Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Umowa-zlecenie a podatki od wynagrodzenia

Widok wątkowy

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Wiem jak to jest w przypadku umowy o dzieło, bo na takich umowach zdjęcia robiłem. Najpierw musisz ustalić, jakie masz koszty uzyskania przychodu, czyli ile sam musisz wydać z własnej kieszeni, aby wykonać daną pracę. Artyści mają koszt uzyskania przychodu 20-50%. To są Twoje koszty np. za dojazd do pracy, zakup klisz, farb, pędzli itp. rzeczy, których artysta potrzebuje. Sam ustalasz, jaka to jest wysokość, ale trzeba pamiętać, że gdyby z jakichś powodów zainteresowała się Tobą skarbówka, może chcieć uzyskać dostęp do tej umowy i wymagać od Ciebie udokumentowania, że faktycznie poniosłeś takie koszty. Dlatego ja zawsze wybieram ten minimalny próg 20%, który i tak jest wyższy, niż faktyczne koszty, jakie ponoszę.
    Rany kto Ci naopowiadał takich dyrdymałów.
    Przy umowach o dzieło i zlecenie koszty uzyskania są stałe 20% lub 50% w przypadku praw autorskich i niczego nie musisz udowadniać (ew poza udowodnieniem że dzieło/zlecenie było z prawami autorskimi jeśli wybierzesz 50%). Umowa zlecenie jest o tyle kłopotliwa że przy niej powinny pojawić się składki zus, ale pojawia się problem bo w przypadku dwóch os fizycznych trudno ustalić płatnika. W przypadku fotografii imho bez problemowo można stosować umowę o dzieło.
    Mamy takie prawo a nie inne, każdy US może mieć inne widzimisie ale w jednym z łódzkich us'ów w przypadku umów między os fizycznymi dostałem info że wykazujemy takie dochody dopiero w zeznaniu rocznym właśnie powodu nie występowania w takim przypadku płatnika zaliczek (firmy)
    Ostatnio edytowane przez Strebor ; 09-09-2011 o 08:30
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Uprawnienia umieszczania postów