Dedykowane acu łączą się równolegle a nie szeregowo, dlatego można wkładać jedno albo drugie, albo oba na raz.
Łączone równolegle mają pojemność równą sumie pojemności ogniw.
Dedykowane acu łączą się równolegle a nie szeregowo, dlatego można wkładać jedno albo drugie, albo oba na raz.
Łączone równolegle mają pojemność równą sumie pojemności ogniw.
AhaPoczytałem jeszcze na elektordzie o łączenianich szeregowych i równoległych i już wszystko jasne, nawet logicznie można wywnioskować dlaczego w gripie mus być łączenie równoległe...
Człowiek uczy się całe życie.
W gripie występują 2 rodzaje połączeń w załeżności od zastosowanych akumulatorów/baterii.
Dedykowane są połączone równolegle.
Akumulatory AA szeregowo -- 6 ogniw AA 1.2V = 7.2V czyli zbliżone do napięcia akumulatora dedykowanego 7.4V (np. BP-511A).
Pojemność 2 dedykowanych aku. jest równa sumie ich pojemności.
Pojemność zestawu AA równa jest pojemności najsłabszego aku z zestawu.
miałem na myśli oczywiście sytuację z dedykowanymi aku, z bateriami też jasne, ale tak czy owak dzięki za wyjaśnienia![]()
Może faktycznie użyłem pewnego skrótu myślowego. Z grubsza chodziło mi o to, co axk napisał, choć nie byłem do końca pewien, jak to jest, tak na prawdę :-)
Dzięki za doprecyzowanie
1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2