Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Filmy profesjonalne i ich wymagania

Mieszany widok

vadolv
    Guest

Domyślnie

Podczas takiego wyjazdu raczej mocno bym sie nie przemował filmami. Jesli nie będziesz ich trzymał non stop na słońcu, wystawiał na piasku działanie, zanurzał w wodzie - powinno byc ok.
    Mój kolega był przez 2 miesiące w indiach (z velviami, trixami, neopanami) szlajał sie po pustyniach, miastach ,górach nepalu i nic sie z filmami nie stało, po wywołaniu było elegancko.
    Jedna tylko uwaga - na takich wyjazdach nalezy trzymac filmy w czyms w miare szczelnym np. w woreczkach na zipy. Ja przeszedłem sie kiedyś po sklepach z kostiumami kompielowymi i dostalem od sprzedawczyń torebki plastikowe z zipem (sposób szczelnego zamknięcia) na kompielówki. Działało.

Dopiero zaczyna Awatar kekacz
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vadolv
    torebki plastikowe z zipem (sposób szczelnego zamknięcia) na kompielówki. Działało.
    To takie opakowania na komputery? :>
    Canonet GIII 17 QL

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie Filmy amatorskie a profesjonalne

Jaka jest roznica pomiedzy filmami amatorskimi a profesjonalnymi?
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Początki nałogu
    Miasto
    Biała Podlaska

Domyślnie

na początku należy zastanowić się nad tym, czym tak naprawdę różnią się filmy prof od amatorskich
    otóż od dnia wyprodukowania , czyli nałożenia emulsji światłoczułej na podłoże jakim jest błona następuje reakcja chemiczna .
    film świeży jak i ten stary mają różną czułość rzeczywistą od podawanej na opakowaniu .
    każdy film amatorski ląduje na półce zaraz po wyprodukowaniu , i posiada długi okres przydatności.
    film profesjonalny jest wypuszczany na rynek w momencie gdy jego parametry są najlepsze . Dlatego też aby nie tracić jakości należy przechowywać taki film w chłodzie , by reakcje starzenia następowały wolniej . Okres przydatności jest w filmach pro dużo krótszy . film prof ma też z reguły mniejszą tolerancję na błędy naświetlania , więc jego starzenie i spadek czułości będzie szybko widoczny na fotach .
    Z góry
    Pozdrawiam,
    Michał

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów