

...
    i narazie zakupic 50 1,8 albo 1,4...czy moge miec tez problemy z AF ? tzn - czy AF sie jakos "zuzywa"?
    Nie w relacji do czasu o jakim mówimy. Bardziej zużywają się elementy mechaniczne - np. silniki AF w obiektywie.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 10-09-2011 o 11:50

Janusz,

Domyślnie

bardzo dziekuje za wyrozumialosc, rowniez mam nadzieje ze matryca starzeje sie na tyle powoli ze faktycznie nie jest to problem
    aczkolwiek wiem ze czasem zdarza sie dziwny problem i wole popytac o konkretny przypadek

rozumiem janusz ze posiadasz 5d mkI od nowosci? czy w kontekscie tego mozesz rowniez napisac czy inne elementy sie zuzyly czy jedynie migawka?

od mojego focenia - nie foce slubow jedynie d50 rzecz jasna, posiadam kilka body szkiel i lamp...generalnie nie zamierzalem sie przesiadac na C (i calkowicie nie zamierzam) ale FF w nikonie nadal jest o wiele drozsza...

ponownie dziekuje za otwarcie watku

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

...
    rozumiem janusz ze posiadasz 5d mkI od nowosci? czy w kontekscie tego mozesz rowniez napisac czy inne elementy sie zuzyly czy jedynie migawka?....
    Tak od nowości, kupowany w Singapurze. Poza ogólnym "wear and tear", wytartym uchwytem, porysowanym displayem zupełnie nic. Aparat ma ok 150 tys. i dalej na oryginalnej migawce.

Janusz,

Uprawnienia umieszczania postów